Du kan ha en igelkott som husdjur, så här gör du

Igelkotten är ett djur som alla älskar. Den här artikeln handlar om tips och tricks för att kunna ha igelkott som husdjur

 

Var köper jag en igelkott som husdjur?

Du kan köpa tama igelkottar genom några få uppfödare här i Sverige. De söta, små husdjuren kostar mellan 2000 – 4000 kronor. Honor är dyrare än hanar. Rasen som går att köpa är den afrikanska pygméigelkotten. Dvärgigelkotten kommer ursprungligen från de västra, östra och centrala delarna av Afrika.

 

Går det att ta hem vilda igelkottar och ha som husdjur?

Även om igelkottarna du ser ute i naturen är söta får du inte ta hem dem och ha dem som husdjur. De är faktiskt utrotningshotade och finns på den så kallade ’röda listan’. Men du kan få igelkottarna i din trädgård riktigt tama genom att ge dem mat och vatten.

 

Hur sköter jag en tam igelkott?

 

Kattmat och vatten

Igelkotten vill ha mat och dryck på fat. Ge den gärna daggmaskar, insekter, sniglar, grönsaker och emellanåt kattmat av bra kvalitet. Den dricker vatten men inte mjölk.

Ibland behöver igelkotten bada

Tappa upp lite grunt vatten som igelkotten kan gå runt i. Det ska vara cirka 35 grader varmt och bara täcka dvärgigelkottens fötter.

Vänj din dvärgigelkott långsamt vid att kela

Ditt lilla husdjur är normalt ett skyggt och ensamlevande djur. Men den kommer att bli tillgiven med tiden om du ägnar den mycket tid och skapar trygghet för den.

Håll igelkotten i kupad handflata

En kupad handflata ger din igelkott ett perfekt skydd och skapar trygghet. Det gör att den kommer att känna sig säker med dig och sakta bli tillgiven.

Utmaningar med att ha igelkott som husdjur

En igelkott tar mycket plats

Eftersom igelkottar normalt inte är husdjur behöver du kolla vilka regler som finns för att ha en igelkott i fångenskap. Även om den afrikanska pygméigelkotten är liten behöver den ha ordentligt med yta att röra sig på.

Det tar tid att få dvärgigelkotten rumsren

Det tar tid och kräver tålamod att få din igelkott rumsren. Använd chinchillasand eller akvariesand, men inte kattsand.

Alla igelkottar är nattaktiva

Igelkottar är aktiva på natten så det finns risk för att ditt lilla husdjur stökar runt och väcker dig. Ett tips är att ge igelkotten ett hamsterhjul som inte gnisslar eller slamrar.

Vanliga frågor om att ha en igelkott som husdjur:

Bits igelkotten?

Normalt bits inte en tam igelkott om den inte känner sig attackerad eller blir extremt stressad. Men den kan förstås råka bita dig av misstag om du har något den tycker är gott på dina fingrar.

Sticks en tam igelkott?

En igelkott spärrar upp sina taggar när den blir rädd, vare sig den är tam eller inte. Däremot sticks aldrig en igelkott avsiktligt

Hur länge lever en tam igelkott?

En dvärgigelkott i fångenskap lever normalt 4-7 år, ibland längre, med rätt föda och skötsel.