Senaste nyheter
Hem / Hund / Stjärntassar

Stjärntassar

På Stjärntassar prioriteras lugn och harmoni. Personalen är medvetet lågmäld. Att kunna få hunden att hantera stress i vardagen, är ett viktigt moment i lydnadsträningen.

Hunddagis Stjärntassar

Vardagsträning

I vardagen uppstår många situationer där hunden upplever stress. För matte eller husse gäller det att redan från början få kontroll över hundens beteende. Ett bra sätt att få det, är att valpen tidigt får social träning.  Marie som driver hundpensionatet Stjärntassar, tar emot 30 hundar varje dag.  Behovet att få lämna sin hund i en trygg och social miljö är efterfrågat och många står på kö.  Hunddagiset Stjärntassar är beläget i Bagarmossen, i ett hyreshus på nedre botten. För henne är det viktigt att hundarna är lugna och harmoniska -annars skulle det inte gå, säger hon. För att hunden ska kunna fungera på dagis, behöver den kunna slappna av med andra hundar. Det främjas genom godis, lugnande ord och klappar. En hund behöver tränas socialt redan som valp och att klara av att vara ensam kortare stunder. Det underlättar anpassningen inför dagisstarten. Det finns sex rum för hundarna, som är placerade efter att Marie har bedömt hur de passar med varandra. Ett rum är avdelat för löptikar. Öppettiden är från klockan 7- 18 måndag till fredag. Lördag och söndag är det stängt. Ibland kan det hända att matte eller husse inte kan hämta som planerat eller om hunden behöver omsorg utöver de ordinarie öppettiderna .  Personalen ställer då lojalt upp och tar med sig hunden hem. Arbetsstyrkan består av fyra personer.

Hunddagis Stjärntassar

Hunddagiset är öppet är öppet året runt förutom två veckor på sommaren då man har semesterstängt. Hunddagiset tar emot smådjur över sommaren. Marie tar emot alla smådjur, förutom reptiler. Husse och matte måste då ha med sig egen bur, som motsvarar Jordbruksverkets regler.

En riktig djurnörd

Jag är en riktig djurnörd, säger Marie, som har två egna hundar, Chiquita, som är 10 år, är en schäferblandning från Spanien. Marie fick henne när Chiquita var ca 2,5 år. Med henne tränar Marie allt från spår, lydnad och rallylydnad till freestyle och agility. Zombie, som är ett år, är en Mexikansk nakenhund. Han gillar freestyletricks, agility och att springa runt och vara stollig. Hemma hos Marie finns flera olika slags djurarter. Afrikanska väsande kackerlacker, vandrade dubbelfotingar, ett stort akvarium, en hallowenkrabba, småödlor (anolisar), spindlar, jättesniglar, två råttor och en belgisk jättekanin. Kaninen bor fritt i lägenheten tillsamans med Maries två hundar, men har en egen stor bur, dit den kan gå om den vill vara ifred. Marie har även varit jourhem åt fåglar tidigare och hjälpt ett flertal till nya hem.

På fritiden pysslar Marie om sina djur och sin familj. Hon tittar gärna på Animal Planet eller hundprogram med Victoria Stillwell.

Hunddagis

Kurser

Marie är utbildad hundinstruktör och har gått många kurser och utbildningar -brandvarnarinstruktör, Freestyle, Rallylydnad, Treiball( en hundsport, som går ut på att hunden ska putta in bollar i ett mål) och Tävlingslydnad 1. Hon gör även hembesök, för den som behöver enskild träning. Många gånger handlar det då om en hund, som drar i kopplet eller gör utfall.  Hon jobbar med positiv förstärkning. Med positiv förstärkning, menas att man lägger till en belöning, när hunden gör något bra. Exempelvis godis eller en leksak. När Marie håller sina kurser tar hon även upp passivitetsträning. Med passivitetsträning menas att hunden ska vara oberörd och fungera i en stressad miljö eller i en situation där det pågår full aktivitet. Marie tillämpar en metod med beröring för att få hunden lugn. Detta kan ta månader att lära in. Att vara trygg och lugn i sitt ledarskap och att kunna läsa sin hunds signaler, är en viktig del av att vara en bra ledare., anser Marie

Marie arbetar även åt Skansen-akvariet. Hon har även erfarenhet från  hundpensionat, djursjukhus, hundtrim och zoo-affär. Positiv förstärkning leder till motiverade och arbetsglada hundar, säger Marie.  Just nu har hon inte någon hund, som ska gå i avel och ställer därför inte ut, utan nöjer sig med att träna för att det är roligt. Marie tränar och tävlar i  rallylydnad. Så småningom planerar hon inför tävlingslydnad och agilitytävlingar.
Efter att Marie hållit i en kurs, vill hon att kursdeltagarna ska gå därifrån med en känsla av det har varit roligt. Den känslan främjar den fortsatta träningen.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet