Senaste nyheter
Hem / Egenvård för djur / Svampinfektion, sprickor och köldskador hos hund

Svampinfektion, sprickor och köldskador hos hund

Vintern är en tid då många hundar älskar att vara ute, snön är härlig att busa och rulla sig i. Men det kan ha sina baksidor. svampinfektion, köldskador och sprickor i trampdynorna kan lätt sätta stopp för det roliga. 

Svampinfektion, sprickor och köldskador hos hund

 

Svampinfektion

Tassar och trampdynor är känsliga och tar lätt stryk av vägsalt och slask. Då uppstår det lätt svamp där. Symtom är rodnad och klåda, sår kan uppstå.  Hunden vill gärna slicka sig på tassarna. Torra och spruckna trampdynor Vägsaltet är en stor bov i dramat här.  Även snö och is mellan tassarna är en bidragande orsak.

Köldkramp

Liksom hos oss tvåbenta hämmas blodcirkulationen lätt av stark köld. Mest utsatt är tassar, öronlappar samt pungen hos hanar. Blodkärlen vidgas, blodet blir syrefattigt och kan tränga ut ur kärlen. Vid köldskada bör hunden snabbt tas till veterinär. Var vaksam på sprickor och varighet. Hunden ska ej slicka sig i såret.

Tips på egenvård

Var noga med att torka tassarna ordentligt efter utgång, klippa bort överflödig päls på tassarna och ansa pälsen på benen hos långhåriga hundar. Klipp klorna extra ofta på vintern, förslagsvis varannan vecka. Ett bra hundtäcke som täcker maten är att rekommendera. Vid svampinfektion mellan tassarna kan man tvätta med Jodopax alternativt badda med potatismjöl. Det kan också hjälpa att tvätta med ett medicinskt schampo. Ett annat tips för att hunden inte ska slicka på tassarna är att smörja in med en salva som hunden tycker smakar illa. Se till bara att inte smörja med något som är giftigt för hunden

Förslag på bra produkter att ha hemma

Hundschampo och salvor med Aloe Vera
Aloe Vera har en mängd goda egenskaper som vårdar, skyddar och förebygger svamp och känslighet. Quick help spray är en allround-produkt (fungerar även som ett torrschampo då hunden är besvärlig att duscha).

4-ess-salva
Fet, vattenfast mjukgörande salva för tassarna, som skyddar och förhindrar isbildning mellan trampdynorna.

Snöspray D 104  
Sprayas på tassar och ben före utgång för att undvika snöbollar i pälsen. – Sårsalva för hund

Linda Åkesson linda@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet