Senaste nyheter
Hem / Skötselråd papegojor

Skötselråd papegojor

En frisk välnärd sällskapsfågel kräver minimalt med kroppsvård. Duschande eller badande är som nämnts ovan mycket viktigt. En fågel som äter ensidig kost och som har dålig tillgång på varierade sittpinnar kan behöva hjälp med kloklippning.

Undvik att klappa fågeln om du har ätit fet mat som t ex chips, eller om du fått olja eller handkräm på fingrarna. Rökare bör även undvika att klappa fågeln, eftersom nikotin från fingrarna kan överföras till fågelns hud.

Om fågelns fjäderdräkt blivit nedsmutsad kan den rengöras försiktigt med lite rengöringsmedel, t ex barnschampo, och sedan sköljas omsorgsfullt med ljummet vatten.

Vingklippning kan vara bra av flera anledningar. En vingklippt fågeln löper mindre risk att flyga iväg oavsiktligt – den kan dock ofta flyga om den får hjälp av en vindpust utomhus. En vingklippning är alltså aldrig en garanti för att din fågeln inte kan flyga iväg!

Tänk dock på att det är viktigt för en ung fågel att först få lära sig flyga ordentligt innan man vingklipper den första gången. Att lära sig flyga ordentligt är viktigt för uppbyggnaden av normal muskulatur, och för att fågeln ska få en god balansförmåga. Tyvärr är det många unga fåglar som får vingarna klippta alldeles för tidigt. Fågeln har då ofta dålig balans och ramlar lätt och skadar sig. I takt med dessa fall ökar fågelns osäkerhet. Denna osäkerhet kan lätt övergå i problem med bitande eller fjäderplockning.

En fågel byter fjäderdräkt (ruggar) en eller två gånger om året. Fågeln tappar inte alla fjädrar samtidigt, utan några stycken i taget. Under ruggningen krävs det extra fett, proteiner och vitaminer i kosten så att nya fjädrar kan bildas snabbt. När den nya fjädern växer ut kommer den först ut i ett sugrörsliknande hölje. Fågeln pickar på detta hölje så att fjädern öppnar sig. Detta beteende ska inte feltolkas som att fågeln ”plockar sig” eller som att den har ohyra och kliar sig.

Om din fågel har en fotring så måste denna kontrolleras ofta så att den inte kramar åt och stryper blodförsörjningen till foten. En normalt sett välsittande ring kan efter ansamling av smuts eller efter yttre trauma och svullnad plötsligt orsaka skador på benet.

Texten är lånad av Gunnel Anderson på Djurkliniken Roslagstull

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet