Kan man ha iller som husdjur? Fakta om husdjursillrar!

6 fakta om illern som husdjur

Att ha iller som husdjur är både givande och krävande. Här får du lära dig mer om att ha detta pigga och nyfikna djur som kompis.

 

6 fakta om husdjuret iller

  1. Illern som husdjur blir oftast 6 till 10 år gammal.
  2. Illerhonan väger 0,75-1,5 kg och illerhanen väger 1,5-2,5 kg.
  3. En iller kan variera i färg mellan sommar och vinter.
  4. Illrar sover 18 till 20 timmar per dygn.
  5. Illern är en ren köttätare.
  6. En iller får hårbollar, precis som en katt.

Kan man ha iller som husdjur?

Iller går utmärkt att ha som husdjur. De är självständiga som katter och går att träna som hundar. En iller kan lära sig att gå i koppel och följa med dit du går. Illern som husdjur behöver mycket stimulans och motion. Den kräver mer uppmärksamhet än många andra husdjur gör.

Illerns personlighet – social, lekfull och intelligent problemlösare

Det är svårt att stänga in en iller, för den brukar överlista sin ägare och ta sig ur hagen. En iller är ett påhittigt husdjur som får dig att skratta, men du kan också bli galen på dess upptåg. Lägger du tid och omsorg på din iller får du ett kärleksfullt och lojalt husdjur.

Iller är ett busigt husdjur

Var försiktig med vad din iller får tag på för den gillar att tugga på saker. Förmodligen kommer den också att riva ner dina blomkrukor och gömma småsaker lite här och var. Glöm inte att stänga toalettlocket, så att inte ditt nyfikna husdjur råkar drunkna.

 

 

Hur får man en iller rumsren?

Med mycket träning kan illrar bli rumsrena. De vill helst bajsa med ryggen mot ett hörn. Det är därför bäst är att ställa en låda i varje hörn, så att illern alltid hittar en trygg toalett. Bajset är illerns revirmarkering. Ha tålamod med ditt husdjurs behov av att markera sitt hem.

Illerns språk – den viftar på svansen

En iller viftar på svansen både när den blir upphetsad av att leka och när den är irriterad. Oftast syns det på ansiktsuttrycket om en iller är glad eller arg. Illern fräser oftast när den är arg eller sur. En busig iller hoppar runt och gör ett poppande läte.

Behöver en iller ett pass för att resa?

Om du tänker dig att resa utomlands med din iller behöver du skaffa ett pass till den. Du måste också vaccinera den mot rabies, som andra husdjur. Din lokala veterinär kan ordna båda dessa saker. Ha en bra transportväska eller bur till din iller när ni reser, så att den är bekväm under resan.

 

Illerns sjukdomar – den kan få din förkylning

Eftersom illrar har ett immunsystem som liknar vårt kan de bli smittade av samma sorts infektioner som vi. Alltså kan ditt husdjur få samma förkylning som du har, till exempel. Det finns också en allvarlig form av magsjuka, FECV, som illrar kan få.

 

Särskilda regler för ovanliga husdjur som iller

Det har blivit populärt med ovanliga husdjur, som till exempel iller eller igelkott. Eftersom det här är djur som normalt är vilda så finns det en del särskilda regler att ha koll på. Framför allt handlar det om att ha tillräckligt med utrymme för illern att röra sig på.