Senaste nyheter
Hem / Hund / Skydda hunden mot kylan i vinter

Skydda hunden mot kylan i vinter

När det är riktigt kallt ute kan hundar drabbas av köldskador och andra problem. Vissa individer är känsligare än andra. Här följer några tips att tänka på under den kalla årstiden.

Skydda hunden mot den kalla vintern

Vid förfrysning kan man se lokala skador på hundens tassar som t.ex. blåsor och missfärgning av huden. Man kan dela upp graderna av förfrysning i tre delar.

 • Första gradens förfrysning. Kontrollera om huden blivit missfärgad runt öron, ansikte, svans, läppar och om du har en hanhund runt pungen. Huden kan då se blekare ut än vanligt eller få en grå – blåaktig ton.
 • Vid andra gradens köldskador kan hunden utveckla blåsor eller sår. Det kan också uppträda svullnad runt området.
 • Vid tredje gradens förfrysning kan huden bli mörkare eller t.o.m. med svart. Det kan ta tid innan huden återfår sin normala hudton. Vid tredje gradens förfrysning kan det leda till kallbrand.

Vintern kan slå hårt mot våra hundar, men det finns vissa saker man kan göra själv för att hjälpa dem.

 • Se till att hålla håret kort under och runt om trampdynorna. Då minskar risken för att det bildas snöklumpar och vid slask är det lättare allt skölja bort salt och torka torrt. Var extra noga med att hålla klorna korta så minskar du risken för att klorna ska spricka.

 

 • Smörj trampdynorna dagligen med en tass salva av bra kvalité’. Vanligt vaselin går också bra att smörja med.

 

 • Om din hund är särskilt utsatt i sina tassar kan det vara bra att införskaffa skor. Det finns massor med hundskor ute på marknaden och man får helt enkelt prova fram vilka som passar din hund bäst. Ta med hunden till en djuraffär om du har möjlighet för att prova ut. Hundar brukar inte vara överförtjusta i sina nya skor. Börja använd dem inomhus korta stunder och gör ”skostunden” till något positivt.

 

Hypotermi hos hund kan inträffa när kroppstemperaturen sjunker kraftigt. Det kan vara livshotande om inte hunden behandlas. Tecken på Hypotermi kan vara frossa, darrningar, hunden verkar slö. Tandköttet ser grått ut. Hjärta och andningsfrekvensen blir låg och hunden kan hamna i koma eller kollapsa.

 

 • När du kommer in efter promenaden kan du doppa eller skölja din hunds tassar i ljummet vatten för att få bort vägsaltet. Torka sedan ordentligt torrt mellan trampdynorna för att förhindra att det finns fukt kvar.

 

 • Är det riktigt kallt ute är det bättre att ta kortare promenader oftare.

 

 • Om din hund får en rödaktig missfärgning mellan tassarna eller på olika ställen på kroppen kan det tala för att den fått svampinfektion. Andra vanliga ställen man ska vara uppmärksam på är i hundens olika veck där det lätt blir stängt och bildas fukt. Hunden brukar ofta slicka på de utsatta ställen och ibland t.o.m. gnaga på det irriterande området. Prova att badda med Jodopax i några dagar. Om det inte ger med sig kan veterinären skriva ut receptbelagd medicin.

 

 • Ett hundtäcke kan vara en ett bra hjälpmedel för att en frusen hund ska kunna hålla värmen bättre på promenaderna. Det är inte alla hundar som har behov av det men valpar, äldre och sjuka hundar har svårare att hålla värmen. Likaså små och korthåriga hundar utan underull. Även hundens hull spelar in. En smal hund har svårare att hålla värmen än en hund med lite mer hull. Om du har en stor hund med mycket underull och päls brukar den ofta klara sig utan hundtäcke. Observera din hund under promenaden och känn igenom den om den verkar kall eller fryser.

 

Avslutningsvis är det sunt förnuft som gäller.

 • Bind inte hunden och lämna den utanför affären eller någon annanstans. En hund som inte kan röra sig blir snabbt nerkyld om det är kallt ute.
 • Lämna inte kvar hunden i bilen, även om du bara ska uträtta ett kort ärende. Det kan alltid inträffa omständigheter som gör att den korta stunden blir mycket längre än vad du tänkt dig.
 • Smeta gärna på lite vaselin på hundens tassar innan ni går ut. Tänk på att torka bort det när ni kommer hem så att hunden inte halkar.
 • Hundar som bor utomhus och är acklimatiserade för detta bör ha tillgång till en varm hundkoja som är skyddad för snö, regn och vind. Glöm inte att regelbundet kontrollera att vattnet i vattenskålen inte är fryst. Se även till  att de har en stor yta att röra sig på så att de kan hålla värmen.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet