Senaste nyheter
Hem / Katt / Toxoplasmos hos katt

Toxoplasmos hos katt

Toxoplasmos hos katt är en infektionssjukdom orsakad av encellig parasit (Toxoplasma gondii) som har katter som huvudvärd. Smittan kan också drabba människor och gravida kan också föra över smittan till fostret. Sjukdomen kan drabba alla människor oavsett ålder men ger ofta lätta ospecifika symtom som lätt feber, huvud – muskelvärk.

Toxoplasmos hos katt

Smittväg

Katter är ofta smittbärare av Toxoplasmos om de lever som utekatter och jagar och äter rått kött. Parasiten förökar sig i kattens matsmältningssystem och smittan sprids sedan via avföringen där den kan överleva länge i jord och sand.

En katt kan smittas genom att den kommer i kontakt med en annan katts avföring eller att den äter mat som innehåller Toxoplasmos. Om en katt har blivit smittad lägger parasiten ägg i kattens tarmar som sedan för smittan vidare genom avföring.

Symtom

De flesta katter utvecklar immunitet mot sjukdomen Toxoplasmos efter att de haft den en gång. En katt som drabbas har symtom som mild diarré och dålig aptit.

Kattungar som smittas redan i fosterstadiet är mest utsatta och utvecklar svårast symtom.

Från att man smittas med Toxoplasmos kan det ta upp till 2–3 veckor innan symtomen visar sig.

Behandling

En katt som drabbats av Toxoplasmos behöver få antibiotika utskrivet av veterinär som behandling. Antibiotika dödar inte parasiten men ger en effektiv behandling.

Förebygg

Katter kan testas för Toxoplasmos med hjälp av blodprov och det finns några saker man kan göra för att förebygga att katten eller man själv smittas.

· Mata inte din katt med rått eller dåligt tillagat kött. Toxoplasmos smittas via rått kött eller kött som inte är tillräckligt upphettat. För den som vill ”barfa” sin katt ska det råa köttet frysas ner i  -20 grader i minst 10 dagar för att man ska vara säker på att köttet är fritt från bakterier.

· Gör rent kattlådan ofta

· Är du gravid bör du om möjligt låta någon annan göra rent kattlådan under graviditeten.

· Tänk på att katter gärna går i sandlådor utomhus, om du har en sandlåda på din tomt täck över den när barnet inte leker där.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

* Denna artikel är faktagranskad av och skriven tillsammans med Raad Askar på Doctrivet Smådjursklinik.

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet