Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Varför jamar katten?

Varför jamar katten?

Vet du vad din katt vill när den jamar? Varför den stökar runt på natten? Eller varför den plötsligt blivit aggressiv? Här kommer tips på hur du ska få bort oönskade beteenden.

Katter jamar mer eller mindre. Vissa katter sätter i system att jama länge, högt och uppfordrande för att de vill ha någonting från sin ägare. Det kan vara lite ”lyxmat” som de tycker att de är väl värda eller att de får för sig att de ska gå ut mitt i natten – flera gånger ut och in. De håller sin ägare vaken stora delar av av natten och precis när sömnen infunnit sig, är det något katten vill. Skälet till jamande kan vara att katten söker uppmärksamhet och ju oftare man ”ger upp” och försöker göra katten till lags, desto större problem får man.

Undersök eventuella sjukdomar
Om man har en katt som ändrar beteende behöver man självklart låta en veterinär uteslutna eventuella sjukdomar. En katt som har problem med sköldkörteln, nedsatt syn eller hörsel kan göra att en katt jamar mer än vanligt. När en äldre katt som jamar kan det bero b.l.a på demens eller vissa andra åldersrelaterade sjukdomar.

Katten kan jama för att den är otrygg eller osäker
Jamande kan också bero på att katten känner sig otrygg, osäker eller är väldigt beroende av sin ägare. Katten kan visa tecken på det genom att antingen vilja vara väldigt nära sin ägare eller tvärtom att den håller sig undan så mycket som möjligt. En katt som är osäker är ofta rädd för saker som sker plötsligt. Mixern startar i köket, när dammsugaren går på eller plötsliga ljud från tv:n.
Om jamande beror på att katten är otrygg är valet av sovplats extra viktigt för att natten ska bli lugn. Man kan göra i ordning en skyddad plats med öppning bara från ett håll, så att katten lättare slappnar av och inte behöver bevaka flera ingångar.

Katten jamar på grund av hormoner
Jamandet kan också bero på hormonerna. Om din katt inte är kastrerad och inte ska gå i avel, kan det vara en bra sak att kastrera katten. En katt som är kastrerad blir ofta lugnare och om den tidigare haft stressrelaterade problem så brukar de minska efter kastrering. En okastrerad hankatt märker gärna vart han än går – med sin urin. De kan i vissa fall bli aggressiva mot sin ägare när de till varje pris vill ut och leta efter en honkatt. Man har också sett på vissa katter att vissa destruktiva beteenden som att klösa på möblerna försvinner med kastrering. Forskning har visat att en katt som kastreras blir mer tillgiven mot sin ägare.

Jamandet låter som katten har ont
När en katt jammar intensivt låter det som om den har ont eller har fastnat någonstans och som ägare rusar man oftast dit för att se vad som hänt. Om jamandet beror på att katten vill ha lite extra uppmärksamhet, lär den sig snabbt olika tricks för att få sin skötare att komma springande så fort som möjligt

Ingen enkel lösning
Det finns ingen enkel lösning som passar åt alla katter utan man får helt enkelt prova sig fram. Om det är möjligt – låta katten sova i samma rum som sin ägare. Sätta på tv eller radio på låg volym. Spraya Feliway i rummet katten ska sova en stund innan läggdags. Leka med katten så att den får uppmärksamhet och lite extra stimulering innan läggdags. Om katten är van att gå i sela kan man införa en kvällspromenad, om du har en innekatt som inte tycker om att gå ut kan man ta på sele och bara gå runt i hemmet ett tag. Det gäller att aktivera katten ordentligt så att den blir ordentligt trött. Efter det kan det vara bra att ha en liten mysstund där ni varvar ner innan det är dags att krypa till sängs. Att bara ignorera katten fungerar inte alltid. I alla fall tar det ofta ganska lång tid. Istället brukar det ofta leda till att katten ändrar läte, de har en hel del olika läten att ta till.

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet