Senaste nyheter
Hem / Hund / Välja hundpensionat

Välja hundpensionat

När du reser bort och din hund inte kan följa med, står hundpensionaten till ditt förfogande. Det är bra att tidigt vänja din hund vid hundpensionat, så att den lär sig att husse eller matte alltid kommer tillbaka. Vill du att din hund ska ha en egen säng och golvvärme, tycker du det är viktigt med en stor rastgård eller anser du att ett familjärt hundpensionat är något för dig och din hund?

Hundpensionat

Det finns allt från en vanlig bostad med basfoder, till exklusiva hundhotell med planerade aktiviteter för din hund. Ett seriöst hundpensionat kräver att hunden har ett fullgott vaccinationsskydd.

Besök gärna några hundpensionat och jämför innan du bestämmer dig. Hundpensionat kan du hitta på nätet, men det bästa är att gå på rekommendationer. Kanske har du någon vän som känner till ett bra ställe, eller så kan du fråga en veterinär. Var inte rädd för att ställa frågor till personalen kring rutiner och skötsel. Om personalen verkar glad och positiv kommer troligtvis din hund att trivas där!

Vi med djur har träffat Marita Pennanen som driver Brantbrinks Hundpensionat.

Hundpensionat

Brantbrinks Hundpensionat

Hundintresset har alltid funnits. Marita  fick sin första hund när hon var tretton år . Bekanta till hennes föräldrar fick schäfervalpar. Marita hjälpte till att sköta dem. På Julafton fick hon en av valparna i julklapp.En schäferhane, med rött halsband och rött koppel.

Intresset har varat i trettio år och sedan ett år tillbaka driver hon Brantbinks Hundpensionat. Ett litet hemtrevligt pensionat, med stor efterfrågan efter ledig plats. Många hundar är stamgäster.

Att få tillstånd från Länsstyrelsen att öppna hundpensionat tog ett år. Du måste ha kunskaper i hundens sjukvård, beteende och anatomi. Inom dessa områden finns det kurser att gå.  Inne och utemiljö ska inspekteras  och godkännas av Länstyrelsen.

Marita har två egna hundar, en schäferhane och en Welsh corgi cardigan. Som mest tar hon emot sju hundar samtidigt. De hundar som kommer måste vara vaccinerade mot valpsjuka, parvo och kennelhosta  och även ha en veterinärvård och livförsäkring. Hundpensionatet tar inte emot löptikar eller väldigt skälliga hundar. Alla hundar som ska bo på pensionatet måste ha en kontaktperson, som kan hämta hunden ifall något oplanerat inträffar, tex Marita hamnar på sjukhus, huset brinner ner eller hunden vantrivs.

Om hunden inte har med eget foder, finns möjlighet att pensionatet tillhandahåller foder, mot en viss ersättning. Hundkex och hundben ingår i inackorderingspriset för dem som får äta det.

När Marita tar emot en nyanländ hund, får den strosa runt inne på pensionatet i lugn och ro för att bekanta sig, medans de andra hundarna är instängda. Är hundens vistelse på pensionatet bara någon enstaka dag, brukar den inte sammanföras med de andra hundarna. Marita känner av ganska fort vilka hundar som fattar tycke för varandra. Ambitionen är att så många hundar  som möjligt ska kunna springa fritt i trädgården.

I vissa fall vill inte husse eller matte att deras hundar ska vara tillsammans  med de andra hundarna och då måste man respektera det, säger Marita.

Marita tar emot alla hundraser. Vi träffar Chihuahuan Sultan, Schäfern Sessan, borderterriern Sigge, Welsh corgin cardigan Hannibal och keeshonden Focus. I den inhägnade trädgården finns en rastgård, där hundarna tidvis vistas i. Alla hundar rastas minst 4-5  gånger per dag, varav minst tre är skogspromenader i den vackra Tullingenaturen. Det är inte bara folk i grannskapet som rastar sina hundar här, utan man reser hit från olika delar av Stockholm för att njuta av naturen.

Kesshonden Fokus och borderterriern Sigge
Kesshonden Fokus och borderterriern Sigge
Schäfern Sessan och bordeterriern Sigge
Schäfern Sessan och bordeterriern Sigge
Chihuahuan Jesper
Chihuahuan Jesper
Brantbrinks Hundpensionat
Här bor Chihuahuan Jesper

Marita tävlar i spår och lydnad. Hon har gått klickerträningskurser, som hon praktiserar. Hon har också undervisat  nybörjarkurser i lydnad.Ibland kan jag tycka det är svårt, när en hund reser härifrån. Jag har också upplevt att hundar kan ha hemlängtan. De visar det genom att te.x. matvägra, men det brukar gå över efter ett par dagar.

Tyvärr så måste jag tacka nej till en hel del förfrågningar, om ledig plats därför att jag ofta har fullbokat, säger Marita.

Jag tar inte emot mer än max sju hundar i taget, men det optimala är fyra till fem hundar. Hundpensionatet är litet och personligt. För tillfället har jag inga planer på att expandera.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet