Beteende hos en sjuk hund: symptom på att din hund är sjuk

Om hunden blir sjuk: beteende och symptom att vara uppmärksam på

För hundägare är hunden en familjemedlem som vem helst. Tyvärr delar inte hunden samma talförmåga som vi människor och kan därför inte alltid berätta när den mår dåligt. I den här artikeln uppmärksammas du på beteendeförändringar hos en sjuk hund och när du bör kontakta veterinär.

5 symptom hos en sjuk hund att vara uppmärksam på

  1. Förlorad aptit.
  2. Förändrade toalettvanor.
  3. Överdrivet slickande eller flåsande.
  4. Drar sig undan och sover mycket.
  5. Blir aggressiv mot andra människor och djur.

Hur ändrar en sjuk hund sitt beteende?

En hund som är sjuk och inte mår bra kommer på olika sätt att visa detta genom att den förändrar sitt beteende. Vanligt är att hunden till exempel förlorar aptiten och varken vill äta eller dricka som normalt. Förändrade toalettvanor kan också signalera att hunden för tillfället inte mår bra.

Du bör också vara uppmärksam på om din hund slickar och tvättar sig ovanligt mycket då det kan bero på till exempel klåda. Överdrivet flåsande kan också vara tecken på både stress och smärta. Drar hunden sig undan och sover mer än vanligt är även detta varningstecken för sjukdom.

En del av de symptom som här beskrivs kan även uppstå hos en dräktig hund. För dig som har en tik och som du misstänker eller vet har parat sig med en hane kan det därför bra att veta om du kan utesluta att tiken bär på valpar. Aptitförändringar och illamående är till exempel tecken på dräktighet.

Ibland om hunden har ont någonstans kan smärtan ta sig uttryck i aggressioner mot människor och andra hundar. Många hundägare tror felaktigt att de har en hund med beteendeproblem när den i själva verket bara försöker hantera upplevd smärta i kroppen.

När ska jag kontakta veterinär?

Om hundens sjukdomssymptom består i mer än en dag bör du alltid kontakta veterinär. Det är inte fel att kontakta veterinären redan i ett tidigare skede för rådgivning. Numera är det enkelt att få kontakt med en veterinär i mobilen och rådgivningssamtal online ingår i de flesta hundförsäkringar.

Vilket ansvar har jag som hundägare för en sjuk hund?

Som hundägare är det du som har ansvaret för att ta hand om din hund när den blir sjuk. Myndigheten Jordbruksverket skriver uttryckligen i sina riktlinjer om att hunden både ska hållas frisk och inte utsätta andra hundar för smitta. Du får som hundägare heller inte underlåta hunden veterinärvård.

Du som förnekar din hund veterinärvård trots att den är sjuk eller skadad riskerar att bli anmäld och åtalad för djurplågeri. Det är ett brott som kan rendera i både böter såväl som fängelse. Polisen kan också omhänderta en hund som lider och Länsstyrelsen tar beslut om omplacering eller avlivning.