Går det att ha en jerboa som husdjur? 5 fakta om jerboer

Jerboa som husdjur: 5 fakta om jerboa

Vill du ha ett litet, aktivt och ovanligt husdjur? Jerboan är fortfarande ett ovanligt husdjur i Sverige! Vad behöver en jerboa för att trivas?

 

Går det att ha en jerboa som husdjur?

Att ha en jerboa som husdjur är än så länge ovanligt i Sverige, men desto vanligare i Asien. En jerboa behöver stort utrymme, precis som till exempel en iller, vilket gör det till en utmaning att ha den som husdjur. Jerboan är nattaktiv gnagare och både springer och skuttar runt på natten.

 

Var kan jag köpa en jerboa?

Det finns bara några få uppfödare av i Sverige som man kan köpa jerboa av. Det är därför sällan det finns några jerboer till salu. Jerboer brukar inte föröka sig i fångenskap, därför är det svårt att föda upp jerboa som husdjur.

Om du vill köpa en jerboa, tänk då på att det är olagligt att sälja viltfångade djur i Sverige. En varningssignal är om du exempelvis erbjuds att köpa en jerboa billigare än normalt.

 

3 saker en jerboa behöver för att trivas som husdjur

1.    Frön och grönsaker

I det vilda äter en jerboa rötter, frön och insekter som den fångar. Om man har den som husdjur kan man till exempel ge sin jerboa gnagarblandning, gröna blad och annat grönt. Gurka, tomat och andra grönsaker som innehåller mycket vatten är däremot inte bra för en jerboa.

2.    Ingen vattenskål, ge grönsaker istället!

En jerboa dricker inte vatten. Den får i sig vätska genom de växter den äter. Eftersom en jerboa är anpassad till torra och heta klimat tar dess kropp effektivt upp det vatten som finns i födan. Om jerboan får i sig för mycket vatten kan den bli sjuk och bland annat få diarré.

3.    Sandbad och skydd

Eftersom en jerboa tar sandbad då och då så behöver den sand som dammar. Däremot ska den absolut inte ha kattsand, eftersom den klumpar sig och kan vara livsfarlig för jerboan. En jerboa i fångenskap behöver ett litet hus eller liknande där den kan gömma sig och sova på dagen.

 

5 fakta om jerboa

  1. I det vilda lever en jerboa ungefär 6 år.
  2. En jerboa väger inte ens ett hekto.
  3. Bakbenen på en jerboa är fyra gånger så långa som frambenen.
  4. En jerboa kan springa så snabbt som 25 km i timmen.
  5. Jerboan kan hoppa så långt som 3 meter.

Vad kännetecknar en jerboa?

De långa bakbenen är jerboans främsta kännetecken. Det är dessa bakben som gör att den kan springa fort och hoppa högt. Kanske är det därför den på svenska heter den springråtta? Jerboan ser lite ut som en känguru i miniatyr, men är stor som en råtta till storleken ungefär.

Vissa arter av jerboa har dessutom stora öron som hjälper till att svalka ner resten av kroppen i ökenhettan. En jerboa har också riktigt lång svans, ofta med en liten tofs längst ut. Faktum är att jerboans svans är längre än kroppen. En jerboa blir mellan 7-15 cm lång, men svansen blir 15-25 cm.

Med sin svans håller jerboan balansen, både när den sitter still på bakbenen och när den hoppar. Svansen på en jerboa är ett bra redskap för att hjälpa till att styra resten av kroppen, när det går fort i svängarna och skutten.