Senaste nyheter
Hem / Vilda djur / World Migratory Bird Day

World Migratory Bird Day

Idag 10 maj 2016 är dagen då vi bör uppmärksamma våra flyttfåglar och alla människor som kämpar för att de ska få flyga säkert fram och tillbaka till Sverige.

World Migratory Bird Day

Vi med djur har pratat med Anders Wirdheim, som är informationsansvarig på SOF-BirdLife och har hand om fågelskyddsfrågor.
FN – organet unep instiftade World Migratory birth Day tillsammans med några andra organisationer och dagen har uppmärksammats i många olika länder. I år är fokus på att stoppa den illegala jakten, fångsten och handeln med fåglar. Detta är inget stort problem i Sverige men det är ett stort problem för svenska fåglar som passerar medelhavsområdet där den illegala jakten är omfattande.

Mat i fattiga områden och ren prestige
Fåglar skjuts framförallt av två skäl. För att ätas i länder där människor är fattiga eller så skjuts de i olika länder för ren sport.
På Malta är det mycket vanligt att man har stora samlingar med uppstoppade fåglar. Man skjuter alltså för att få nya fåglar till sin samling.
World Migratory birth Day instiftades 2006.

Svensk sparv jagas i Frankrike
Vi har en liten sparv i Sverige som heter ortolan sparv den jagas i ganska stor omfattning i Frankrike, men man jagar dem där framförallt på hösten trots att det är förbjudet, berättar Anders. Där anses sparven som en riktigt kulinarisk delikatess. Nu på våren är det mera i östra medelhavsområdet som man skjuter och fångar fåglar.

I Egypten äter man i princip allt man fångar, det är framförallt fattiga människor som fångar fåglar för att äta. Människor har fångat fåglar för att äta under många år, men metoderna för att fånga dem har finslipats. Man använder sig bl.a. av MP3 spelare som spelar fågelsång dygnet runt för att locka till sig fåglarna och moderna nät som ringmärkare använder. Därför har jakten blivit så oändligt mycket större och fler fåglar fångas.

Många människor bär vapen
En annan aspekt i det hela är att i många länder finns det väldigt mycket vapen som används av privatpersoner, vilket gör att många människor är beväpnade och skjuter på allt som flyger förbi för skojs skull.

I många länder är fågeljakt en slags matchogrej, säger Anders. Ska du visa att du är man så ska du vara en duktig skytt.

Informerar i skolor
Vi har nått ganska långt på Malta. Både Sverige och Danmark har jobbat ganska nära den lokala fågelskjutsorganisationen i landet och där ha vi framförallt satsat på undervisning i skolorna. Motståndet mot den illegala jakten har vuxit fram på Malta. Så vi börjar se en förändring där.

Med information och genom att ge kunskap kommer man långt. Mer information om detta hittar ni här

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

harunge

Harunge tog sig in i hundrastgård

En liten harunge lyckades idag ta sig in i en hundrastgård i Tullinge, söder om …

Hoppa till verktygsfältet