Senaste nyheter
Hem / Katt / Turkisk Van- katten som ofta gillar vatten

Turkisk Van- katten som ofta gillar vatten

Kina Fritz har fastnat för rasen Turkisk Van- Katten som ofta gillar vatten, gillar att plaska och har ”skinn på näsan”. Själva rasen fastnade Kina för på en kattutställning. Hon var där med en väninna som ställde ut kattrasen Maine Coon. Från början var tanken att skaffa en Maine Coon.


Turkisk Van- katten som ofta gillar vatten

Jag går förbi ett par burar och skall precis svänga vid en hörna och så känner jag att jag fastnar med min skjorta. Jag tänkte då – nu river jag hela buren!. Men då ser jag en vit tass som sticker ut mellan gallren som visar sig tillhöra en Turkisk Van. Den hette då S*Ylletrollets Tennisturk och var då sex månader. Han var till salu! Han var inte rätt tecknad enligt rasstandard. Ägaren såg att jag hade fastnat för katten och frågade om jag ville hålla i honom. Sen var det tvärkört.  Så i stort sett gick jag därifrån med en Turkisk Van under armen, fortsätter Kina.  Man får ju inte köpa på mässan, så vi skrev papprena på mässan. Dagen därpå åkte jag och hämtade min Turkiska van.

Turkisk Van- katten som ofta gillar vatten

Jag har haft både huskatter och Maine Coon och där emellan hund. Hemma hos Kina bor nu tre katter av rasen Turkisk Van, Gurkan, Kiwi och Gumman. Hennes katter är väldigt rastypiska. Det som är rastypiskt för Turkisk Van är att de är väldigt sociala och småpratar mycket.– Mina katter apporterar, t.ex. när jag suttit för länge vid datorn så kommer de med en mus eller boll.  De är duktiga på att roa sig själva, berättar Kina. En plastring ifrån en mjölktetra. De kan roa sig med vad som helst det behöver inte vara leksaker. Jag leker med dem en stund varje dag och på så sätt knyter jag an till dem. Det bästa med rasen är att det är en väldigt egen katt. De gillar även att bada men de tycker inte om att badas.  Mina gillar att leka med vatten, är det vatten i diskhon är det alltid lek eller t.ex. när man vattnar blommorna så är Gurkan gärna med och leker och stoppar gärna huvudet under vattnet.  De är intresserade av vatten. Det förekommer också att de badar om de har möjlighet.
kina4

Turkisk Van är sällskapliga katter. Det jag vill ha är en katt som jag kan ta i. Du äger ju aldrig katten, katten äger dig. Jag vill ha en katt som säger nej gör inte så här mot mig. Nackdelen är att de fäller två gånger varje år och då blir det mycket hår. Mina katter är hundvana och barnkära. Får de vänja sig på rätt sätt så brukar det gå bra.

Idag föder Kina upp rasen själv. Att hon valde att föda upp just den rasen, beror på att det fortfarande är en relativt frisk ras. De finns i flera olika färger och kombinationer, men Kina har valt att satsa på den röd – vita, som är ursprungsfärgen.

Kina är en stor djurvän arbetar som chaufför på Djurambulansen Stockholm.  Hon sitter numera i styrelsen och är både medlemsansvarig och hjälper till att mecka med ambulanserna. -Vissa fall berör en extra. Det kanske är tre fall som berört mig extra mycket. Kina berättar om ett av fallen. Det var regnigt och blött. Telefonen ringer. Jag får ett larm om en katt som virrat bort sig. Vi återförenar den med en lycklig ägare, katten hade varit borta i 3-4 månader och katten är 13 år.

djurambulansen

Kina har också Afrikansk Pygméigelkott. Intresset väcktes på allvar husdjursmässan. Det är ett så häftigt djur. De ser ut som en form utav en tvättbjörn i ansiktet. Trots att de kan stickas ordentligt så är de väldigt försvarslösa djur. En av mina chefer kom upp på kontoret en dag med en liten bur med en igelkott i. Då började jag kika på nätet och hittade en uppfödare. De afrikanska igelkottarna behåller sitt näpna ansikte hela livet. Jag vill ha det där lite annorlunda!

kina3

 Rasring för Turkisk Van.

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet