Fakta om afghanhundar

Afghanhund: Allt du behöver veta om afghanhundar

Vad är egentligen afghanhundens spetsegenskaper? Och kommer den verkligen från Afghanistan? Här får du svar på dessa frågor. Du får dessutom reda på varför ägare underskattar pälsvården och hur många afghanhundar det egentligen finns i Sverige.

 

Vad är en afghanhund?

En afghanhund är en hund i kategorin vinthundar med ursprung från Mellanöstern och Afghanistan. Afghanhunden är hög, över 70 centimeter i mankhöjd, och har en lång vacker päls. Enligt Svenska kennelklubben är det en utpräglad sällskapshund med god hälsa.

Det var i Storbritannien som den avlades fram till den hund det är idag. År 2020 fanns det enligt Jordbruksverket 490 registrerade afghanhundar i Sverige, vilken var en minskning med fyra stycken jämfört med året tidigare.

Vad har en afghanhund för egenskaper?

Afghanhunden är idag framför allt är en mysig familjemedlem med trevliga egenskaper. Men den har fortfarande ett inre driv av att få springa. Att den tillhör rasgruppen av vinthundar hintar om att afghanhunden är en mycket snabb hund, och den mår som allra bäst när den verkligen får löpa och springa av sig.
Men sin extrema snabbhet och kropp anpassad för att springa är inte allt som representerar afghanhunden. Den är samtidigt otroligt smidig och vig, kan hoppa högt och har en ovanligt effektiv syn. Behöver vi ens nämna att det här är egenskaper som gör afghanhunden till en mycket framgångsrik jägare?

 

Vad kan man göra med en afghanhund?

  • Sportkapplöpning: afghanhunden är framavlad för att springa snabbt.
  • Lure coursing: jakt efter ett konstgjort byte.
  • Cykla med hunden.
  • Viltspår för att stimulera jakt- och nosbehov.
  • Allmänlydnad och agility.

Vilken slags pälsvård kräver en afghanhund?

Om du skaffar en afghanhund behöver du vara beredd på att arbeta en hel del med pälsen. Det är dock lätt att bli lurad eftersom valparna faktiskt föds släthåriga och inte alls har den långa päls du ser hos vuxna afghanhundar.

Det är när valpen blir unghund som pälsen växer ut på riktigt. Regelbundna bad och att borsta hunden gör dock att du förebygger problem. Till skillnad från exempelvis en pitbull, som inte kräver någon pälsvård överhuvudtaget, får du helt enkelt räkna med att hålla pälsen i trim på din afghanhund.

 

Hur ser afghanhundens historia ut?

Åsikterna om afghanhundens historia går isär. Det finns många teorier om när och var afghanhunden först dök upp. Givet sitt namn tror många att den har sitt ursprung i Afghanistan. En del ger den till och med en biblisk historieskrivning till Mose berg i Sinai och som den hund Noa tog med på arken.

Somliga menar å sin sida att afghanhunden egentligen bara kan dateras bak ett par hundra år, och då i form av en avkomling till den närbesläktade rasen Saluki. Klart är i alla fall att afghanhunden kom till Sverige från Storbritannien på 1930-talet. Resten är som man säger, historia.