Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Voov hjälper våldsutsatta

Voov hjälper våldsutsatta

Voov är en ideell förening som startades av veterinärer och veterinärstudenter. Deras syfte är att underlätta för våldsutsatta personer att ta sig ur en våldsrelation. De flesta skyddade boenden saknar möjlighet att ta emot husdjur då går Voov in och erbjuder jourhem under tiden personen måste bo på skyddat boende.

Voov startades år 2008 i Uppsala. De samarbetar med polis, socialtjänst, länsstyrelser och föreningar samt olika organisationer. Nu finns Voov i Stockholms län, Göteborgs län, Malmö län, Skaraborgs län, Dalarnas län, Östersunds län, Västmanlands län, men verksamheten utvecklas hela tiden och kommer i framtiden att finnas på fler orter. I nuläget placerar de ca 75 djur per år i Sverige. Voov har två grundkrav för att man ska få hjälp från dem. 1. Den våldsdrabbade måste aktivt ha börjat ta sig ur den våldsamma relationen 2. Den våldsdrabbade måste stå som ägare på sitt djur. Ingen direktkontakt sker med den våldsutsatta utan allt går via polis etc. för att skydda alla parter. Under själva jourhemstiden är det djurägaren som står för sitt djurs omkostnader, såsom mat och eventuella veterinärkostnader. Våld i en nära relation kan vara fysiskt eller psykiskt våld, våld av sexuellt slag, hot mot närstående – men våldet kan också yttra sig i materiell eller ekonomisk form. T.ex den ena parten har full kontroll över ekonomin och alla pengar och inköp. Hur våldet än yttrar sig brukar det börja på en låg nivå och intensiteten ökar med tiden.

Amerikanska siffror visar att i 83 % av fallen ser man ett samband mellan våld mot djur och människor.  85 % av kvinnojouren rapporterar om våld mot djur. 71 % av de misshandlade kvinnorna berättar att de som misshandlat dem också hotat, skadat eller dödat deras djur. 50 % av barnen uppger att de skyddat sitt djur genom att direkt ingripa. Siffror från 2012 i Holland visar att 41 % tvekar att lämna en våldsrelation med rädsla för vad som ska hända med deras djur. Många av dem som lever i våldsrelationer, stannar kvar var p.g.a. av att deras partner hotar att göra illa eller avliva deras djur om de lämnar dem. Men också för att de helt enkelt inte vet var de kan lämna djuret, när de själva söker sig till skyddat boende. Många känner inte heller till Voov. Målet är att få fler medlemmar och få flera engagerade såsom jourhem, chaufförer etc. Man behöver inte känna någon press att man ska lova att utföra jättestora saker, säger Anna, på Voov. Det är bättre att vi är många och att vi tillsammans gör en liten sak var. På Voovs hemsida finns flygblad att skriva ut som alla kan hjälpas åt att sätta upp på t.ex. vårdcentraler, väntrum och hos gynekologen. Det är viktigt att man frågar först om man får sätta upp flygbladet.

Problematiken är att nå ut att Voov finns men att nå ut till rätt person så att inte den som utövar våld får kännedom om Voov. Är du intresserad av att höra mer om Voov eller ställa upp som t.ex. jourhem kan du mejla till voovstockholm@hotmail.se. Noggranna kontroller görs av jourhem etc. för att kunna erbjuda den våldsutsattes djur bästa möjliga omsorg under sin svåra tid från sitt djur. Voov förmedlar inga djur utan djuren skall alltid tillbaka till sin ägare. Vi har träffat petra som arbetar Idellt på Voov. Hon har valt att gå ut med sin egen berättelse för att visa andra i liknande situatiner att de inte är ensamma och att det går att ta sig ur.

Jag vill varna känsliga läsare eftersom hennes historia är oerhört grym och fruktansvärd.

DETTA ÄR ABSOLUT INGET FÖR BARN ATT LÄSA!

Petras egen berättelse

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet