Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Väsby djursjukhus

Väsby djursjukhus

Väsby Djusjukhus

Maria Jury är veterinär och arbetar på Väsby Djursjukhus, som det heter idag .Praktiken startades för 35 år sen av hennes far i deras villa och har idag växt till ett stort djursjukhus med toppmodern utrustning. Hennes far arbetar som chefsveterinär och är också grundare av företaget.

Väsby Djursjukhus är ett familjeföretag. Det startade i nedervåningen hemma i vårt hus, börjar Marie. Mitt första jobb var att vara operationskudde. Jag fick sitta och hålla i en katt som var nedsövd. Jag fick uppleva akuta kejsarsnitt. Jag var aldrig rädd eller tyckte det var otäckt. Jag har haft en fantastisk uppväxt. Mina föräldrar har ofta frågat mig, om jag har lidit av att de arbetat så mycket. Men det har jag inte. De har ju alltid funnits i hemmet, konstaterar Marie.

När jag sen skulle välja yrke, var jag fullt medveten om veterinäryrkets för och nackdelar. Det handlar ju inte bara om att klappa kattungar. Det är faktiskt mest sjuka djur som kommer hit. Om man bortser från exempelvis vaccineringar eller avmaskningar. Innan jag började min utbildning till veterinär sökte jag in till arkitekturutbildningen. Jag har en konstnärlig ådra som jag ville prova, men sedan tog längtan efter veterinäryrket över.

Jag sökte till veterinärutbildningen i Glasgow, som har en mycket hög renommé’ och kom in! Utbildningen tar 5 1/2 år och avslutas med ett års praktik. Det har gett mig oerhört mycket att få min utbildning utomlands och på engelska och många livslånga yrkeskontakter som jag har stor glädje av. När jag varit verksam hemma i Sverige i 2 år åkte jag på en veterinärkongress till Birmingham,där jag träffade min man som är engelsman. Han är veterinär och specialiserad ortoped och vi arbetar här tillsammans på djursjukhuset, berättar Marie.

 

Väsby djursjukhus
Ash Jury – specialicerad ortoped

 

 

-Jag har som sagt alltid varit lite konstnärlig av mig. Det är kanske där intresset för kirurgin kommer in, säger Marie med skratt i rösten. Mycket har hänt sedan familjen Lundgren började ta emot sjuka djur i sitt hem i Runby 1975. 1995 öppnades de nya lokalerna i Upplands Väsby på Vilundavägen. Kliniken tar idag emot patienter och utför både medicinska och kirurgiska ingrepp. Utrustningen är toppmodern. Här finns bland annat digital röntgen, EKG, ultraljud samt laboratorieutrustning för analys av urin- och blodprover. Vi har mottagning efter tidsbeställning, akutmottagning samt drop-in för vaccinationer, berättar Marie.Väsby Djusjukhus

Det första vi gör när vi tar emot ett djur är ”att klämma och känna” igenom hela djuret, tills vi hittar rätt ställe. Djuret kan ju inte berätta själv vad som är fel. Hittar vi ingenstans det gör ont, har vi olika tester att tillgå t.ex..blodprover. Vi kan röntga och utföra skiktröntgen och utvidga undersökningen ännu mer, om det skulle behövas. Men oftast får vi indikation på vad djuret lider av genom att göra en kroppslig undersökning. För de mesta får de behandlade djuren komma hem för natten. Ibland bedöms det att patienten behöver stanna kvar på djursjukhuset och det händer också ibland att patienten följer med hem till oss. – Vi är ju småbarnföräldrar så vi sover inte särskilt mycket ändå, skrattar Marie.

Väsby djursjukhus
Undersökningsrum
Väsby Djusjukhus
Chihuahua på uppvakningsavdelningen

 

Väsby djursjukhus
Katten Zacke på uppvakningsavdelningen

 

Väsby djursjukhus
Efter ett veterinärbesök kan matte eller husse belöna med en godbit i butiken!

Veterinärer har en antibiotikapolicy. Vi är mycket restriktiva när det gäller behandling med antibiotika att behandla i preventivt syfte, är endast motiverat om djuret har en bakteriell infektion som inte kan läka utan antibiotika. Knäoperationer utförs på Väsby Djursjukhus av b.la. min man Ash. Det är helt fantastiskt vad vi kan göra för djuren år 2012, utbrister Marie. Med vår skiktröntgen kan vi se varje liten förändring i djurets kropp.

