Senaste nyheter
Hem / Hund / Vad ersätter försäkringsbolaget vid tandvård hos hund och katt?

Vad ersätter försäkringsbolaget vid tandvård hos hund och katt?

Hundar och katters munhälsa uppmärksammas allt mer hos veterinär och djurägare.  Att inte sköta tänderna på sitt djur kan bli en dyr historia och försäkringsbolagen har sina begränsningar när det kommer till att ersätta för tandvård. 

Hundtandborstning med HandyBrush från Doganova

Tandfraktur, persisterande mjölktänder, tandsten och rotspetsabscess (infekterade tandrötter) är de vanligaste tandsjukdomarna som ses hos hund och katt. Men tandsjukdomarna kan också ge olika följdsjudomar som infektioner i käke och munhåla, nedsatt aptit och inflammation i näshålorna. En hund med dåliga tänder och smärta i munnen få svårt att tugga maten. Att inte sköta tänderna på sitt djur kan få en smärtsam konsekvens både för djuret och för djurägarens ekonomi, då försäkringsbolaget är ganska restriktiva med vad de ersätter när det kommer till tandvård.

Vad ersätts inte
Om hunden drabbas av tandlossning, tandsten eller får komplikationer till följd av dålig tandvård får du betala ur egen ficka, enligt Lotta Möller som är kattveterinär på försäkringsbolaget Agria.

När det kommer till katter gäller inte heller försäkringen för undersökning eller behandling av TR/FORL (tandresorption), tandsten, parodontit (tandlossning) eller komplikationer från dålig mun- eller tandstatus, säger Lotta. För vissa åtgärder och behandlingar krävs försäkring från före 4 månaders ålder samt en besiktning utan anmärkning, för att man ska kunna räkna med försäkringsbolagets hjälp.

Förebygg
Bästa sättet att förebygga tandsjukdomar hos hund och katt är daglig tandborstning. Våra hundar och katter blir allt äldre och tänderna behöver hålla många år. Det finns många bra hjälpmedel ute på marknaden för att upprätthålla en god tandvård och det är bra att man vänjer djuret redan som liten med att man är där och petar i munnen.

Upptäck innan det går för långt
Munnen kan behöva en undersökning om andedräkten är dålig, vid ökad saliv, eller om man ser en svullnad runt tanden.

Tandproblem kan också yttra sig i rött, svullet, blödande tandkött och ibland som svullnad under ett öga. Ibland ses kroniskt nosflöde om tandrotsinflammation i överkäke brutit igenom skelett och upp i näshåla, säger Lotta Möller.

Beläggningar på tänder (tandsten) bör tas bort, för att inte orsaka vidare problem. Att vänja det unga djuret redan från början att man är i munnen och håller på har flera fördelar. Kontrollerar man dagligen sitt djurs mun så upptäcker man snabbare om något inte står rätt till. T.ex. Ibland fastnar det en bit av en pinne mellan två tänder och då är det bra om man utan problem kan öppna munnen och ta bort den.

Att munhälsan försämrats hos hundar och katter är inget som Lotta upplever direkt. Snarare är det så att djuren lever längre och allt fler veterinärer intresserar sig för munhälsan hos våra djur, menar hon. Numera finns det veterinärer som specialiserat sig på tandvård hos våra fyrbenta vänner.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se
*Artikeln är skriven i samarbete med Lotta Möller leg. kattveterinär på Agria

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet