Senaste nyheter
Hem / Katt / Vad behöver katten i sitt foder?

Vad behöver katten i sitt foder?

Denna artikel är i samarbete med Granngården

Vad finns det för ingredienser i kattmat, vilka ämnen behöver katten få i sig och är dyrast alltid bäst? Det är frågor som många kattägare ställt sig.
svart-katt-liggande-katten-slickar-sig-om-nosen-kopia-kopia-2

En årsförbrukning av kattmat kan kosta mellan 300 kronor till 3000 kronor beroende på val av foder och kattens behov. Det är inte självklart att man som kattägare vet vad påsen innehåller helt och hållet och då går på kända märken för att de borde hålla måttet för ett näringsriktigt foder.

Välja kattmat

På många av våra zoobutiker dominerar Royal Canin och Hills med sina kvalitetsfoder. Det är ofta de märkena som syns först när du kommer in. Men innehåller de dyraste märkena de bästa råvarorna? När tester gjorts på vad de olika märkena har för ingredienser i fodret och om marknadens foder lever upp till måttet så har resultatet varit förvånande.  Råd och Rön testade 22 olika sorter och det var inte alla som höll måttet. En del sorter innehöll t.o.m. mögelgifter (juni 2015)!

Katter är köttätare och kräver en stor andel protein i sitt foder. Mer än en hund behöver. Därför ska man inte utfodra katten med hundmat. Katter behöver lite kolhydrater i kosten. En annan viktig huvudingrediens är taurin som katten behöver tillsatt i kosten. Brist på taurin kan leda till blindhet, tandlossning och att katten tappar päls. Det kan också leda till att det samlas gifter i kattens kropp.

Om katten dricker dåligt Om man väljer att utfodra sin katt med torrfoder är det viktigt att katten dricker ordentligt.  Katter är generellt dåliga på att dricka och det kan vara bra att ha flera vattenskålar utplacerade i hemmet. Om man har en skål med två förborrade hål kan man fästa en skål t.ex. runt en av pelarna och på en platta i klösträdet. Man bör inte ha mat och vattenskål precis intill kattlådan eftersom katten inte vill äta och dricka bredvid där den gör sina behov. Använd gärna en bred skål så att katten inte stöter i med morrhåren. En del katter tycker om att dricka från rinnande vatten ur kranen. Vissa kattägare upplever att deras katt dricker mer ur en kattfontän där vattnet hela tiden är i rörelse. Oavsett var din katt väljer att dricka så behöver vattnet bytas regelbundet så att det hela tiden är fräscht.

Att tänka på vid val av kattfoder:

  • Katter är köttätare.
  • Kattmat ska innehålla taurin.
  • Katter behöver lite kolhydrater.
  • Det finns mer vatten i kattmat än hundmat, samt att hundmaten saknar taurin.
  • Katter behöver protein och fett i sitt foder.
  • Olika katter har olika behov. En kastrerad katt behöver inte lika mycket energi.
  • Se till att katten alltid har färskt vatten framme.
  • Placera mat och vattenskål en bit från kattlådan.

 

Röd & Röns test 2015

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kattcafe’ öppnar i Sverige

Kattcaféer har blivit populära i ett flertal olika länder och nu kommer det även till …

Hoppa till verktygsfältet