Senaste nyheter
Hem / Hund / Ta hand om din hund i vinter

Ta hand om din hund i vinter

Kylan har kommit till stora delar av landet och ser att stanna kvar ett tag.  Det betyder inte att du och hunden behöver sitta inne och vänta på våren, men det finns lite saker att tänka på vintertid som sommartid.

Vintertips för hund
Vintertips för hund

Att ta på extra kläder
Valpar och hundar med tunn päls fryser extra mycket och kan behöva ett täcke när de går ut i kylan. Men det kan också vara individuellt mellan samma ras. Det finns många olika kläder för hundar som skor och annat ute på marknaden att välja och vraka på.  Är det blåsigt ute så upplevs kylan ännu kallare – även för hunden. Hundar kan också drabbas av köldkramp i sina tassar. De brukar då hoppa på tre ben eftersom det gör ont att sätta ner tassarna

Förfrysningsskador
Hundar kan liksom människor få förfrysningsskador. De kroppsdelar som sticker ut är extra utsatta, t.ex. tassar, öron, längst ut på svansen och spenar eller pung hos hanhund. Ser huden blek ut kan det vara ett första tecken på förfrysning.
Ta hand om tassarna
Var noga med att klippa runt tassarna så att det inte fastnar stora snöklumpar i överflödigt hår.  Torka hundens tassar och under hundens mage noga efter att du och hunden varit ute. Är det mycket salt på vägarna bra att också skölja tassarna i ljummet vatten och sedan torka dem torra. Hundar som har torra och spruckna trampdynor bör smörjas med en fet salva.

Svampinfektion
Vissa hundar är extra utsatta för att få svampinfektion och får då en rödaktig ton i huden på de utsatta ställena t.ex. i tassarna på benens insida, vid ljumskarna eller på magen. Man kan då badda med Jodopax morgon och kväll.

 

Vett och etikett
När du tar med hunden i bilen kan du lägga en varm filt eller täcke som underlag. Lämna inte hunden i en kall bil under vintertid – en stillastående bil kyls ner fort och din hund kan inte röra sig för att hålla värmen.

Bind inte fast hunden utanför affären. Samma sak här – hunden inte röra sig för att hålla värmen och dessutom riskerar du att hunden blir stulen.

När det är riktigt kallt ute är det bättre att ta korta promenader ofta än en riktig långpromenad.

5 vintertips för hundägare i kyla

  • Se till att hunden rör på sig så att den håller värmen.
  • Bind inte fast hunden någonstans eller lämna den själv i bilen,
  • Tvätta av och torka hundens tassar från vägsalt.
  • Om din hund är frusen använd täcke.
  • Smörj torra och spruckna tassar med en fet salva.

Tips på inomhus aktiviteter får du här

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet