Senaste nyheter
Hem / Hund / Skendräktighet hos hund

Skendräktighet hos hund

Skenddräktighet hos hund

En skendräktig tik uppför sig som hon skulle vara dräktig. Hon bäddar åt sina ”kommande” valpar och bär gärna runt på kuddar, som surrogat för valparna.

Ca 40 % av tikarna drabbas någon gång av skendräktighet. Skendräktigheten bryter oftast ut ca 1 ½ månad efter att tiken har löpt. Progesteronhalten i plasman minskar och prolaktinhalten ökar, vilket leder till skendräktighet.

För tio år sen blev jag grundlurad, berättar Petra med skratt i rösten. Min schäfertik Ninja hade haft en kull med valpar tidigare och jag ville gärna para henne igen.

Vi åkte ut till Kennel Oliver, där hennes tilltänkta fästman fanns. Första gången vi var där, gick det inget vidare. Ninja var inte klar för parning. Det märktes eftersom den tilltänkta pappan inte var tillräckligt intresserad, för att para henne. Nästa gång gick det bättre. Efter några veckor började Ninja öka sitt matintag. Hon var ständigt hungrig, så hungrig så det kurrade i magen på henne. Vi gick långa promenader. Efter fyra veckor började hon också bli lite rundare. På helgerna låg vi i soffan och åt After Eight, berättar Petra. När det började närma sig valpning hade hon redan fått mjölk i sina juver, vilket inte var så konstigt eftersom det var hennes andra valpkull. Hon bar runt på gosedjur och jag hade gjort iordning en valplåda i köket, som hon ständigt bäddade i, fotsätter Petra.

Valparna var planerade till två dagar efter Nyårsafton. Jag arbetade på Nyår så min bästa kompis var hundvakt för att inte Ninja skulle behöva vara ensam, berättar Petra. Nyårsafton förlöpte och flera dagar gick men inga valpar kom. Ninja kunde knappt gå upp och ner för trapporna upp till lägenheten längre.

Sex dagar efter Nyårsafton ringde jag veterinären och beställde tid för ultraljud. Döm om min förvåning! Hon var skendräktig och väldigt tjock. Ninja fick börja gå på diet.

Ett år senare gjorde vi om parningen med samma hane. Den här gången lyckade den och Ninja födde 8 jättefina valpar!

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

En kommentar

 1. Beträffande skendräktiga tikar är det många individer som mår både psykiskt och fysiskt dåligt under denna period.

  Upplever man att sin tik har det extra jobbigt kan man med enkla medel underlätta skendräktigheten.

  Visar det sig dock att tiken fortfarande har det extra besvärligt är kastrering en bra och välfungerande metod!

  Med vänligaste hälsning,

  Anna Ögren
  Hundpsykolog/Hundägarecoach
  http://www.sittfido.se

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet