Senaste nyheter
Hem / Fåglar / Undulaten

Undulaten

Undulaten

Undulaten tillhör en av de mest intelligenta fåglarna, du kan få uppleva och se de mest fantastiska saker med dem. De är relativt lättskötta, personliga och trevliga individer.

Undulaten är ett flockdjur och trivs bäst i par eller fler. Eftersom den är flockfågel bör den aldrig vara ensam. I Australian, undulatens hemland lever de i flockar på nära 1000 fåglar. Tillsammans hittar de föda och skyddar varandra mot faror. De flyger långa sträckor för att söka efter vatten och föda. Den gröna färgen gör att de smälter in i omgivningen och skyddar dem från angripare.

I de flesta välsorterade zooaffärer brukar det finnas ett stort urval av undulater. Ett annat alternativ är att köpa direkt från uppfödaren. Du kan vända dig till svenska undulatklubben för att få uppfödarlistor. Hanar och honor blir lika snabbt tama och det beror mycket på dig själv hur tam din undulat kommer att bli.

Under de första dagarna efter hemkomsten med din undulat behöver den lugn och ro. Var försiktig när du är i närheten av buren. Hälsa på den och småprata lite varje gång du är i närheten  av buren och din fågel kommer snart svara dig med ett glatt kvitter. När du märker att din undulat inte flaxar vilt när du för in handen i buren kan du försiktigt stryka den på magen. Prata lugnande samtidigt. Efter några dagar senare kan du hålla lite fågelgodis i handen. För handen försiktigt mot fågeln. Detta kan ta olika lång tid på olika fåglar , det viktiga är att inte ge upp. När den äter ur din hand lägger du godsaken mitt i handen, så att undulaten måste kliva upp på din hand för att ta den.

En stor bur och tillgång till att flyga fritt dagligen behöver alla undulater för att må bra. Får de inte utlopp för sitt flygbehov kan de börja utveckla beteendestörningar som kan vara svåra att bli av med. Låt alltid en dörr stå öppen till buren så att undulaten kan återvända in dit för at äta dricka och ta sig en tupplur.

I buren måste undulaten kunna aktivera sig. Lämpliga leksaker är gungor, ett klätterträd, lekhjul eller andra leksaker som snurrar. Zooaffären har leksaker anpassade för undulater. Sittpinnarna bör vara av naturgrenar och botten bör bestå av kalkhaltig fågelsand. Det behöver undulaten för sin skelettbildning och matsmältning. Många undulater älskar att bada, inred gärna med en liten badanläggning inne in buren.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Papegojor träffas i Hagaparken

I lördags hade Sveriges Tamfågelförening utomhusträff i Hagaparken. Papegojor, finkar och undulater var där med …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet