Senaste nyheter
Hem / Fåglar / Sveriges Papegoj förenings friflygning

Sveriges Papegoj förenings friflygning

Friflygning och fågelträff av papegojor anordnas av Sverigespapegoj förening flera gånger per år. Människor med gemensamma intressen kan passa på att utbyta erfarenheter och rådfråga varandra kring exempelvis foder eller olika åkommor hos papegojor. Under tiden passar fåglarna på att utbyta några fraser!

Den 3:e mars 2013 anordnades friflygning av papegojor i Tullinge söder om Stockholm I en stor inomhuslokal på 500 kvm. Tanken med friflygningarna är att fåglarna ska kunna flyga fritt och umgås med varandra. Här möts allt från den mindre undulaten till den stora aran. Ibland uppstår det lite ”käbbel” sinsemellan fåglarna, men varje ägare ansvarar för sin egen fågel och är snabbt på plats för att lösa situationen.  Vissa fåglar har träffats förr och det märks. De flyger gärna tillsammans genom lokalen eller delar på en nöt.

 

På plats erbjuds fågelägare att väga sin fågel. Anna som är ordförande i Sveriges papegoj förening för sedan journal och statistik över vikten av fåglarna.

Sveriges papegojforening

Stora träd har ställts i mitten på lokalen som landningsplats till fåglarna. Där kan de slå sig ner ta en paus och äta en chili eller lite nötter. Chili innehåller både c- vitaminer och kolhydrater som en papegoja behöver.

Sveriges-papegojforening

Sveriges papegojforening

Kicki är av dagens besökare och ägare till papegojorna Milli och Daisy. De är med på friflygningen för andra gången. Jag är här för att träffa likasinnade, säger Kicki. Man kan t.ex. få tips om hur man ser om en fågel är sjuk, vilket inte är helt lätt att upptäcka. Det ligger i fågelns natur att dölja om den är sjuk eller mår dåligt. De allra flesta här har en veterinär, som de snabbt kan vända sig till alla dagar i veckan. Lite bra fodertips kan man alltid få också, menar Kicki. Jag anser att papegojans intelligens är underskattad. Jag har haft många olika djur, fortsätter Kicki. Men jag har aldrig stött på ett intelligentare djur. T.ex. innan vi skulle hit idag var min ena fågel lite smutsig på kinden.  Jag tog och tvättade bort det, eftersom jag ville att hon skulle vara ren och fin, när vi skulle åka hit. Hon blev jättesur på mig och var sur i en timme.

Thomas och Sari är också där med Gestur, som är en gulvingad amazon. Han kan prata hela meningar. Han kan t.ex. säga – kom och ät nu! Gestur är 30 år och har levt tillsammans med Sari och Thomas sedan han var liten fågelunge!

Sveriges-papegojforening

Stämningen upplevs trevlig och gemenskapen mellan fåglar och fågelägare märks tydligt. Både fåglar och ägare ställer gärna upp på bild!

Sveriges-papegojforeningSveriges-papegojforeningSveriges-papegojforening

Join the Forum discussion on this post

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet