Husdjurs-papegoja: Så många arter av papegojor finns det

Olika arter av papegojor: intelligenta och spännande husdjur

Papegojor är en av de mest unika och intressantare fåglarna. I den här artikeln får du läsa om flera spännande fakta om papegojor. Du får även svar på om det går att ha papegojor som husdjur.

 

Hur många arter finns finns det bland papegojor?

Det finns mellan 350-370 arter av papegojor inom ordningen papegojfåglar. Blågul ara är den vanligaste arten av papegojor som lever i fångenskap. Dess naturliga habitat är i norra Sydamerika och arten bedöms vara livskraftig, det vill säga inte under något hot.

 

Vilka arter finns det bland papegojor?

Ordningen delas upp i fyra familjer:

  • Maoripapegojor
  • Kakaduor
  • Västpapegojor
  • Östpapegojor

 

 

Fakta om papegojor

  • De flesta papegojor kännetecknas av väldigt färgglada fjädrar.
  • Samtliga papegojarter trivs i varmare klimat. De lever därför på södra halvan av jordklotet i bland annat Sydamerika, Afrika och Australien.
  • Papegojor lever oftast i träden. De använder sina utmärkande fötter med två tår framåt och två tår bakåt för att klättra och hålla sig fast.
  • Vissa papegojarter blir väldigt gamla. Livslängden på en papegoja skiljer sig åt arterna emellan, men Afrikanska grå papegojor och kakaduor kan bli över 60 år gamla.

 

Kan man ha en papegoja som husdjur?

Det finns papegojor som kan fungera som husdjur här i Sverige. Införskaffar du en papegoja som husdjur måste du vara beredd på att det ställs stora krav på dig som ägare. Papegojor är sociala djur som behöver mycket kontakt och mental stimulering.
Var beredd på att papegojan skräpar ned och och att en understimulerad papegoja blir än mer högljudd. Läs gärna Jordbruksverkets krav på skötsel innan du köper en papegoja. Är du beredd på att lägga ned jobbet kan den dock bli en riktig kompis. Precis som en igelkott, ett annat ovanligt husdjur.

Hur intelligent är en papegoja?

Studier har visat att papegojor har stora kognitiva förmågor och är därmed väldigt intelligenta. Inte minst har de en väldigt stor social intelligens och är duktiga på att samarbeta. Papegojor kan också lära sig att räkna och att härma människoord, vilket tyder på väldigt hög intelligens.
En Harvard-studie från 2012 visade att papegojarter grå jako räknade bättre än schimpanser och andra primater. I den här studien kunde papegojan Alex lägga ihop siffror upp till åtta i antalet. Alex fick se tallrikar med olika antal föremål på och därefter svara på engelska hur många det var.