Senaste nyheter
Hem / Hund / Träna in apportering med din hund

Träna in apportering med din hund

Att lära din hund apportering är både roligt och användbart. De flesta hundar brukar också tycka att det är väldigt roligt.

Det flesta hundar tycker om att bära på föremål eller hämta föremål som kastas. Det är lättare att träna in apport med en hund som söker kontakt med sin förare än en hund som är mera ”självständig”.  Du får vara beredd på att din hund kanske inte vill lämna ifrån sig föremålet när den väl hämtat det. Om hunden tar föremålet och springer iväg – börja med att försöka locka på den med t.ex. godis. Om den inte kommer kan du låtsas som du inte bryr dig om hunden. Förr eller senare kommer den att komma till dig. Här gäller det att visa att det är du som är flockledaren.

Steg 1:

Enklast är att börja träna i hemmiljö med så få störningar som möjligt.

Gör så att din hund sitter på din vänstra sida.

Placera apporten i hundens mun, strax före hörntänderna. Om apportbocken placeras för långt in i hundens mun, kan hunden lockas att tugga på den. Placera en hand under hundens haka som stöd. Ge kommandot – håll kvar.

Om hunden spottar ut är det bara att stoppa in den igen.

Om det lyckats och hunden har kvar apportbocken, så säger du loss efter ett par sekunder. När hunden släppt ger du beröm.

Steg 2: 

Nästa steg är att få hunden att bära föremålet/apportbocken. Nu ska hunden stå upp vid din vänstra sida när du stoppar in apportbocken i hundens mun. Upprepa kommandot ”håll kvar”.  Ta några steg framåt och locka hunden att följa med. Fortfarande med apportbocken i munnen.  Tappar den apportbocken stoppar du helt enkelt in den utan att börja om från steg 1.

Steg 3: 

I detta steg ska hunden själv plocka upp apportbocken och hålla kvar. För att hunden ska tycka att den är intressant kan du lite retsamt hålla apportbocken utom räckhåll så att hunden försöker få tag i den.  Kasta sedan i väg den. I samma sekund som hunden plockar upp den berömmer du. Kalla in hunden och låt den gå vid din sida ett par meter.

Nu är det dags att sätta ihop de tre stegen. När det fungerar kan man byta ut apportbocken mot olika föremål så att hunden inte bara apporterar apportbocken.  Variera miljön vid apportering.  Exempel på var man kan apportera är i skog, på ängar eller i vatten.

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet