Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Utöva Mindfulness med ditt djur

Utöva Mindfulness med ditt djur

Denna artikel är sponsrad av Mindfulness i Muminhuset

Mindfulness, som också kallas medveten närvaro, är ett sätt att lära sig vara i nuet. När du utför detta lär du dig att minska och att bättre hantera stress, men också att ta tillvara på det som är viktigt i livet. Här får du lite tips på hur du kan utöva mindfulness tillsammans med ditt djur.

 

Njut av naturen
Oavsett om du är ute i skogen på en ridtur, går en promenad med hunden eller tar ut katten i sele så stanna upp ett tag. Känn efter hur det luktar ute, njut av solen och se dig omkring. Ge ditt djur lite extra uppmärksamhet.
Om du inte stressar fram för att få promenaden avklarad, kommer ditt djur också att stressa ner. Låt promenaden bli en stund där du bara andas och existerar i nuet.
Utöva mindfulness med ditt djur

Gör Yoga tillsammans med ditt husdjur
Yoga är en träningsform som är känd för att skapa lugn i själen och för att vara avstressande.
När du utför yoga tillsammans med din hund kallas det ibland ”doga”. Det handlar då om att stretcha, meditera och massera. Det kan börja med att människa och hund står upp och gör vissa övningar först och senare gör de sista övningarna sittandes.

Bli avslappnad tillsammans med ditt djur
Men mindfulness kan också bara vara att bara lägga sig i en hög tillsammans med sina hundar på golvet.

Mindfulness

Att bara gå in i stallet, sätta sig på en pall och lyssna på när hästarna äter är väldigt avstressande.

Det finns många nya saker att upptäcka när man utövar mindfulness.

Katter kan konsten att njuta av livet och har en förmåga att bara existera i nuet. Det är väldigt rofyllt att se på när en katt ligger och bara lapar sol. Vissa katter tycker om att ligga vid din huvudkudde och finns det något mer avslappnande än att höra katten kurra precis intill örat.

Utöva mindfulness med ditt djur

Att bara sitta och studera kattens beteende är väldigt lugnande. T.e.x när den tvättar sig omsorgsfullt och länge, sträcker på sig efter en härlig eftermiddagslur eller när  katten sitter på fönsterbrädan och bara tittar ut.
Oavsett vilket husdjur du har, ta dig tid att stanna upp studera djurets beteende och ta en stund varje dag att bara vara tillsammans. Det ökar både ditt och ditt djurs välbefinnande samt stärker er relation. Här kan du läsa mer om mindfulness.

 

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet