Senaste nyheter
Hem / Hund / Skador på jakthundar orsakade av vildsvin har ökat med 30 procent

Skador på jakthundar orsakade av vildsvin har ökat med 30 procent

Jagare med hund
Jakthunden är jägarens främsta arbetskamrat. De arbetar sida vid sida och är jägarens bästa vän. Många jakthundar skadas eller dödas varje år under jakten och för jägaren innebär det en stor förlust eftersom hundarna inte bara är jaktkamrater utan också uppskattade familjemedlemmar.
Man kan tycka att det är självklart att hålla hunden försäkrad, men trots det är inte alla försäkrade eller kan vara otillräckligt försäkrade.
2010 genomfördes en undersökning som visade att vildsvinen var de som skadade flest hundar i jakten. Men skador från vargattacker eller skador från kollisioner med bilar inträffar också varje jaktsäsong. Det händer också att hundarna vådaskjuts eller skadas av splitter från kulor eller blir sparkade av älg.

Jakthundsförsäkring
Det finns speciella försäkringar för jakthundar. Det går också att teckna en rovdjursförsäkring. Rovdjursförsäkringen omfattar skador på hund orsakade av varg, lo, björn, järv och kungsörn. Skadeorsaken måste då fastställas av veterinär.
Stellafonden startades för att hjälpa de jakthundar som har angripits av varg och saknar försäkring eller inte får sina veterinärkostnader ersatta p.g.a. brister i försäkringen. Föreningen Naturskyddet Sverige är initiativtagare till fonden, men inte ekonomisk bidragsgivare. Dess funktion är att förvalta fonden. Fonden startades efter fallet med gråhunden Stella. Medel till fonden kommer ifrån privatpersoner. Stella skadades svårt i en vargattack när hon var tillsammans med sina ägare, som plockade hjortron. En insamling från privatpersoner på Facebook startades och Stella fick den veterinärvård hon behövde. Överskottet av pengarna som samlats in gick till den nystartade fonden.

Skador av varg har minskat
Antalet hundar som skadats eller dödats av varg har sjunkit. Två snörika vintrar på rad kan ha påverkat minskningen. Jägarna jagar gärna inte med lös hund i djup snö. Man kan också se en attitydförändring – man undviker att släppa hund i vargreviren. Det blir vanligare att jakthundar förses med GPS, vilket gör att man kan se om de är nära t.ex. en trafikerad väg. Stora regionala skillnader råder när det gäller skadade hundar. Vildsvin förekommer inte i Norrland, vilket utgör resultatet i skadeundersökningarna. När vargen attackerar en hund blir hunden oftare dödad än skadad. Det är betydligt fler hundar som skadas av vildsvin än av varg.
En mätning som har gjorts från januari till augusti 2012, visar att olyckor med vildsvin och hund har ökat med 30 procent, jämfört med en mätning under samma period 2011, uppger Agria.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet