Senaste nyheter
Hem / Smådjur / Afrikansk Pygméigelkott / Wobbly Hedgehog Syndrom (WHS) hos igelkottar

Wobbly Hedgehog Syndrom (WHS) hos igelkottar

Wobbly Hedgehog Syndrom (WHS) är en progressivt degenerativ neurologisk sjukdom hos afrikanska och europeiska igelkottar som ibland kallas gradvis förlamning. Sjukdomen har ökat i frekvens sedan 1990. Den gör att djurets muskelkontroll sakta men säkert avtar, kanske i likhet med människans MS. Orsaken är ännu okänd men man tror att den kan vara genetisk. Eventuellt kan födan spela roll.

Vad är symptomen på WHS?

WHS dyker vanligtvis upp mellan 2 och 3 års ålder, men både yngre och äldre djur har också insjuknat. Det finns ingen skillnad mellan hanar och honor. Det börjar ofta med ataxia (total förlust av kontroll) eller förlamning i bakbenen. WHS är tydligast upptäckt genom den vinglighet eller ”wobble” som igelkotten visar när den försöker stå still. Det börjar i bakbenen och fortsätter gradvis till frambenen och leder till tetraplegia eller quadriplegia (delvis eller hel förlust av lemmar och kropp). Musklerna atrofierar eller förlorar muskelmassa och styrka vilket leder till ökad svaghet. De flesta igelkottar som drabbas kommer också att förlora i vikt. Det händer att detta förlopp går så snabbt som på bara ett par dagar.

Wobbly Hedgehog Syndrom (WHS) hos igelkottar

Hur diagnosticeras Wobbly Hedgehog Syndrom WHS?

Låt din igelkott undersökas av en veterinär som känner till arten. Andra problem som sjukdomar i hjärnan, inneröra, hjärnblödningar, trauma, näringsbrist, tumörer, gifter eller andra tillstånd kommer att undersökas, utforskas och diskuteras. Röntgen och blodprov kan behövas för att säkerställa diagnosen. De kliniska tecknen leder till en preliminär diagnos men det är endast efter djuret avlidit som man kan komma fram till en definitiv diagnos genom att undersöka ryggmärg och hjärna.

Vad kan göras?

Det finns ingen behandling eller kur  mot Wobbly Hedgehog Syndrom och djuret avlider oftast inom 18-24 månader efter de första symptomen har uppträtt. Nedan följer några råd angående vården av en igelkott med WHS:

De fysiska behoven

Det är viktigt att du ser till att igelkotten kan ligga så naturligt som möjligt så att blodcirkulationen kan fortsätta att fungera normalt. Som med alla levande väsen så ska man försöka se till att djuret har det så bekvämt och likt sitt naturliga tillstånd som möjligt.

  • Vartefter djuret förlorar bruket av sina lemmar är det bra att använda handdukar eller mjuka tyger för att hålla din igelkott upprätt. En metod är att rulla ihop två handdukar och placera på vardera sidan om den för att hålla kroppen upprätt så att den ligger i ”gropen” som blir emellan handdukarna.
  • Fundera på hur du kan skapa en ”labyrint” med upprätta väggar som din igelkott kan gå i för att komma till sin bädd utan att ramla. Använd de material du har som kartong, plast eller annat.
  • En del vårdgivare förordar fysisk terapi för att behålla musklerna så starka och tränade som möjligt. Om du gör det måste du vara försiktig så att du inte skadar djuret när du försöker hjälpa det. Se till att du inte rör lemmarna i riktningar som inte längre fungerar. Förutsatt att du är försiktig, kan daglig massage vara ett bra sätt att hjälpa din igelkott att behålla musklerna mjuka och tränade. Här kommer några förslag på massage:

-För att underlätta matsmältning kan du gnugga dina fingrar medsols på igelkottens mage när han ligger på rygg i ditt knä (gör det aldrig motsols). -Massera varje enskilt ben och rör det försiktigt i det rörelsemönster som igelkotten har när den går -Vänd din igelkott på mage och massera från huvud till svans.

Se om igelkottens omgivande miljö.

När din igelkott inte längre klarar att stå på sina ben så måste mat och vatten ställas lägre så att igelkotten lätt kan nå dem. När igelkotten inte längre rör sig effektiv, måste vattenskålar tas bort fullständigt för att undvika drunkning. Vid det laget kommer du att behöva en pipett eller spruta för att ge din igelkott vatten. Det är mycket viktigt att undvika vätskebrist så kom ihåg att ge vatten ofta. Temperaturen måste också kontrolleras eftersom igelkotten utan rörelse inte har lika lätt att hålla rätt temperaturer. Använd ”täcken” av mjukt tyg som du kan lägga över igelkotten. Om du använder element av olika slag se till att miljön inte är för varm. Varken för varmt eller för kallt är bra för din igelkott. Undvik liggsår genom att flytta djuret ofta så att den inte ligger på samma sätt hela tiden. Om den utvecklar ett liggsår, badda med antibiotika och se till att området hålls torrt och rent. Kontakta din veterinär om du inte är säker på hur du ska hantera det. Byt bäddunderlag ofta för att säkerställa att igelkotten är torr och ren. Handdukar brukar vara perfekta om man viker dem i fyrkanter så att de skapar en mjuk och behaglig kudde. Pappershanddukar som viks i fyrkanter skapar en absorberande och lättbytt yta som man kan lägga ovanpå handduken för att snabbt byta underlag. Det är också bra att ha mjuka kläder som du kan linda in din igelkott i – det gör honom lättare att hantera och risken att tappa honom eller orsaka honom smärta eller obehag minskar.

Anpassa hur du matar din igelkott med WHS

Du behöver inte ändra något i dieten för ditt husdjur, men du måste säkerställa att maten är av hög kvalitet om den inte redan är det. Hur du matar din igelkott måste dock anpassas: – Torr mat ska fördelas i mindre bitar – Ägg, fisk, kyckling kommer också att behöva skäras upp i mindre delar för att förhindra kvävning. – Som redan nämnts måste vatten ges med hjälp av en pipett eller spruta och det måste ges ofta så att vätskebrist inte uppstår. – Slutligen kanske ditt husdjur inte kan äta på gen hand. Vid det laget kan ett sugrör eller slang användas för att tvinga ner näring.

En igelkott med WHS kan leva upp till 24 månader efter sjukdomens utbrott

Det är viktigt att du funderar på om du är beredd att lägga ner tid och energi på att ta hand om dina sjuka igelkott så att den kan ha det bra trots sjukdomen. Men, förr eller senare behövs en diskussion om huruvida igelkotten kan uppleva någon livskvalitet och om en avlivning inte egentligen är den vänligaste handlingen.

Paula Jacobbson vimeddjur@gmail.com

 

Källa: wikihow.com
Visa att du gillar oss

Om elin

Hoppa till verktygsfältet