Senaste nyheter
Hem / Hund / Tips på fem bra grönsaker för din hund

Tips på fem bra grönsaker för din hund

 

Behöver din hund ett bra mellanmål då och då. Här kommer tips på fem grönsaker som brukar gå hem hos hundar.

Morötter
När hunden tuggar på råa och knapriga morötter rengör den tänderna! Att äta morötter är bra för synen och det finns ämnen i morot som stärker immunförsvaret. En del hundar tycker att råa morötter är svåra att tugga och kan sätta i halsen. Så anpassa morotsbitarna efter hunden. Om du ser bitar av morötter i avföringen, hacka upp i mindre bitar och servera kokt. Vissa rekommenderar att ge en hund en mosad morot varannan dag eller mer sällan. Morötter innehåller mycket fibrer som är bra för mätta hungriga små hundmagar, det kan vara bra särskilt för överviktiga hundar.

 

Vitkål

Kål innehåller också en hel del fibrer och hundar brukar tycka om att gnaga på det. Kål är bra för att friska upp hundens mun och för att ge en fräschare andedräkt. Dock kan kål vara gasbildande och bör ges med måtta.

 

Pumpa

Den höga fiberhalten i pumpa kan hjälpa tarmsystemet på traven när hunden lider av förstoppning eller diarré. Många hundar älskar smaken av mosad pumpa. Man kan byta ut ca en fjärdedel av hundens mat med samma mängd mosad pumpa för att förbättra hundens avföring.

 

Grönkål

Kål är nyttigt för både hundar och människor! Grönkål kan bekämpa hjärtsjukdom, artrit, allergier och urininfektion hos hund. För mycket kan orsaka gasproblem och uppsvullen blåsa men att lägga till 25g ångad, hackad eller torkad grönkål till din hunds måltid bidrar till hundens allmänna hälsotillstånd.

 

Sötpotatis

Sötpotatis är en mild och hälsosam grönsak, som kan skivas och torkas i ugn. Den återfinns numera i allt fler torrfoder. Sötpotatisen håller hungern på avstånd längre och kan därför hjälpa överviktiga hundar att hålla hungern i schack vid viktminskning. Sötpotatisen innehåller viktiga antioxidanter, men inte alla hundar tål den. En del kräks.

 

OBS!
Det är viktigt att komma ihåg att kakao, vindruvor, avokado och lök är giftiga och de flesta frukter innehåller socker som är inte bra för tänderna.

Faktagranskad av Velina Siderova leg. veterinär

Foto: Arkiv Pixabay

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet