Afrikansk jättesnigel: En jättelandsnäcka eller tigersnäcka

Afrikansk jättelandsnäcka – världens största snäcka på land

Många vill ha en afrikansk jättelandsnäcka, eller tigersnäcka som den också kallas, som husdjur. Men vet du vad som skulle hända om snäckan skulle rymma från sitt terrarium? Det, och mer därtill, ger vi svaret på i den här artikeln.

 

Vad är en afrikansk jättelandsnäcka?

Den afrikanska jättelandsnäckan är en av världens största snäckarter. Det går att spåra jättesnigeln till Kenya och Tanzania. Snäckan, som ibland något felaktigt kallas för afrikansk snigel, har idag blivit ett allt vanligare husdjur.

 

Är det någon skillnad på afrikansk jättelandsnäcka och afrikansk jättesnigel?

Det korrekta begreppet för afrikansk snigel, eller afrikansk jättesnigel, är afrikansk jättelandsnäcka. Båda namnen hänvisar dock till samma djur. Arten kallas också för “tigersnäcka” med anledning av skalets mörkbruna ränder på fullvuxna snäckor.

Ibland förväxlas begreppen snäcka och snigel. En snäcka är ett snigeldjur med ett så kallat hus på ryggen, medan en snigel saknar skal. Förväxlingen kommer sannolikt från det engelska begreppet “snail” som används för båda sorterna.

 

Hur stor blir världens största snäcka på land?

Med sitt stora skal är afrikansk jättelandsnäcka världens största snäcka på land. En afrikansk jättelandsnäcka blir omkring 18 centimeter på längden och 9 centimeter i diameter. Man har dock hittat skal från afrikanska jättesniglar som varit 30 centimeter långa och 15 centimeter på bredden.

 

5 roliga fakta om afrikansk jättelandsnäcka

  1. Afrikansk jättesnigel har sitt ursprung i östra Afrika.
  2. Snäckan är tvåkönad och kan befrukta sig med sig själv.
  3. På ett år kan afrikansk jättelandssnäcka lägga 1 200 ägg.
  4. De afrikanska jättesniglarna är växtätare. Vanlig föda är löv, blommor och frukt.
  5. “Tigersnäckan” kan bli 9 år gammal. Dock är 5-6 år mer normalt.

 

 

Kan man ha afrikansk jättelandsnäcka som husdjur?

Afrikansk jättesnigel har blivit ett allt vanligare husdjur i västvärlden. Tigersnäckan är ett luktfritt djur som inte kräver särskilt mycket av sin ägares tid. Du måste dock förstås följa exempelvis de krav på utrymme och miljö som Jordbruksverket ställer.

 

5 saker som din afrikanska jättesnigel kräver

1.Ett terrarium som håller tätt. Snigeln kommer att rymma om den får chansen. Dock får terrariet inte vara så tätt att det inte kommer in ny luft.

2. Fuktigt substrat att leva på. Fyll underlaget i ditt terrarium med jord fri från torv och kemikalier. Fukta underlaget med en blomstespruta.

3. Värme och indirekt solljus. Placera terrariet så att det delvis tar in sol och ljus under dagen, men inte står i stekhet sol hela dagen. En afrikansk jättesnigel vill ha ungefär 27-29 grader. Du kan därför behöva en värmelampa för att nå rätt temperatur.

4. Näringsrik föda. Undvik att ge din snäcka gurka, salladsblad eller frukt. Majs, zucchini och spenat är bättre och mer näringsrika alternativ. Var noga med att städa bort överbliven mat.

5. God hygien. Torka av terrariets väggar så fort det ser smutsigt ut. Det är också bra att lufta underlaget, men undvik att byta ut jorden.

 

Kan jag släppa ut en tigersnäcka i naturen?

En tigersnäcka riskerar att dö eller förstöra din trädgård om du släpper ut den i naturen. Den kan antingen frysa ihjäl eller dödas av att den får i sig kemikalier från jorden. Innan den afrikanska snigeln eventuellt avlider kan den dock hinna med att orsaka förödande skador i din trädgård.

Det är både fördelen och nackdelen med afrikansk jättelandsnäcka som husdjur. Du behöver inte aktivera den utomhus likt du skulle behöva om du skaffade hund. Skulle snäckan dock ta sig ut kan konsekvenserna som sagt vara förödande.