Senaste nyheter
Hem / Smådjur / Illern som husdjur

Illern som husdjur

Illern är ett solitärt djur som är släkt med skunken. När illern känner sig hotad släpper den analkörtlarna och en oangenäm lukt sprider sig. Illern finns i större delen av världen. Redan 350 år f.kr. höll människan tamillrar. Då användes de främst till jakt på råttor och kaniner. Man tror att korsfararna tog med sig tamillern till Europa på 900-1100 talet. De lär ha parat sig med vår europeiska vildiller. Det man säkert vet är att på 1400- talet tog köpmännen med sig illrar till Sverige.

Någon som fastnat för illern som husdjur är Kerstin Lundkvist på Diamantens Illeruppfödning. Hos Kerstin som föder upp illrar tillsammans med sin sambo Kent bor det 6-8 illrar. Att det varierar beror på att de även tar emot akuta omplaceringar som behöver hjälp.
Kerstin berättar att hon föll för illern redan på 90- talet då några bekanta hittat en iller som behövde hem. På den tiden fanns inte internet så informationen fick hon hämta i faktaböcker på biblioteket. Den illern blev så tillgiven så hon kunde gå med lös ute.
Att hon föll för iller är för de är intelligenta, sociala och smarta problemlösare. Det är alltid en utmaning att bygga t.ex. en hage åt illrarna. Första gången tar de sig alltid ut.

Kerstin beskriver illern som en blandning av hund och katt. De är självständiga djur som katten men läraktiga som hunden. Illern blir ca sex år men kan bli upp till 12 år om de håller sig friska. De fäller inte särskilt mycket förutom två gånger på år då de byter från vinterpäls till sommarpäls och vice versa. En illerhona väger ca 0,5-1,2 kg och illerhanen ca 0,9-3 kg. Vikterna varierar vid sommar och vinter. De äter upp sig inför vintern.

Aktivering

För att aktivera illern kan man ge den aktiveringsleksaker som finns för hundar och katter. Illrar gillar att lösa problem så gömma godis på olika sätt där illern får klura lite för att få sitt godis är bra. De gillar även rör och tunnlar. En favorit är att slänga in en boll i tunneln som illern jagar. Illrarna aktiverar även varandra genom att jaga, smyga och hoppa på varandra.

iller

Illern kan också lära sig konster som t.ex. rulla runt och sitt. Man kan träna dem med hjälp av klickerträning och t.ex. lära illern att komma vid inkallning.

Illerns språk

Illerns svans viftar vid upphetsning, det kan vara både vid rolig lek men också vid irritation. Oftast ser man på ansiktsuttrycket om den är glad eller arg. De kan också fräsa när de blir sura. Illern har också ett speciellt läte som kallas att den poppar.

Jakt

Tamillern är ett trevligt husdjur men används också vid jakt. Man skickar in illern i tunnlar för att jaga ut kaninen som sedan skjuts eller fångas in på andra sidan. Illern som används vid jakt behöver vara tam för att komma vid inkallning. Man använder oftast en visselpipa för inkallningen.

Vem passar med iller

Är man extremt pedant är illern inget husdjur som passar. Illern gömmer gärna saker och stökar till. En blomkruka är t.ex. omöjlig för en iller att motstå. Illern är envis och lyckas oftast ta sig dit dom vill i hemmet.
Illersäkra
Det gäller även att illersäkra så den inte kommer in på farliga ställen. Stäng t.ex. toalocket så illern inte riskerar att drunkna. De kan även ta sig in i hålen på högtalare, under kylen, soffan ect. Andra farliga ställen för illern är diskmaskinen och tvättmaskinen. Enligt jordbruksverket får man hålla 1-5 illrar på 5 kvm.

Rumsren?

Illern kan bli nästintill helt rumsren med bra träning från början men de är också individer och en del är sämre på att gå på låda. Bajset är deras revirmarkering. De bajsar gärna i hörn så de har ryggen fri när de bajsar. Ett bra sätt att träna rumsrenhet är att i början ha en toalett i varje hörn.
iller

Att tänka på vid köp av iller

Vill man ha en trevlig iller som fått en bra start är det bäst att köpa från en tamilleruppfödare då uppfödarna lägger vikt vid trevligt temperament och att inte avla på sjukdomar. En bra uppfödare börjar träna illern att gå på låda samt att inte bitas. Man ska undvika att köpa från farmer som också säljer illrar, de illrarna är oftast uppfödda för päls eller bara jakt. Där har man inte lagt samma fokus på illerns temperament och hälsa. Risken är större för att få en iller med dåligt temperament.
En illervalp kostar mellan ca 3000-4000 kr. Då ska de vara vaccinerade, chippade och besiktigade. Det är lagligt att skilja en illerunge från sin mamma vid 8 veckor men många uppfödare väntar till 10 veckor då full vaccinering har gjorts.

Myter

Kerstin berättar om de tokigaste myter hon hört. En är att en arg iller skulle hoppa och sikta på halspulsådern. En annan är att man inte skulle ge de rått kött för de då skulle få smak på blod och vilja äta på oss människor.

Foder

I det vilda är illern strikt carnivor och äter råttor, möss, kaniner, ekorrar och grodor. Tama illrar utfodras med kattmat av hög kvalité. Det ska vara spannmålsfritt. Så mycket proteiner som möjligt och så lite kolhydrater som möjligt. Förutom kattmat ger man illern fodermöss, kaniner och kycklingar. Illern behöver precis som katten taurin och bör därför aldrig matas med hundmat och vid BARFning är det viktigt att tänka på detta så illern inte blir sjuk. Illern har ett kort tarmsystem som gör att den har mycket svårare än människan att få t.ex. salmonella. Illerns korta tarmsystem gör också att illern fort blir uttorkad vid sjukdom om den inte äter eller dricker. På ca 8 timmar kan en iller bli allvarligt uttorkad så det är fara för dennes liv.

Sjukdomar

Sjukdomar som illern kan drabbas av är binjuretumörer, insulinom, lymfom och magsår. Har illern haft en dålig start ökar risken att den får magsår senare i livet. Varningstecken för magsår är att den gnisslar tänder och äter tyg. Den kan även kräkas magsyra eller skum. Illern har även liknande immunsystem som vi och kan alltså bli smittade av våra vanliga infektioner som förkylning. Det finns även en allvarlig form av magsjuka som illrar kan få som heter FECV, den smittar via kontakt.

Kastrering

En illerhona som löper och inte blir parad kan praktiskt taget löpa ihjäl sig. Om hon inte kommer ur löpet kan honan drabbas av anemi. Man ser att en illerhona löper genom att hennes vulva svullnar till storleken ungefär av en vindruva. Blir illerhonan slö vid löp bör man åka till veterinären. Vanlig kastrering kan ge hanarna binjuretumörer pgr av hormonförändringarna. Det bästa är att kemiskt kastrera både honan och hanen om de ej ska användas i avel. En kemisk kastrering håller ca 1-1,5 år.

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

den svenska igelkotten

Den svenska igelkotten

Den svenska igelkotten bor i vår natur, de är faktiskt ett av de äldsta kända …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet