Senaste nyheter
Hem / Hund / Trasdockans dag

Trasdockans dag

Vimeddjur har närvarat på Trasdockans dag som är en årlig manifestation för utsatta barn. Trasdockans dag anordnas av ATSUB- Föreningen Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn. Detta är 11:e året i rad som Trasdockans dag hålls,  den 25:e augusti är deras officiella dag.
Trasdockans dag

 Med på plats fanns också föreningen Assistenthunden och Rehabhunden. De utbildade rehab/trauma hundarna kan även kallas mulle/kramhundar. De hundar som närvarar till exempel på förhör med utsatta barn, som stöd för barnet har alltid fullgod utbildning som traumahund. Hundens förare som också finns med vid förhöret kan få psykologhjälp vissa fall efter ett sådant förhör. En traumahund kan också närvara tex efter en olycka för att försöka undvika chock hos barnet och allmänt som stöd. Katja Thorman är ordförande i Föreningen Assistenthunden och Rehabhunden. Hon berättar att via manifestationerna fångar de upp barn som varit/är utsatta för övergrepp. -Vi är tillför att vägleda barnen till hjälp.
trasdockams dag

Vi träffar på taxen Stina, 5 år som arbetar som elevhund, även kallad elevassisterad pedagogik. Hon arbetar tillsammans med matte Åsa. Åsa berättar att de stökiga eleverna lugnar sig fort, när Stina är med.
trasdockans dag

Bästisarna Robbie och Alfons går under utbildning för att bli rehab/traumahundar. Båda hundarna kommer själva från en tuff bakgrund. Alfons som är en bordercollie på sex år, har innan han kom till matte Felicia blivit omplacerad hela fem gånger. Robbie är en bordercollie blandning på ca tre år och är en gatuhund från Irland, men bor numera med matte Johanna. Båda hundarna har tidigare behövt rehabilitering. Numera är de trygga och glada hundar som i stället hjälper andra.
Trasdockans dag

Andra som fanns med på manifestationen var RSCI-Riksföreningen stödcentrum mot incest och sexuella övergrepp.
Trasdockans dag

Skapande verkstan Nueva Artes fanns på plast och målade de barn som ville ha en ansiktsmålning.
trasdockans dag

Dogge Doggelito uppträdde på Trasdockans dag och har varit med sex år i rad för att stödja manifestationen.
trasdockans dag

Babsan var också med och uppträdde. –Det kändes rätt i hjärtat, säger Babsan.
babsan

Politikerna berättar vad de kan göra för att göra de tryggare för barnen.
trasdockans dag

 

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Foto: Angelika Byström

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Hoppa till verktygsfältet