Vi har även startat en fond för herrelösa djur, berättar Marie. Om en katt blir påkörd och lämnas in här kanske man inte hittar ägaren direkt. Vissa katter är inte märkta och får efter de vårdats här omplaceras. Då kan det vara bra att ha en fond att ta pengar ifrån. Vi har ett samarbete med djurens ö. Lili brukar komma hit med vilda djur. Annars är det mest smådjur som kommer hit, fortsätter Marie. Hundar, katter, kaniner, marsvin och fåglar.

Det pratas för lite om kastrering på tikar, anser Marie. Det är ganska vanligt att äldre tikar drabbas av livmoderinflammation. Det är bättre att ta bort livmodern på en ung frisk hund, anser Marie. Om den inte är tänkt att gå i avel, besparar man hunden onödigt lidande. Om hunden har insjuknat och man måste ta bort livmodern, är prognosen sämre och det är inte säkert att tiken klarar sig. Det man ska tänka på är att hundar går också ner ca 25% i matbehov när de kastreras. Juvertumörer på katt kan bli väldigt explosionsartat och jag rekomenderar kastrering på katt för att minska riskerna för juvertumörer.

På Väsby djursjukhus finns speciella infektionsrum, med separat ingång, för djur med smittsamma sjukdomar. Vi är 25-30 personer som arbetar här. Vi som arbetar här är veterinärer, veterinärassistenter och administrativ personal. De vanligaste kirurgiska ingreppen vi gör här är kastreringar. Kastreringar utförs vanligast på hund och katt och operationer av tikar med livmoderinflammation.

Kundförfrågan ledde till rehabiliteringen, som numera ingår i verksamheten. På rehab görs en rehabiliteringsplan och personalen hjälper till att förebygga problem och framtida skador. Där kan djuren få hjälp med massage, stretching,elektroterapi, vattengymnastik m.m. För tjänstehundar, avelshundar och andra hundar som utför arbetsuppgifter och varit sjuka kan med hjälp av ett veterinärintyg ge rätt till försäkringsersättning. Stefan Rosén har 21 års erfarenhet av veterinärmedicinsk rehabilitering Han utbildar personalen på Väsby Djursjukhus och lär dem hur de ska rehabilitera hundar.

Väsby Djursjukhus

Anna Ögren är hundpsykolog och hundägarcoach. Hon föreläser på djursjukhuset för djurägare under informationskvällar. Anna föreläser om hur man bäst lär in ett beteende eller lär bort ett oönskat beteende hos hund. Hennes föreläsningar är mycket uppskattade och alltid fullsatta. Föreläsningarna avslutas med rundvisning i de olika lokalerna på djursjukhuset. På vår avlivningsavdelning kan man sitta ifred om man kommer till oss, för att avliva sitt djur. Här har man möjlighet att vara helt ifred och man kan gå ut genom en egen utgång. Man behöver inte gå genom hela korridoren när man är ledsen och kanske gråter och passera andra människor i väntrummet. Veterinären lyssnar på hjärtat och dödsförklarar djuret, veterinärassisten kan trösta och ge stöd.

Väsby djursjukhus

 

 

 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

4 kommentarer

 1. Intressant artikel 🙂
  Verkar vara ett bra djursjukhus.

 2. Jag har kastrerat min kanin där. Tryggt, modernt, seriöst,bra bemötande och familjärt
  Jag ger mina varmaste rekomendationer

 3. Jag blir helt imponerad av hur långt man har kommit på veterenärsidan. Vilka fantastiska instrument och vilka fantastiska människor det finns som arbetar med djur. Jag älskar djur men skulle vara alldeles för blödig för operationer etc. Ni verkar vara helt underbara. Lycka till.

 4. Fantastiskt djursjukhus med mycket kompetent och proffsig personal!

  Efter det att jag upptäckte Väsby men framför allt vet. Marie och Ash Jury skulle jag aldrig drömma om att besöka något annat djursjukhus!

  Rekommenderas varmt!

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet