Senaste nyheter
Hem / Hund / En äkta pitbull

En äkta pitbull

Enligt Irene Westerholm är en kamphund, en hund som är avlad för kamp och den får aldrig visa aggressivitet mot människor. Ofta är de usla vakthundar. Själv har hon rasen pitbull.

En äkta pitbull har sitt ursprung i bulldoggen. Den härstammar från de bulldogar som fanns i Storbritannien under 1300- talet. Bulldoggarna i Storbritannien användes till att arbeta med tjurar. Engelska bulldoggen blev showvarianten och den smidigare varianten användes vidare till hundkamp.

pitbull1

Raser  som tillhör kamphunden är Staffordshire Bullterrier, American Pit Bull Terrier (Pitbull), American Staffordshire Terrier, engelsk bullterrier, miniatyr terrier och American Bully.

Emigranter förde med sig den här typen av hundar från Amerika. Utvecklingen i Amerika skiljde sig från den europeiska eftersom hundarna i Amerika fortsatt kom att avlas för hundkamp och baiting samt användas som catchdogs, eftersom lagstiftningen såg olika ut. I Storbritannien kom Animal
Welfare Act 1835, i Amerika kom den först långt senare. Dessutom fanns annat vilt på
nordamerikanska kontinenten, som kunde användas som byten i jakt med hundarna. Därför har vi fått en skild utveckling av de europiska kamphundarna och de amerikanska.

Det blev en så populär ras att den under sekelskiftet kallades för ”the all amerikan dog”. Den fick vara USAs nationalsymbol under första världskriget, när det gällde att värva nya förmågor till armén. Efter första världskriget sjönk rasens populäritet lite. Några journalister började gräva lite i historiken kring amerikan pitbull och upptäckte att ” det finns en ras i Amerika som är framavlad för att slåss”. De drog då felaktigt den parallellen i en artikel som publicerades i dagspressen att det måste vara en ras som är väldigt aggressiv. Artikeln blev startskottet till all hetsjakt och ett mediadrev som vi fortfarande inte sett slutet på!

Irene Westerholm driver företaget Hundläroverket. Hon är etolog i botten och arbetar som sakkunnig i rätten, där hon bedömer djurplågeriärenden. Hon är också en flitig föreläsare och hennes syfte är att sprida rätt kunskap om dessa raser. Media har sedan 1970-talet bedrivit hetsjakt om dessa hundar.  Vilket har format allmänhetens syn på dem.

Irene har fyra egna hundar. Två rottweiler och två pitbullterrier. Båda hundraserna fyller olika funktioner.

Om man frågar mig, säger Irene är en kamphund en ras som är avlad för kamp.  Det krävs vissa egenskaper, som har avlats fram under många många århundraden. Sen finns det andra människor som definierar kamphund på ett annat sätt och då kan det vara vilken hund som helst. För att en hund ska fungera som kamphund krävs det vissa egenskaper. Det är inte vilken hund som helst som fungerar som kamphund. T.ex en rottweiler har för mycket aggressioner. Den ursprungliga kamphunden används i ett jaktändamål. Till att jaga i fatt ett byte, bita tag och hålla kvar. Sen har det ”fångstsarbetet” utvecklats i olika riktningar och blivit till en slags sport då man har låtit hundarna slåss mot andra djur för nöjes skull. Under medeltiden har man låtit hundarna slåss mot t.ex. grävlingar. De har slagits mot björnar, men också mot andra hundar. Pratar man om en kamphund idag så menar de flesta en hund som är avsedd att slåss mot andra hundar, men kamp kan vara även mot andra djur. En kamphund hund får aldrig visa aggression mot människor eller anfalla människor. För att en hund ska kunna vara en kamphund måste den kunna vara väldigt väl hanterad av människan. Människan måste hela tiden kunna gå in i kampen och kunna separera hundarna ifrån varandra med bara händerna. Det kräver väldigt mycket av hundarna. En kamphund får inte vända sitt bitintresse mot människan.

pitbull-2

På grund av det mjuka sinnelaget och svårigheten i att få köpa en renrasig hund, har oseriösa och okunniga ägare under de senare decennierna avlat på blandraser. Många av dessa är blandraser mellan kamphundar och rottweiler – vilket gett en större hund med större förmåga att visa aggression än en kamphund. Det är oftast dessa som ses patrullera förorterna och i allmänhetens ögon betecknas som kamphundar, vilket är helt felaktigt.

Vi ber Irene ta upp de vanligaste myterna om pitbullen.

 

  • Att käkarna låser sig. Det finns ingen anatomisk möjlighet att käkarna kan gå i baklås på någon hundras. Sen att de inte har någon större vilja att släppa om de har fått något bra grepp -det är en annan sak. Envishet och styrka och ovilja att släppa har gett upphov till det ryktet.
  • Att de skulle vara aggressiva mot människan. Tvärtom är de avlade för att aldrig vara aggressiva mot människan.
  •  Rednose., att det skulle vara något speciellt. Det är inget annat än färgen på hundens nos! I många kretsar verkar folk tro att färgen på hundens nos skulle vara något speciellt. Var och varannan gul labrador är en rednose!
  • Pitbullterriern är en blandrashund. De började stambokföras redan på 1800 -talet.

Pitbullen är sällan en hundras som startar ett bråk, men de vinner nästan alltid och de tackar inte nej, säjer Irene. Det innebär att människor som har en väldigt vass am. staff eller pitbull  måste vara medveten om, att de här är ingen hund man lämnar ensam hemma med den andra hunden. Händer det något, så har du ingen hund kvar när du kommer hem. Man måste vara medveten om vad de har för kapacitet!

Det är det som är nackdelen –  folk förstår inte riktigt vilken styrka dessa hundar har. På samma sätt som man påpekar att dessa hundar avlats för att aldrig vara aggressiva mot människor så måste man påpeka att dessa hundar är avlade för att gilla att slåss. De är inte nödvändigtvis de som startar en konflikt men de har alla fysiska egenskaper för att avsluta den. Eller att göra processen kort.

Irene håller  kamphundskurser där kan man lära sig lite om historiken bakom kamphundarna och hur en kamphund fungerar. Man tränar på de övningar som hundarna behöver lite extra träning på – koppelträning, kunna släppa på kommando .m.m. En djupdykning både teoretiskt och praktiskt för kamphundar.

Kamphundarna har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det handlar om hur en hund kan vara sån superatlet, att den kan vara så muskulös och ändå ha de ytterligheterna att den är så otroligt mjuk och vek till det inre.

Ett välkänt uttryck inom kamphundsvärlden när det gäller pitbullterriern : Muskler av stål – hjärta av guld!

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

 

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet