Afrikansk dvärgigelkott: Fakta om den afrikanska pygméigelkotten

Den är liten, söt och envis och har blivit ett av de nya, populära husdjuren. Här är samlar vi en del fakta om denna världens minsta igelkott och tips på hur du bäst tar hand om den.

 

5 fakta om afrikansk pygméigelkott

 

  • En pygméigelkott lever mellan 6 och 10 år.
  • Den blir cirka 15 till 20 centimeter lång.
  • Den afrikanska pygméigelkotten väger ungefär 250 till 600 gram.
  • I vilt tillstånd förekommer den i västra, centrala och östra Afrika.

 

Vanliga frågor om afrikansk pygméigelkott

 

Kan man verkligen ha en dvärgigelkott hemma?

Till skillnad från den svenska igelkotten går det utmärkt att ha en afrikansk pygméigelkott hemma. Eftersom igelkottar generellt räknas som vilda djur är det bra att undersöka vilka regler som finns för att ha en afrikansk pygméigelkott i fångenskap.

Tänk på att igelkottar kan kräva lite mer omhändertagande än till exempel en hund eller katt.

 

Vad äter den afrikanska dvärgigelkotten?

Den här lilla igelkotten äter gärna insekter och olika larver, som syrsor och zophobas. Det går även att ge den torrfoder, ärtor, majs, potatis, sallad och blöt kattmat. Det man ska tänka på är att igelkotten inte bör få mer än 30 gram kött/insekter per dag.

Igelkotten äter och dricker helst från ett grunt fat. Ge den aldrig mjölk, för den tål inte laktos. Det bästa är att ge den vatten att dricka.

 

Kan man få en afrikansk dvärgigelkott rumsren?

Det går att med träning få igelkotten rumsren. Ha tålamod och var beredd att behöva torka upp kiss och bajs under ett bra tag. Får den chinchillasand eller akvariesand att kissa i så går det lättare.

Använd absolut inte kattsand, eftersom små nyfikna djur kan stoppa det mesta i munnen. Kattsand blir till en cementklump i igelkottens mage och tarmar, vilket den kan dö av.

 

Sticks en afrikansk pygméigelkott?

Även en liten igelkott kan stickas om den blir rädd och spärrar upp sina taggar. Normalt håller den dock taggarna nedfällda, framför allt tillsammans med sin ägare. Igelkottens taggar är inte ett vapen, bara ett försvar, så den sticks aldrig med mening.

 

Tycker dvärgigelkotten om att gosa?

Dvärgigelkottar som vant sig vid sin matte eller husse kan bli tillgivna och krypa intill för att mysa. I början kan dock den lilla igelkotten vara skeptisk mot att bli kelad med. Börja med att låta den få vila i din hand, där den känner sig skyddad.

 

Vilken personlighet har den här lilla igelkotten?

Afrikanska pygméigelkottar är små envisa varelser som i naturligt tillstånd är skygga. De är aktiva i skymningen och under natten och sover helst på dagen. När igelkotten blir van vid dig och känner sig trygg kommer den att bli tillgiven och våga vara nyfiken.

Ha tålamod med din lilla afrikanska igelkott och hjälp den att känna sig säker i ditt sällskap, så får du så småningom en liten god vän.