Senaste nyheter
Hem / Hund / Starta en kennel

Starta en kennel

Har du planer på att starta en kennel? Fler och fler drömmer om att utveckla sitt intresse till sitt yrke. Man kan antingen välja att registrera sin kennel som en hobbyverksamhet eller ett företag. 

Oftast börjar det med ett hundintresse. Det kanske utvecklar sig i t.ex. jakt, agility eller drag. Efter ett tag kanske man känner sig mogen att att ta en valpkull efter sin fina duktiga tik. Hundvalparna registreras i Svenska Kennelklubben och får sin stamtavlor utfärdade.

Starta en kennel

Enligt kennelklubbens bestämmelser är det obligatoriskt att man efter tre registrerade kullar ansöker om kennelnamn hos Svenska Kennelklubben. Det första som ska göras för att starta en kennel är att ansöka om kennelnamn, vilket görs på en särskild blankett. Du hittar blanketten här.  Ansökan skickas sedan till kennelklubben tillsammans med ett bevis på ett giltigt medlemskap i någon av de SKK- anslutna klubbarna. Ett kennelnamn är likställt med ett firmanamn. Det är uppfödarens ansvar att leva upp till sitt rykte.

Att registrera ett kennelnamn kostar i dagsläget 2500 kronor. Man bör ange flera förslag på namn för att öka chanserna att namnet går igenom. Man kan vara flera personer som startar en kennel. En person bör dock vara slutlig ägare.

Att starta en kennel är ett stort åtagande med mycket ansvar, men har man ett brinnande intresse och inte ger upp i första taget, så innebär det också fantastiska möjligheter och upplevelser. Val av ras är en viktig bit. Kanske passar inte favoritrasen just i avelssyfte. Ett flertal uppfödare, föder upp en ras, men har en eller två andra hundraser som sällskapshundar. Det är en konst att förvalta och hantera en kennel. Det krävs en långsiktig planering och stora kunskaper om avel för att starta upp en kennel, säger Hans Rosenberg, presstalesman på SKK.  Huvudingrediensen bör vara ett stort huvudintresse där pengar inte får styra, poängterar Hans. Det krävs en stor kunskap för att hitta de bästa avelsdjuren. Viktigt är att ta reda på vilka hälsoundersökningar som ska göras på de olika raserna – både på tikarna och avelshanarna.

En stor del av avelsarbetet är själva meriterandet av hundarna. Det är en enkel ekvation. Ju mer meriterade hundar – desto efterfrågade blir de. Detta gäller både tikar och hanar. För den som trivs i utställningsringarna är det ett stort plus. Om inte kanske man kan hitta någon som kan ta sig an just den biten. Lika betydelsefullt är att meritera de raser som är ämnade för jakt, bruks, vallning m.m. En viktig del i avelsarbetet är att tänka att man ska tillföra rasen något. Bara för att man själv tycker att ens egen hund är fantastik och vackrast (som alla föräldrar tycker om sina barn), så betyder det inte att det är ett bra avelsmaterial.

När man väl bestämt sig för en ras, är det lämpligt att börja studera olika linjer. Det kan finnas stora skillnader på individer och linjer inom samma ras. Saker som aktivitetsnivå och egenskaper kan skilja sig stort mellan de olika linjerna. Taxen t.ex. –  en del är avlade för jakt medan andra avlats fram mer för sällskap.

Att börja bygga på en avelslinje bör göras långsiktigt och med stor planering. En uppfödares ansvar är att värna om rasen och målet ska vara att föda upp en bättre avkomma än den man har idag, för att hela tiden sträva efter att förbättra rasen. Uppfödare har ett stort ansvar – att bevara våra hundraser och ta fram det bästa i dem!

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet