Igelkott-fakta | 5 intressanta fakta om den svenska igelkotten

En vanlig syn vid skymningen i våra trädgårdar är igelkotten, som är ett av våra populäraste vilda djur. Den här artikeln handlar om vår svenska igelkott och hur den lever.

5 fakta om igelkottar

  • En igelkott är normalt vaken och aktiv på natten.
  • Den svenska igelkotten blir 20 till 30 cm lång.
  • Den väger 0,5 till 1,5 kilo, i undantagsfall upp emot 2 kilo.
  • En svensk igelkott föder mellan 5 och 10 ungar.
  • Bebisigelkotten diar sin mamma i 6 veckor.

 

Om du vill hålla dig väl med igelkotten

Igelkottar som matas regelbundet blir väldigt tama och kommer att känna igen den som ger dem mat. Det är ett trevligt inslag att ha sociala igelkottar i trädgården, men var försiktig så att du inte skadar dem när de krupit in i till exempel lövhögar. Om du vill bli riktigt kompis med en igelkott kan du också ha en igelkott som husdjur.

Igelkottens språk

En igelkott flåsar och fnyser när den bökar runt för att hitta mat. Det kan låta som om den grymtar. Känner den sig hotad drar den in huvudet, fäller upp sina taggar och fräser. I undantagsfall kan en igelkott skrika, om den till exempel blir riktigt rädd eller har ont.

Vanliga frågor om igelkotten

Vad äter igelkotten?

Igelkotten äter musungar, insekter, sniglar, daggmaskar, grodor, ödlor, fallfrukt, svamp och fågelungar som fallit ur boet. Däremot får den diarré av mjölk och det är bättre att ge den ett fat med vatten. Om du vill mata den så går blöt kattmat bra.

Hur många taggar har en igelkott?

En igelkott har mellan 5000 och 7000 taggar, som fälls upp om den blir rädd.

Hur gammal blir en igelkott?

Mellan 5 och 10 år gamla kan igelkottar bli, men det är vanligast att de lever 6 till 7 år.

Är igelkotten fridlyst?

Vår svenska igelkott är fridlyst. Den är rödlistad, det betyder att den riskerar att bli utrotad.  Igelkotten har funnits i 65 miljoner år. Idag finns den i hela Sverige, från södra delarna till Haparanda. Igelkotten är dessutom Gotlands landskapsdjur.

Äter igelkottar verkligen ormar?

Det sägs att igelkottar dödar och äter upp ormar, men det är ett omtvistat faktum. Däremot vet vi att de äter redan döda ormar. Förr trodde man att igelkotten var immun mot huggormsgift. Det är den inte, även om den har en bra resistens mot giftet.

Har igelkotten parasiter?

Tyvärr får igelkottar lätt kvalster, loppor och fästingar. Vill du vara riktigt snäll mot igelkotten kan du hjälpa den genom att ta bort fästingar från den med en fästingborttagare eller pincett.

Det går även att hjälpa till att avlägsna, exempelvis kvalster, med hjälp av medel för katter.

Kan igelkotten klättra och simma?

Det är kanske svårt att tro men en igelkott kan faktiskt simma. För att ta sig upp ur vattnet behöver den någon form av strand, eftersom den är dålig på att klättra.