Senaste nyheter
Hem / Jerboa

Jerboa

Det finns en lite ovanligare gnagare som heter Jerboa, även kallad kängururåtta eftersom den skuttar fram som en liten känguru. Jerboer är fortfarande väldigt ovanliga som husdjur men det finns några stycken i Sverige som hålls som terrariedjur.

Det finns även en mindre art som också hålls som terrariedjur och dennes vetenskapliga namn är Jaculus jaculus. Andra namn för Jaculus orientalis är Greater egyptian jerboa.
Jerboa

Ursprung

Jerboan finns i Centralasien, Nordafrika och Mellanöstern. De lever i öknen där de gräver ner sig på dagarna för att skydda sig mot rovdjur. På natten skuttar de omkring och letar mat. En Jerboa kan både springa och skutta. De kan komma upp i hela 25 km i timmen.

Foder

I det vilda äter den växter, rötter och insekter. I fångenskap utfodras Jerboan med gnagarblandning exempelvis för marsvin, degu , råtta, mus eller kanin. Man kan även ge fröblandning avsett för fåglar. De ska även ha sallad som tex romansallad, ruccola och liknande. Ej isbergssallad då den inte innehåller så mycket näring. Man ger även morot och hö. Man kan också ge hirskolv och mjölmaskar.
Något man absolut inte få ge Jerboan är vatten. Det kanske låter helt tokigt men Jerboan kommer från ökenområden utan vatten. Risken är stor att de blir sjuka om man ger dem det. Deras njurar är inte anpassade för så mycket vätska. De får den vätska de behöver genom grönsaker. Man ska dock aldrig ge för vattniga grönsaker som exempelvis gurka och tomat. Vattnet kan också ge dem diarré.

Jerboa som terrariedjur

En Jerboa som hålls som terrarierdjur bör ha tillgång till 2 kvm. De ska även ha sand som dammar då de sandbadar. Men man ska aldrig använda klumpbildande kattsand då de kan dö om de får i sig det. Eftersom de är ökendjur ska de ha extra värme i form av värmelampa. Ena delen av terrariet bör vara ca 27-30 grader och i andra delen ca 22 grader.

 jerboa2

Se upp för viltfångat

I Sverige är det olagligt att handla med viltfångade djur så man ska se upp när man köper sin Jerboa så den inte är viltfångad. Jerboan är svår att avla på i fångenskap vilket tyvärr leder till att det finns handel med viltfångade djur. En varningsklocka är att viltfångade djur ofta är billigare än avlade djur. Ska man lyckas med aveln bör man stimulera årstider osv.

Redaktionens anmärkning: Jerboer behöver alltid ett hus/kryp in att tillgå. Vid filmningstillfället är detta dock borttaget tillfälligt.

Heidi Purmonen
Heidi@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet