Senaste nyheter
Hem / Hund / Vega skulle avlivas – blev Dramatenskådis!

Vega skulle avlivas – blev Dramatenskådis!

Vega fick en ny chans i livet, och hon tog den! Den treåriga pudeln skulle avlivas på grund av tidigare misskötsel. Men hennes nya matte gav inte upp, och sommaren 2016 gjorde hon succé som Bimbo i Dramatens uppsättning av Karlsson på Taket. 
P1010338

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Den treåriga pudeln Vega finner sig väl i att bli borstad och fixad. När den röda rossetten kommit på plats och matte tar fram det blå halsbandet tänds en förväntan i ögonen. Vega vet att hon snart ska in på scenen och möta barnens jubel. När Vega ropas in i skvallret (att en person ropar in vilka som ska in på scenen, reds amn) går vovve och matte in bakom scenen där Vega har sin lilla låda, den som hon kommer in i som en present till Lillebror mot slutet av pjäsen.

Vega tillsammans med Nour El Rafai
Vega tillsammans med Nour. Fotograf: Kjell Johansson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viktigt med noggranna förberedelser

Vegas förberedelser inför sin lilla roll har varit lång.
– Hon har en väldigt kort insats i sin roll, men jag förbereder henne på exakt samma sätt som om jag skulle förbereda henne för en två timmar lång föreställning. Så jag gör iordning hennes päls, så tar jag en kaffe så går vi och sätter oss. Då går hon och lägger sig i soffan, hon går inte fram till folk utan lägger sig bara. Hon vet att snart är det dags, berättar Cecilia med ömhet i rösten. Cecilia påpekar att det är viktigt att ta det lugnt.
– Jag tar gott om tid på mig. Vi behöver det, hon och jag, för att det ska bli så bra som det bara kan bli.

P1010345

 

 

 

 

 

 

Cecilia hade goda möjligheter att träna med Vega i god tid innan repen till pjäsen skulle börja. Hon fick veta precis hur scenen skulle se ut i förväg.
– Dramaten skickade lådan hem till oss i god tid, så att jag kunde träna med henne i lugn och ro. För att vänja henne vid barn åkte vi ut och träffade dagisbarn på Ekerö så att hon fick lära sig att barn är väldigt mysiga, trots att de låter mycket.

Vega fick även bekanta sig med Nour El Rafai, som spelar Lillebror, samt alla som arbetar bakom scenen så att hon ska känna sig trygg. Cecilia berättar att allting funkar väldigt bra, att Dramaten hela tiden varit lyhörda för hennes önskemål.
– Vi har tur att alla här är sådana hundmänniskor, det är ju inte alla som är. Jag kan tänka mig att det är mycket svårare att få igenom sina önskemål och skapa trygghet i en miljö där folk inte är så hundvana, säger Cecilia.

Inte utan godis!   

Hela tiden jobbar de med belöningsträning, godiset är mycket viktigt. Så självklart blev också dagisbarnen på Ekerö tilldelade hundgodis som de gav till Vega, och Nour har godis på sig som hon ger till Vega på scenen. Lådan som Vega kommer in i är försedd med två hål, genom vilka hon får godis. När hon får den här belöningen associeras hela situationen med mys och mums. Det blir en trevlig stund, och hunden upplever inte heller starka ljud och ljus som obehagliga. Även i lådan, där hon kommer in som en present till Lillebror, är starkt förknippad med godis. Lådan är försedd med två hål, genom vilka hon såklart får massa gott!
– Vega förknippa nu lådan så starkt med godis att hon vill hoppa in i den på en gång!

Stjärna mot alla odds

En bidragande orsak till att allting går så bra tror Cecilia är att Vega har en stark grundtrygghet i sig själv. Men så har det inte alltid varit. Vega är omplaceringshund, som kom till Cecilia strax innan hon fyllde två.
– Sedan tidigare har jag en hanhund från samma uppfödare som Vega, så då ringde hon upp mig. Vega hade bott hos en familj där det tyvärr inte gick så bra. När hon kom till mig var hon rädd för i princip allting, livrädd! I två veckor bara låg hon på soffans armstöd och morrade åt mig. Jag fick lära henne allting från början, jag fick träna så som man gör med en åttaveckors valp.

P1010360


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hela tiden när Cecilia pratar märker man att hon vurmar ömt för sin lurviga vän. Det speciella bandet mellan Cecilia och Vega har förmodligen att göra med den dramatiska starten på deras vänskap. När Vega kom till Cecilia var hon så svårt psykiskt skadad att de rekommenderade avlivning. 

– Ja det var avlivning eller att få ordning på henne som gällde, men hon valde livet. Och hon har gjort hela jobbet själv, jag har i stort sett bara varit i bakgrunden, säger Cecilia och fortsätter:
– Jag har satt en ram för hennes liv, i den ramen ingår att jag aldrig utsätter henne för någonting som är farligt.
– Vega vill, hon fick en andra chans i livet och hon tog den! Jag är väldigt stolt. Från att vara avlivningshotad till att stå på Dramatens stora scen. Det är bara hennes egen förtjänst. Hon har gett hundra procent!


P1010348

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


– Fem minuter Karlsson, fem minuter Karlsson! ropar mannen i skvallret. Det är alltså fem minuter kvar till föreställningen ska börja. Vega går in i sitt “jobba-läge”, där hon är glad och vill gosa med alla hela tiden. Vad gör det att pälsen blir lite tovig, man måste ju få vara hund också! För när matte borstar till pälsen en sista gång blir hon skådespelerskan Vega och koncentrationen är total. Hon charmar alla i publiken, barnen inte minst. En gång var det en flicka på tunnelbanan som grät för att föreställningen tog slut.

Då vet man att man har lyckats!

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Hoppa till verktygsfältet