Senaste nyheter
Hem / Häst / Strålbenshälta hos häst

Strålbenshälta hos häst

Strålbenshälta är egentligen ett samlingsnamn för hältor som börjar istrålbensregionen. Det kan vara både strålbensbursan och diverse besvärmed själva strålbenet som är orsaken.

Symtom
kan börja som en vanlig hälta och ibland finns det en hovledsinflammation samtidigt.Hästen får en inflammation som gör att mjukvävnader skaver mot strålbenet. Inflammationen läker för att sedan inflammeras på nytt. Hästens hov slits då blodförsörjningen till strålbenet stryps som då förtvinar. De första symtomen kan vara att hästen går med kortare steg än vanligt, går stelt eller visar hälta efter ansträngning. Det gör att belastningen skjuts från bakre delen av hoven mot tån. Hästen sätter i tån först. De står gärna och vilar ett ben i taget i framförkjutet läge. Hästen visar ofta symtom efter den ansträngt sig. T.ex. efter ett tränningspass.

Förebygg
Några av orsakerna till sjukdomen är att hovarna är smala och inåtbuktade, eller att hästen får springa på hårt underlag utan skor. Sjukdomen är kronisk och går inte att bota helt och hållet, men ofta att hålla i skick.

behandla
Prognosen för “strålbenshälta” beror mycket på vad som orsakar smärtan. Det finns många strukturer runt strålbenet kan bli skadade, t.ex. hovled, strålben, strålbens Bursa, ligament runt strålben och sidoligametet till hovleden. Olika skador har olika prognoser. Det vanliga är att man behandlar hästen i hovleden och eventuellt i strålbensbursan och eventuellt anpassar skoningen. Man kan behandla genom att sätta på speciella skor som stödjer trakterna på hästen. Om detta inte leder till förbättring, kan man göra en MR-undersökning för att ta reda på vilken typ av skada hästen har. Det ger en riktlinje för hur man ska behandla.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Artikeln är faktagranskad och skriven i samarbete med Björn Berg klinikhovslagare.

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Hoppa till verktygsfältet