Senaste nyheter
Hem / Hund / Varför kissar hunden inne på natten?

Varför kissar hunden inne på natten?

Att en hund kissar inne på natten kan ha många orsaker. Det kan vara stress av någon förändring i livet eller att den blivit äldre och får urinträngningar. 

dog-1031058_1280

Du går ut med hunden som du alltid har gjort, några gånger på dagen och en på kvällen innan sovdags. Och så en morgon upptäcker du en gul pöl på ditt golv. Detta kan naturligtvis ha flera orsaker, och det är väl egentligen inte konstigare än att människor och andra djur blir nödiga nattetid. Eller? Hundpsykologen Karen Sejer Kristensen svarar på de vanligaste frågorna om det här.

Hur vanligt är det att hunden kissar inne på natten?
 – Det är inte alls vanligt. Om hunden plötsligt ändrar sitt beteende rekommenderar jag att alltid börja med att göra en allmän undersökning av hälsotillståndet hos veterinär.

 Om den börjar kissa/bajsa inne i samband med att en ny hund, katt eller en bebis anländer, vad kan man göra för att hunden ska känna sig bekväm med situationen och inte känna att den måste ”markera”?
– Ge hunden lite extra uppmärksamhet och tid, så att den inte känner sig övergiven. Ibland kan man se att orsaken till en sådan förändring faktiskt beror på en ändring i hormonbalansen.

 Varför säger hunden sällan till att den vill ut på natten? Skäms
den?

– Vuxna hundar som börjar kissa inne har ingen dolda motiv, som hämnd eller att testa gränserna. Det finns naturliga eller medicinska orsaker bakom. Man kan kan tänka på om det finnas fysiska orsaker till hundens beteende? Kan den ha ont någonstans? Eller har den kanske blivit skrämt av fyrverkerier eller annat när den har varit ute på kvällen.

 Är det skillnad mellan tikar och hanar?
 – Jag har mest upplevt att det är hanar som har det här problemet.  Man ska
 alltid ha med i beräkningen om det kan finns en sjukdomsbild, samt noga observera beteendet i stort.

Får äldre hundar svårare att hålla sig?
– Äldre hundar kan, precis som människor, få svårare att hålla sig på natten när de blir äldre.

 

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet