Senaste nyheter
Hem / Hund / Hundens dräktighet vecka för vecka

Hundens dräktighet vecka för vecka

När du parat din tik väntar en otroligt spännande tid. Det är viktigt att vara ordentligt förberedd, och för den ovane kan det vara bra att ha en erfaren uppfödare som handledare. Att ta en valpkull på sin tik medför ett stort ansvar, både tiken och ungarna ska få den bästa omvårdnad. Följ med på en resa i hundens dräktighet vecka för vecka!

Det kan finnas stora skillnader mellan hundars löpmönster. Vissa hundar löper regelbundet medan andra löper mer sällan. De större djursjukhusen erbjuder ett progesterontest, där man med hjälp av ett blodprov lättare kan se när tiken löper.

Vecka 1
Dag 1:
När tiken utsöndrar tillräckligt med hormoner för att ägglossningen stimuleras accepterar hon hanen. Parningen föregås av en uppvaktningsfas när paret leker, men penetreringen kan ske snabbt, inom en minut. Ibland krävs flera försök, särskild om paret saknar erfarenhet. Hanen bestiger tiken och penetrerar henne, vilket ger upphov till en reflex i tikens slida att låsa fast hanen tills parningen är fullbordad, från 15 och upp till 45-60 minuter. Oftast vänder sig hanen om (180°). Då sitter paret fast i varandra med huvudet åt varsitt håll. När de ”låst fast” ska man absolut inte försöka skilja dem åt på något sätt!

Parningen kan upprepas under dag 2.

Parningslek

Dag 4: Nu når sperman äggen, dräktigheten börjar när ett av tikens ägg befruktas av en av hanens sädesceller. Ett embryo börjar växa nu och fram till dag 35.

Dag 7: Embryona flyttar sig från livmoderns topp ner mot livmoderhornen. Där ligger de och flyter omkring i livmodervätskan. Vecka 2 Dag 8:  Nu har tiken slutat löpa, och man kan borsta och pyssla om henne som vanligt.  Embryona ligger trygga och skyddade av livmoderhinnan.

Vecka 3
Dag 16: Embryona bäddas in i livmoderväggen där de fortsätter att växa. De börjar omges av fosterhinnor som ger dem näring.

Vecka 4
Dag 25:  Nu kan man se dräktigheten på ultraljud och genom blodprov mäta relaxinnivån. Man kan också få en uppfattning om kullens storlek och upptäcka eventuella avvikelser.

Vecka 5
Dag 30: Nu börjar embryona utvecklas snabbare, ögonlocken bildas.

Dräktig tik

Dag 35: Nu går embryona in i fosterstadiet, tårna skiljs från varandra, organ börjar bildas, de ökar drastiskt i vikt, skelettet börjar mineraliseras. Även tikens behov förändras, hon behöver extra energi-m mineral- och proteinrik kost. Hennes aptit kan dock minska, så ge henne gärna näringstillskott.

Vecka 6
Dag 40: Fostrens klor bildas.

Vecka 7:
Dag 45: Tiken måste avmaskas, det är extra viktigt att hålla alla parasiter borta eftersom de kan smitta valparna med sjukdomar. Det är också dags att göra ordning en plats där tiken kan valpa och sedan dia och pyssla om sina ungar. En lugn plats i ett varmt rum med lättstädat golv. Se också till att ha tillräckligt med handdukar och filtar för att kunna byta ofta.

Dräktig tik

Vecka 8
Dag 50: Nu förbenas fostrens skelett, och man kan se dem på röntgen. Att låta tiken röntgas nu är att rekommendera eftersom man ser hur många valpar som ligger i magen och undviker att valpar blir kvar i magen. Röntgen är varken farligt för tiken eller för valparna.

Vecka 9
Dag 58: Nu är det snart dags för nedkomst. Tikens kroppsform ändras, vulvan vidgas och bäckenligamenten mjukas upp. Hon letar efter en plats att bädda på. Hon verkar orolig, men allt är normalt. Gör i ordning en låda för valparna som är lätt för tiken att komma åt. I lådan ska du lägga ett tjockt lager med tidningar och sedan handdukar eller lakan över, detta ska hållas rent och bytas ofta.

Dräktig tik

Förbered tiken för valpning;
Duscha tiken så hon är ren inför valpning. Om  hon är långhårig, ansa pälsen runt vulvan. Ta tempen tre gånger per dag, när temperaturen faller med en grad från genomsnittet de senaste dagarna, betyder det att valpning kommer att ske under de två närmaste dygnen.

Tik med valpar

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

 

Foto: Stig Mylfalk

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet