Senaste nyheter
Hem / Hund / Storpudeln Ika lever med epilepsi

Storpudeln Ika lever med epilepsi

Storpudeln Ika 6 år har medfödd epilepsi och tillhör en av de mer svårbehandlade hundarna. Trots medicinering får hon anfall ca två gånger i månaden. Här berättar matte Åsa Puukari om hur det är att leva med en hund som har epilepsi.
Ika lever med epilepsi

När Ika var valp upplevdes hon väldigt klumpig. Hon kunde springa in i samma stolsben upprepade gånger. Sprang in i  väggen om och om igen, berättar Åsa. Hon blev rädd och fick panik när matte skulle trä på halsbandet.

Epilepsin konstaterades tidigt
Det dröjde länge innan vi fick diagnosen epilepsi. Många undersökningar gjordes. Man kollade b.la. hjärtat, fästingburna sjukdomar, diabetes och levervärden. Det blev lite som uteslutningsmetoden, Veterinären konstaterade att hennes ena öga uppfattar saker annorlunda än det andra och det kan göra att hon missbedömer avstånd eller upplever saker otäcka. Att hon upplevdes som klumpig och panikslagen i vissa situationer fick då sin förklaring. Ika har gått hos neuroveterinär och äter två olika mediciner – Fenemal och Kaliumbromid. Men Ika tillhör dem som är svårbehandlade. Hon får trots medicinering anfall ca två gånger i månaden.

Yttrar sig på flera sätt
När Ika är på väg att få ett epileptiskt anfall brukar Åsa märka det innan, men det är svårt att förebygga anfallen. Vi undviker att vistas i miljöer med höga ljud och starkt ljus eftersom det kan trigga igång epilepsin, säger Åsa. Ibland när hon ligger i sängen och så sover så rycker hon i hela kroppen. Hon kan både kissa och bajsa på sig.
– Ett annat exempel på anfall är om vi är ute och går, så stannar hon plötsligt till och blir helt okontaktbar, hon blir som avstängd, berättar Åsa. Hon får också Partiella anfall då hon börjar dregla jättemycket – hypersalivering.

 Börja om från början
Efter ett epilepsianfall får matte Åsa börja om med inlärningen av vissa saker från början. T.e.x att gå fint. För Åsa som sitter i rullstol är det viktigt att Ika går fint på promenaderna och inte drar i kopplet.
– Efter ett anfall måste jag träna om henne från början att gå fint i kopplet. Kunskapen är som bortblåst när det gäller vissa saker. Men Ika är den keligaste goaste vovve jag levt med. Fast hon har haft epilepsi sen hon var valp har hon glimten i ögonen och hittar på bus och om någon behöver tröst, så tröstas Ika tills det är färdigtröstat, säger Åsa med kärlek i rösten.

*Läs mer om epilepsi hos hund här

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet