Senaste nyheter
Hem / Katt / Terapidjur i vården på Solberga vårdhem

Terapidjur i vården på Solberga vårdhem

 

På Solberga sjukhem råder en genuint varm atmosfär mellan boende och vårdpersonal. Att de använder terapidjur som bor på vårdhemmet är en bidragande faktor till lugn och hemtrevnad kan personalen intyga.
Solberga sjukhem är ett boende för personer men demensdiagnos.

Här bor 99 personer med egna hyreskontrakt. Även dagvårdsgäster tas emot och på plan ett finns ett korttidsboende. Sjukhemmet ligger i anslutning till den vackra prästgårdsparken som är anpassad till de boendes aktiviteter. Personalen som består dagtid av 10 personer och 2 som arbetar natt på  varje plan. Sammanhållningen är mycket god och personalen trivs. Här bor också tre katter, två undulater och guldfiskar. Dessutom tar personalen med sig sina egna hundar under arbetspassen.

Solberga vårdhem

På Solberga finns tre katter Sixten, Sverker och Sigge. Sverker var den första katten som flyttade in på Solberga, uppskattningsvis var han ca två år när han kom. Han har bott där i  18 år.
Sixten har bott på Solberga i över 14 år, personalen gissar att han är ca 20 år. Både Sixten och Sverker flyttade självmant in på Solberga. Ingen vet riktigt var de kom ifrån. Båda är utekatter men fungerar bra som terapidjur ändå. De hoppar in och ut genom fönstret på expeditionen eller använder huvudentrén. Innanför huvudentrén ligger det vackra finrummet, där Sixten och Sigge har sin egen favoritplats i soffan. Detta väcker förvåning och nyfikenhet hos besökare. De båda enhetscheferna Inger Berglund oh Ann-Christin Nordström har tillsammans huvudansvaret för katternas välmående, vaccinationer och annat som rör deras dagliga omvårdnad. Personalen har med sig egna hundar till arbetet, allt från en chihuahua till schäfer. Det uppstår aldrig några problem eller slagsmål mellan djuren.

Sjuksköterskeexpeditionen

Sigge är den yngsta katten, han hittades under en altan när han var sju veckor. Nu bor han plan 1 sedan sju år. Favoritplatsen är kontorsstolen eller på tangentbordet. Förra sommaren blev han skrämd av en städmaskin och var borta en hel vecka. Personalen engagerade sig i letandet. De åkte runt i bil för att leta efter honom på sin fritid. En vecka senare kom han tillbaka självmant.

Våning 4

På våning 4 arbetar mellan pudeln Qiuntus tillsammans med sin husse. Han har funnits med på Solberga sedan han var valp. Han följer vårdpersonalen vart de än går, ända in i de boendes lägenheter. Favoritplatsen är ändå under bordet, i stora allrummet, med förhoppning att det ska ramla ner något gott. Quintus har en lugnande inverkan på de boende. Att ha någon att klappa, prata med, någon som alltid förstår. Personalen berättar att de boende upplever promenaderna roligare och meningsfullare tillsammans med en hund. Kontakten med djur väcker ofta barndomsminnen till liv. Labradoren Trollet arbetar också där, liksom chihuahuan Prince, men båda är lediga idag.
Hans och Greta är två undulater som finns i sällskapsrummet. Ibland blir fågelkvittret störande och då åker en filt på och undulaterna får ta sig en tupplur, medan de boende tittar på tv. En lugnande inverkan har akvariet med guldfiskar, som skänktes av anhöriga.
Djuren hjälper till att skapa lugn, harmoni och hemtrevnad på Solberga.
Förmodligen var Solberga sjukhem bland de första som integrerade djur i vården, vilket inte var planerat. Det berodde mera på slumpen, efter att första katten hoppade in genom ett fönster och bosatte sig där. Av 99 boende är en allergisk. Solberga har allergifria rum, där de boende kan umgås med sina anhöriga. Pg. av allergirisk blir du som besökande, sökande av tjänst eller boende tydligt upplyst om att här finns djur.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

2 kommentarer

  1. Var ligger Solberga?

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet