Så länge är en hund dräktig: Tikens dräktighet vecka för vecka

Hur länge är en hund dräktig? En dräktig tik bäddar för valplycka

 

Det finns nog ingenting som kan få ett hjärta att smälta mer än kull med med nyfödda valpar. Men vad sker egentligen under den period som tiken är dräktig? Och när får man egentligen lov att ta valpar på sin hund? Det och mer därtill ger vi dig svar på i den här artikeln!

 

Hur länge är en hund (tik) dräktig?

 

En tik är dräktig i ungefär 63 dagar om det är en frisk hund. Faktorer som hundens storlek eller ras kan påverka dräktighetens längd, vilket gör det svårt att fastställa det exakta antalet dagar.

Valpens organ utvecklas under de första cirka 20 dagarna av hundens dräktighetstid. Under de sista två tredjedelarna av graviditeten börjar sedermera foster växa fram. Redan efter en månad brukar en veterinär kunna identifiera de valparnas hjärtslag för första gången.

 

När börjar det synas att tiken är dräktig?

 

Efter ungefär fem veckor brukar man kunna se på tikens mage att hon är dräktig. Buken blir större och midjan försvinner. Det är under samma period som tillväxten av foster sker under dräktigheten.

Det går dock att se tecken redan under första och andra veckan på att din tik är dräktig. Till exempel kan du märka av förändringar i tikens aptit samtidigt som hon är illamående och vulvans svullnad inte har gått ned efter att hon löpt.

 

tik-valp-retriver

6 tidiga symptom på din hunds dräktighet

 

  1. Fortsatt svullen vulva efter höglöpet.
  2. Minskat intresse för mat.
  3. Illamående.
  4. Minskat behov av aktivering.
  5. Mer uppmärksamhetssökande än vanligt.
  6. Tiken bygger bo och samlar sina resurser.

 

Den dräktiga tiken vecka för vecka

Vecka 1-3

Tiken blir dräktig när dess ägg blivit befruktat, vilket sker fyra dagar efter parning. Efter lite mer än en vecka slutar tiken löpa och de nybildade embryona flyttar sig till livmoderhornen. Under vecka 3 får embryona näring av omgärdande fosterhinnor, medan de fortsätter växa i livmoderväggen.

 

Vecka 4-6

Från och med dag 25 kan du höra valparnas hjärtslag via en ultraljudsundersökning. Du kan då få en första aning om hur många valpar det finns i kullen. Embryona utvecklas till foster, och organ samt skelett börjar ta form. Samtidigt kan tikens behov av näringstillskott öka under de här veckorna.

 

Vecka 7-9

Under vecka 7 bör du avmaska tiken. Förbered en plats för henne att föda valparna på. Näst sista veckan formas valparnas skelett, och man kan få säkra röntgenbilder på hur många det är i magen. När det är dags för nedkomst förändras tikens kroppsform, vulvan vidgas och bäckenligamenten blir mjukare.

 

valpar-rottweiler

Hur gammal får hunden vara när den först blir dräktig?

 

Enligt lagen bör hunden vara minst 18 månader gammal när den först blir dräktig. En tik kan dock vara fertil redan från ungefär 6 månaders ålder, när den löper för första gången. Du får inte heller göra en tik dräktig om hon är äldre än 7 år.

På så sätt skiljer sig hundar från exempelvis katter, där det inte finns några bestämmelser för hur gammal katten måste vara för att paras. Däremot har hunden gemensamt med katten att de är dräktiga ganska exakt lika lång period.

Det är viktigt att hunden får lov att vara både valp och unghund innan den blir dräktig. Svenska kennelklubben menar att hunden måste vara både psykiskt och fysiskt redo för att bli dräktig. Oavsett ras bedöms inte tikar vara lämpliga att bli dräktiga under sitt första ett och ett halvt levnadsår.