Renrasig pitbull: Fakta om pitbull terrier som hundras

Fakta och myter om pitbull terrier

Det finns många myter och fördomar som omgärdar pitbullrasen. Många avskräcks av att den karaktäriseras som en så kallad kamphund. I den här artikeln går vi igenom både fakta och myter om pitbullen.

 

Är pitbull en farlig hund?

Pitbull är ingen farlig hund, men har egenskaper som kan vara utmanande. Förr har den använts i samband med organiserade hundslagsmål. Idag är det främst en sällskapshund. Precis som med alla hundar kan en pitbull bli farlig om dess ägare inte är lämplig att ta hand om den.

 

Vad kännetecknar en renrasig pitbull?

Pitbull är ingen egen ras utan ett samlingsbegrepp för framavlade hundar från bulldog, terrier och andra blandningar. Syftet har varit att stärka kampegenskaper i kombination med kraft och storlek. Det formella rasnamnet är dock American pitbull terrier. Rasen är inte erkänd av Svenska kennelklubben.

Är pitbull en aggressiv hund?

Studier har visat att pitbull inte är en aggressiv hund. Den är varken farligare för människor än andra hundar eller inblandade i fler bitincidenter. Det menar forskare vid American Veterinary Association, vars forskning påstår att pitbulls ofta av misstag pekas ut som förövare när rasen egentligen är okänd.

 

Vilka hundraser räknas som pitbull?

  • American Pitbull Terrier räknas av många som den renrasiga pitbullen. Som vi har sett håller inte Svenska kennelklubben med.
  • American Staffordshire Terrier kallas i folkmun för “amstaff”. Den är både tillåten och erkänd som egen ras i Sverige.
  • Staffordshire Bullterrier är minst av de så kallade pitbull-raserna. Idag en väldigt vanlig ras i Sverige som sällskapshund.
  • American Bully är störst i pitbullsällskapet. En fullvuxen hane kan väga upp till 60 kilo.

 

Fakta om pitbull terrier

  • Pitbullraser är förbjudna i 12 länder. Bland annat hos våra nordiska grannar Norge, Danmark och Finland.
  • Det fanns 782 registrerade pitbullterriers i Sverige 2020. Detta enligt statistik från Jordbruksverket.
  • En pitbull blir vanligtvis runt 12-13 år. I sällsynta fall kan de bli uppemot 15 år gamla.
  • Pitbullterrierns historia kan dateras till 1800-talets USA. Det var immigranter som tog med sig bullterriers till Amerika, som sedan avlats till det vi idag benämner som pitbulls.

Är pitbull en hund för mig?

Du bör ha stor hundvana och ha erfarenhet om du funderar på att skaffa pitbull. De kräver mycket tålamod och du behöver vara konsekvent i din uppfostran. Om du inte har en aktiv livsstil och är beredd att lägga ned jobbet som krävs kanske du istället ska skaffa en igelkott.