Senaste nyheter
Hem / Hund / Tips på hur du underlättar för dig och din hund under fällningsperioden

Tips på hur du underlättar för dig och din hund under fällningsperioden

Pälsen bara rasar av och håret ligger i drivor överallt i hemmet. Dammsugaren går på högvarv. Ja, det är vår och din hund har börjat sin fällningsperiod. Här kommer tipsen på hur du påskyndar processen.

Hundar har tät päls och de flesta har två olika hårlag, beroende på ras. Underpälsen är till för att hjälpa till att  stänga ute kylan  och ytterpälsen som ska skydda mot vind och fuktigt väder. Vanligtvis fäller hundar två gånger varje år. En gång på våren och en gång på hösten. Tikar brukar också fälla vid löp och efter de har haft valpkull. Beroende på ras kan det behövas en del grundarbete för att hundens fällningsperiod ska bli så smidig som möjligt.

Pälsens utseende pekar också på hur hundens allmänna kondition är. En välmående hund ska ha frisk och glansig päls. Ser hunden risig ut i pälsen, har mjäll eller hudirritationer kan detta bero på att hunden inte mår helt på.  Förutsatt att inte hunden fäller då kan den finaste päls se risig ut.

  1. Borsta pälsen varje dag. Ta som rutin att ta med en borste och gå till närmaste skog eller park. Ta hand om drivorna du lämnar efter dig och lägg dem i en påse som du kastar i papperskorgen. Beroende på vad din hund har för päls så finns det en uppsjö av hjälpmedel vid pälsfällning. Borstar, kammar, kardor, handskar eller trimstenar. Har du en långhårig hund kan du vika pälsen åt sidan som benor och borsta eller kamma ur. Det är ett effektivt sätt att gå igenom hela pälsen.
  2. Bada hunden två-tre omgångar med schampo massera  sedan och rufsa runt i pälsen ordentligt, skölj av noga använd balsam så brukar det rasa av päls. Torka det värsta med badlakan. Det finns schampo som sägs påskynda själva fällningsprocessen och göra att håret lossnar fortare, både när det gäller täckhår och underull. Allt kommer ju såklart inte åka av för att man schamponerar. Efter det kan du sätta på ett tajt ulltäcke eller ett täcke av liknande material när pälsen fortfarande är lite lite fuktig fortfarande Låt hunden ha på täcket ca 20 minuter. Täcket hjälper till att lossa på mycket underull. Ta sedan av täcket och blås hunden helt torr med hårtorken. 
    Upprepa om det behövs i efter ca 2-4 dagar så kommer du ha en hund som fäller betydligt mindre.
  3. Man kan ge hunden b-vitamin om den fäller mycket. B – vitamin hjälper också till att hålla pälsen glansig och att förhindra spröda klor.
  4. När inget av ovanstående hjälper är det dags att åka till en hundsalong. De har rätt utrustning för att få bort så mycket som möjligt och underlätta  fällningen.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Foto: Arkiv Pixabay

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet