Senaste nyheter
Hem / Katt / Torrfoder kan ge typ 2-diabetes hos katter

Torrfoder kan ge typ 2-diabetes hos katter

Det är vanligt att man ger sina katter torrfoder, eftersom det är smidigt då de ska ha fri tillgång till mat. Men nu har man upptäckt att det kan finnas ett samband mellan torrfoder och sjukdomen diabetes. Det är inte heller mycket skillnad mellan spannmålsfritt och foder med spannmål i, enligt Malin Öhlund som är veterinär och docent vid SLU .

Katter kan få typ 2-diabetes av torrfoder
Foto: Arkivbild

 

Varför får en normalviktig katt diabetes? En katt som i övrigt är frisk och får ett bra torrfoder? Nyligen har Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) inlett en omfattande studie om huruvida torrfoder är så bra för kattens hälsa eller ej. Ännu är studien inte helt klar, det är en bit kvar innan man med säkerhet kan fastställa om det verkligen finns ett samband mellan torrfoder och diabetes, men det finns en stark indikation på att kolhydraterna i fodret är en riskfaktor.

 

Resultatet av studien har publicerats i tidningen Journal of Veterinary Internal Medicine (JVIM). Men det finns ännu mycket kvar att forska på vad gäller det här.

– Detta är en studie. Vi ser ett samband, men vi har ännu inte bevisat att det finns det. Så långt får man inte gå i den här typen av studier, förklarar Malin Öhlund som är veterinär och docent vid SLU i Uppsala.

– Det finns ju de som tidigare har forskat och inte hittat det här resultatet.

 

2066 katter deltog i studien. 396 av dem hade fått diabetes. Under fyra månader fick ägare svara på enkäter om sina katters ålder, ras, kön, utfodring, aktivitetsnivå, hälsostatus, hur mycket hull de hade samt om de var kastrerade eller ej. På så sätt studerades alla de riskfaktorer som spelar in vad gäller livsstilsrelaterade sjukdomar (som diabetes är).

 

Varför har ni forskat på just katter, får katter lättare diabetes?

– Katter är mer drabbade av diabetes typ 2 än exempelvis hundar, som oftare drabbas av typ 1-diabetes. Katter ligger dessutom ofta efter på flera forskningsaspekter.

 

Det är kolhydraterna i torrfodret som tros vara en orsak till diabetesen, eftersom kolhydrater förvandlas till socker. Malin Öhlund säger att det tyvärr inte skiljer sig mycket från foder utan spannmål och foder med spannmål.

– Tillverkarna är ganska bra på att sälja in foder som spannmålsfritt, men det finns ofta dolda kolhydrater i dem, från exempelvis potatis och grönsaker.

 

Enligt henne är det ingen skillnad mellan olika tillverkare eller foder man kan köpa i mataffären eller de som säljs i fackhandeln.

– Vi har bara tittat på skillnaderna mellan torr -, blöt- och blandfoder, och vi ser bara den här skillnaden på de katter som är normalviktiga.

 

Men kom ihåg, att precis som för människor, kan man genom att ändra kattens vanor, hålla typ 2-diabetesen i schack.

– Man kan inte säga att katten blir frisk, men den kan i alla fall bli medicinfri, avslutar Malin Öhlund.

 

 

Linda Åkesson

linda@vimeddjur.se

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Hoppa till verktygsfältet