Senaste nyheter
Hem / Smådjur / Den svenska igelkotten

Den svenska igelkotten

Den svenska igelkotten bor i vår natur, de är faktiskt ett av de äldsta kända levande däggdjuren. Igelkottar fanns redan för 65 miljoner år sedan. De finns i större delen av södra Sverige och upp längs kusten till Haparanda. Igelkotten är Gotlands landskapsdjur.
den svenska igelkotten

Kortfakta om igelkotten
Den Svenska igelkotten väger mellan ca 0,35 kg-1,5 kg och är ca 20-30 cm lång. En vuxen igelkott har ca 6000 taggar. Deras livslängd är ca 7-10 år. Dock möter många igelkottar en för tidig död i trafiken.

Hur man får igelkotten att trivas
De flesta av oss tycker ju att igelkottar är trevliga små djur att ha i trädgården. Igelkottar trivs oftast bäst i trädgårdar som är naturnära med många buskar och hålor. För att igelkotten skall trivas extra bra i vår trädgård kan vi  göra löv och rishögar som de kan övervintra i, kom bara ihåg att flytta på högen och se till att ingen igelkott ligger där om du skall sätta eld på högen till våren. Att mata och ge vatten till igelkottarna är också uppskattat. Viktigt att komma ihåg är att den svenska igelkotten är fridlyst och får inte tas inomhus eller sättas i bur. År 1972 fridlystes igelkotten, fram till dess var det tillåtet med skyddsjakt på igelkottar.

Vad man kan bjuda på
Man kan ge kattmat av god kvalité samt friskt vatten. Många tror att man skall ge igelkottar mjölk men det orsakar diarréer hos igelkotten som inte tål laktos.  Ett fat med friskt vatten är mycket bättre. Igelkottar som blir matade i trädgården blir ofta väldigt tama och kommer fram när de hör att personen som matar dem är i närheten. Att ha sociala igelkottar i trädgården är ett trevligt inslag då igelkotten är ett väldigt fredligt och sött djur. Den svenska igelkotten

Igelkottens språk
En igelkott som känner sig lite rädd brukar dra in huvudet och resa taggarna mest på huvudet. Känner den sig däremot riktigt hotad kryper den ihop till en taggig boll. Den kan även fräsa om den känner sig hotad. Andra läten som igelkotten har är flåsanden och fnysningar, dessa läten brukar oftast komma när igelkotten nosar runt och undersöker. Vid en riktigt akut, hotfull och antagligen smärtsam situation kan igelkotten skrika. den svenska igelkotten

Parasiter
Igelkottar har ofta många parasiter som fästingar och loppor. Igelkottloppan kan hoppa över till hund men trivs oftast inte särskilt bra då det är fel värddjur för dom. Har man vilda igelkottar boende i trädgården och vill hjälpa dom kan man använda en bra fästingplockare och plocka bort fästingar på igelkotten. Har igelkotten kvalster kan man ta hjälp av Front line spot on, för att undvika förgiftning så väg igelkotten och dosera efter doseringsanvisning. Helst ska man ej behandla igelkottar som väger under 300 gram som då kan riskera förgiftning. Igelkottar kan även drabbas av lungmask, för rätt behandling be en viltrehabiliterare om råd. Här hittar du viltrehabiliterare.

Kan de klättra och simma?
Den svenska igelkotten är inte så bra på att klättra men den kan simma. Däremot behöver den någon form av strand för att kunna ta sig upp från vattnet.

Äter igelkottar verkligen ormar?
Det sägs ofta att igelkottar äter ormar och håller ormar borta från trädgården. Om igelkottar dödar och äter ormar är omtvistat och det är svårt att få korrekt information. Däremot vet man att det kan det hända att igelkotten äter upp en redan död orm eftersom de är asätare. I igelkottens diet finns även musungar, insekter, maskar, ägg, fallfrukt och fågelungar.
Den svenska igelkotten

Parning och ungar
Det finns något som kallas igelkottkarusell, det är helt är helt enkelt när hanigelkotten uppvaktar en honigelkott. Hanen går då runt honan i cirklar runt honan och det kan pågå i flera timmar. Igelkottshonan är dräktig ca 5-6 veckor och föder 2-10 ungar. Ungarna föds blinda med vita mjuka taggar. Ungarna diar honan i 6 veckor men redan vid 3 veckor lämnar de boet för utflykter tillsammans med honan. Hoppas ni är många som får njuta av dessa härliga djur i era trädgårdar!

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se
Foto: Angelica Hallberg

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

World Migratory Bird Day

Fåglar skjuts framförallt av två skäl. För att ätas i länder där människor är fattiga eller så skjuts de i olika länder för ren sport. På Malta är det mycket vanligt att man har stora samlingar med uppstoppade fåglar. Man skjuter alltså för att få nya fåglar till sin samling. World Migratory birth Day instiftades 2006. Svensk sparv jagas i Frankrike

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet