Senaste nyheter
Hem / Häst / Svenska Hästars Värn

Svenska Hästars Värn

Svenska Hästars Värn tar emot hästar från hela Sverige. Främst är det hästar som omhändertagits av myndigheter på grund av vanvård. De rehabiliteras sedan för att så småningom kunna omplaceras till nya hem.

Vimeddjur har pratat med Carina Nordell som är ordförande i styrelsen för Svenska hästars Värn.

En av Svenska hästars Värns fodervärdshästar när den hittades.

Svenska Hästars Värn

Samma häst som den ser ut idag.

Svenska Hästars Värn

Vem står bakom Svenska Hästars Värn och hur startades det?
Svenska Hästars Värn är en ideell skyddsorganisation för hästar. Föreningen förs framåt av en aktiv styrelse, aktiva och stödjande medlemmar och gåvogivare. Vi får inga bidrag och är starkt behov av allmänhetens stora hjärtan. Föreningen startades av några tjejer som hittat en kraftigt vanvårdad häst och som ansåg att något behövdes göras för dessa hästar.
Hur länge har organisationen funnits?
Sedan 1993.
Hur många är aktivt engagerade?
Styrelsen och ett 50 tal aktiva medlemmar och ca 1500 stödjande medlemmar.
Hur hamnar hästarna hos er och varför kan du ange några olika orsaker?
Hästarna kommer efter att de omhändertagits av myndigheterna efter brister i djurhanteringen. Polisen försöker först sälja dem och om de inte lyckas kontaktar de föreningen som kan ta över ägande, rehabilitera dem och där efter att placera dem i nya hem hos noga utvalda fodervärdar.
Det finns olika anledningar till att hästarna omhändertas. Det kan vara att djuret inte fått det foder den behöver (för lite eller otjänligt), eftersatt hovvård, ingen tillsyn, tidigare djurförbud efter vanvård, övergivna djur m.m.
Hur går rehabiliteringen till och vad är det första man gör när det kommer en ny häst?
När en häst kommer till föreningen får en veterinär göra en grundlig utredning. Utifrån veterinär bedömning sätts en individuell rehabiliterings plan. En del hästar behöver specialfoder, andra veterinärvård eller kunnig hovslagare.
Hur många hästar omplaceras varje år ca?
Antalet hästar som föreningen tar emot är beroende på ekonomin. Vi vill inte behöva säg nej, men har tvingats göra det. Förfrågningarna ökar från år till år och vi tog 2013 emot 16 hästar.
Hur många hästar äger Svenska Hästars Värn?
102 hästar.
Hur ser ett fodervärdsavtal ut?
Som fodervärd tar man hand om hästen precis som om den vore ens egen. Man står för alla uppkomna kostnader. Föreningen försäkrar hästen och ger den ett bra försäkringsskydd.
Som fodervärd ska man ha ordnad ekonomi och inte haft tidigare problem med djurskyddet.
Avtalet gäller tillsvidare.
Vad är det som driver er till att arbeta med detta? Vad är ”belöningen”?
Allt arbete är helt ideellt och alla gör detta på sin fritid. Det som driver oss är att vi ser att det finns ett stort behov som vi kan tillgodose. Trots den djurskyddslagstiftning vi har i Sverige är det många djur som far illa även här
Att se en häst återvända till livet är en enorm belöning!
Vad är ert motto/ har ni någon slogan?
Vår slogan lyder ”Vi hjälper hästar i nöd – Ge oss ditt stöd!”
För oss är alla hästar oavsett ras lika mycket värda. Vi tar emot alla hästar oavsett ras som veterinär bedömer vara rehabiliterings bar (vilket är väldigt viktigt)
Vill du berätta om en speciell häst som ni minns lite extra eller t.ex. en solskenshistoria?
Lilla SHV Grynet är en liten shetlandsponny som hittades instängd i en skrubb på en gård. Troligen hade ägarna stängt in henne där för att hon skulle dö. Hon var mycket mager och argsint när hon kom. Hon sparkade och bet så fort hon inte åt. Exakt vad hon varit utsatt för är det ingen som vet. Slutligen placerades Grynet hos en fodervärd som trodde på henne och trodde att det fanns en annan Grynet bakom fasaden. Efter mycket arbete och stimulering började man se att Grynet levde upp! Hon uppskattade att tricktränas, köras och få arbeta! Grynet har haft ett tufft liv, men är nu högt älskad av sin fodervärd – som älskas tillbaka minst lika mycket av lilla söta rara Grynet.

Svenska Hästars Värn
Till höger ser ni Grynet.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet