Senaste nyheter
Hem / Fåglar / zooaffären – ett eldorado för djurvänner

zooaffären – ett eldorado för djurvänner

Zooaffären

Zooaffären i  Skärholmens centrum säljer inte bara djur och foder utan fungerar även som rådgivare åt tidigare och framtida köpare. En zooaffär kan aldrig konkurrera ut dagligvaruhandelns låga priser, men erbjuder istället personlig service och kunskap.

På den korta tid vi befinner oss på plats strömmar människor in med olika frågor och önskemål som den kunniga personalen tillgodoser. En dam vill köpa en liten anka men får tipset att vända sig till en bonde på landet.

För en zooaffär med djur krävs diverse tillstånd, utbildad personal och vanligtvis fler än en anställd.  För att utbilda sig kan man gå olika vägar. Det finns gymnasieutbildningar med inriktning på djurskötsel. Organisationen Zoorf , Zoobranschens Riksförbund ,  anordnar kurser och utbildningar. På den högre nivån finns lantbruksuniversiteten som utbildar t.ex. veterinärer.

Zoohandeln styrs av lagar och förordningar

Jordbruksverket ska se till att lagar och förordningar i zooaffärerna följs. Länsstyrelsen beviljar djurhandelstillstånd. Sverige har jämfört med andra länder en sträng djurlagstiftning. Ett par inspektioner görs per år av länstyrelsen.

I Skärholmen köper man sina djur från en grossist i Skåne som levererar till hela Norden. Endast unga djur köps in. Djur från privatpersoner tas ej emot, inte heller utrotningshotade djur, s.k. sites listade. I regel säljs ett djur inom två veckor efter leverans. Om exempelvis en kanin inte blivit såld, finns ett avtal med leverantören och djuret återsänds. Om ett djur skulle avlida placeras det i en frysbox, för att man senare skall kunna avgöra om en eventuell sjukdom har orsakats av leverantören.

Djuren har fri tillgång till vatten och foder dygnet runt. Fiskarna matas två gånger per dag. Det är inte tillåtet att ta upp ett djur för att krama och klappa, eftersom det lätt kan hoppa ur famnen och skada sig. Istället hjälper personalen till att lyfta upp djuret och hålla i det. Närmare relation brukar efter köp uppstå hemma och först efter ett tag. Trots att de olika djuren har olika dygnsrytm fungerar det utmärkt. Att man bara kan lägga ett skynke över en fågelbur och den sover gott är en myt! Endast seriösa kunder gör sig besvär

Zooaffären i Skärholmen säljer fiskar, marsvin, guldhamstrar, gerbiler, undulater, nymfparakiter, finkar och kanariefåglar. Vid köp upplyser personalen om hur djuren ska skötas på bästa sätt. Det märks ganska snart om en kund är seriös. Alkohol- och drogpåverkade avspisas direkt. Rekommendationen vid köp av djur till barn är att ju yngre barn, desto större djur. Ett större djur är som regel mer robust. I Skärholmens zooaffär tillämpas 16 års åldersgräns för att köpa ett djur.

Om kunden skulle utveckla allergi mot djuret finns en allergigaranti; dock återbetalas inga pengar utan kunden får bara återlämna djuret. Det finns även en uppfödargaranti som gäller i två veckor på kaniner och marsvin. Två veckors garanti gäller även på hamstrar, fiskar, kaniner och marsvin. Kunden får med en enkel transportkartong och skötselanvisningar. För smådjur behövs i regel ingen vaccination.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Rinnande ögon hos kanin

Rinnande ögon är en ganska vanlig åkomma hos kanin. De har bara en tårkanal och …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet