Senaste nyheter
Hem / Katt / Smycken räddar katter- Miss mjau

Smycken räddar katter- Miss mjau

Sandra, Lina och Lotta står bakom den ideella föreningen Miss Mjau.  Lina studerar på heltid, Lotta och Sandra jobbar och på fritiden arbetar man ideellt med att tillverkar smycken som man sedan säljer. Behållningen går till föreningar och katthem som noga väljs ut.

Miss Mjau

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandra växte upp med hund och hästar. Den första katt jag kom i kontakt med var grannkatten, när den flyttade över till oss. Både jag min syster Lina och min mamma Lotta har idag två katter var. Alla våra katter har varit hemlösa. Alice är 7 ½, hon är äldst och kommer från kattjouren i Malmö. Min yngsta katt Festis var bara fem – sex veckor när vi hittade henne. Hon var hemlös, förmodligen hade hon blivit utkastad eller övergiven.  Omtänksamma människor hittade henne och tog hand om henne.

Tanken om en Ideell förening för katter, väcktes för ca ett år sen. Vi började diskutera att det ofta finns ett ekonomiskt problem, ibland katthem och föreningar. Man har ont om pengar. Det kostar med veterinär, det kostar med mat och det kostar med kattsand. Vi började tänka på hur vi skulle kunna hjälpa föreningarna ekonomiskt.

Facebook har varit vår riktiga draghjälp när det gäller att nå ut till folk. Förra veckan frågade vi folk vad deras katter hette och fick ca 100 svar. Det är så roligt att berätta om sina små kissemissar, som man är så stolt över och tycker så mycket om.

Jag, min syster Lina och min mamma Lotta har alltid gillat att pyssla. Allt ifrån måla krukor till smycken. Där började idén. I somras började vi tillverka lite smycken och testa oss fram. Sedan ansökte vi om att bli en ideell förening hos Skatteverket. Vi blev officiellt en förening i augusti förra året. Än så länge arbetar vi bara lokalt i Sverige, men efter en Mallorcaresa där jag träffade ett engelskt par, blev jag medveten om problematiken kring hemlösa katter och hundar, utanför Sveriges gränser. De hade en second – hand shop som de livnärde sig på. De tog hand om ett femtiotal hundar och lika många katter, som de hade räddat. Jag har stött på riktigt underbara djurvänner utomlands, konstaterar Sandra. Vi har inte varit verksamma utanför Sveriges gränser ännu, men vi hoppas kunna göra det om vi får bra kontakt med bra folk och föreningar. Vi är väldigt noga med att de katthem och de föreningar vi väljer ut, går i linje med våra värderingar. För oss har katter ett stort värde, som man inte får behandla hur som helst, betonar Sandra. De är många som avlivar katter, för de inte vill betala veterinärkostnaden. Det är jätteviktigt för oss att en katt inte avlivas om den är behandlingsbar och går att rädda. Det är viktigt för oss att de katthem vi donerar pengar till, delar våra värderingar. Därför utvärder vi alltid katthemmen, innan vi lägger till dem på våra donationslistor. Vi kollar att de är seriösa – att de inte avlivar katter, sedan betar vi av listan efter hand. Vi bestämmer ett belopp och när vi sedan nått upp till det, skänker vi iväg pengarna. Hittills har vi skänkt 47000 kronor sedan augusti, berättar Sandra med stolthet. I december månad var de många som köpte våra smycken som julklappar till nära och kära. Min syster kom på firmanamnet Miss Mjau – det bara ploppade ut, skrattar Sandra. Våra smycken är unika, eftersom de bara tillverkas i ett exemplar. De är även handgjorda och säljs bara av oss.

 

 

 

 

 

 

 

 

Miss Mjau

 

 

 

 

 

 

 

 

En del mailar och frågar om vi har nytta av lite smyckestillbehör som t.ex. en kedja eller berlock, som de har liggande hemma och så skickar de det till oss. De finns också de som ringer och vill donera pengar. Man kan också bli månadsgivare. Vi arbetar med alla möjliga material till våra smycken. Men bara imitations material. Inte mocka och skinn, förtydligar Sandra. Vi använder allt ifrån pärlor till emalj. Vi flätar armband i mocka imitation. Vi jobbar mycket med berlocker. En del i äkta silver, glaspärlor, träpärlor allt vi kommer över. Vi står för materialet och vad det kostar att tillverka smyckena. Det är vårt bidrag. Merparten av våra kunder är kvinnor, men även män handlar hos.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

2 kommentarer

  1. Vilka underbara människor ni är.Det var verkligen en bra ni kom på. Det måste finnas många katthem som är tacksamma mot er.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet