Senaste nyheter
Hem / Smådjur / Afrikansk Pygméigelkott / Igelkott som husdjur!

Igelkott som husdjur!

Vad många inte vet är att man faktiskt numera kan ha igelkottar som husdjur! Detta gäller dock inte den svenska igelkotten, som är fridlyst. När man pratar om igelkottar som husdjur, är det oftast den Afrikanska Pygméigelkotten man menar.

Igelkott som husdjur

Igelkottar är envisa små djur samtidigt som många av dem blir väldigt tama och kan uppskatta mys med matte eller husse.

Igelkottar är skymningsdjur, det vill säga den vaknar mot kvällen och är vaken nattetid. Enligt lag går igelkottar fortfarande under rubriken djurparksdjur, så de skall ha 20 kvm att tillgå. På den ytan får man ha upp till 10 igelkottar. Igelkottar kan vandra många km under en natt, därför behöver de mycket utrymme.

En Afrikansk Pygméigelkott blir ca 17-23 cm lång och väger ca 270-700 gram som vuxen. Igelkottar lever ca 6-10 år.

Igelkottar är insektsätare, men äter även kadaver, mindre ryggradsdjur och ägg. Ibland även växtdelar. Den tama igelkotten bör utfodras med kattmat av god kvalitet, pinkies, syrsor, mjölmaskar och zophobas. Självklart skall igelkotten alltid ha fräscht vatten att dricka.

Det går att få en igelkott relativt rumsren med träning. Det är dock inte alla igelkottar som blir det och då får man räkna med att torka bajs och kiss efter nattens aktiviteter. Igelkotten i sig luktar inget speciellt, men deras avföring kan lukta lite, mindre dock än t.ex. katters avföring.

Sjukdomar hos igelkottar
Sjukdomar som igelkottar kan drabbas av är WHS- Wobbly Hegdehog syndrom som är ungefär som MS (Multiple sclerosis) hos människor. På igelkottar brukar det starta som förlamning i bakbenen. Andra sjukdomar som de kan drabbas av är ohyra, cancer, tandproblem och ögonproblem. Misstänker man att något inte står rätt till, är det bäst att göra ett besök hos veterinären, eftersom det oftast går väldigt fort att små djur kan bli väldigt dåliga när de blir sjuka.

Igelkott som husdjur

Skötsel
Igelkottar behöver badas då och då eftersom de gärna trampar runt i sin avföring och det kan börja fräta på tassarna. Lättaste sättet att bada en igelkott, är att hälla upp ca fem cm vatten i handfatet. Vattnets temperatur skall vara ca 35,5 grader eftersom det är igelkottens kroppstemperatur. Droppa gärna några droppar barnolja i badet, så att igelkottens hud inte torkar ut. Efter badet torkar man igelkotten med en handduk och utsätt den absolut inte för drag, eftersom den då kan bli sjuk. Man behöver även klippa klorna på igelkotten. Det bästa är en klosax för smådjur och katter. Som med alla andra klodjur, skall man vara försiktig så att man inte klipper i pulpan.

Det man behöver skaffa till igelkotten är mat och vattenskålar, motionshjul av lämplig storlek (minst 30 cm), klosax, filtar att sova i, toalettlåda med t.ex. chinchillasand. Igelkotten sover gärna i ett litet hus. Det går att köpa eller göra ett litet hus av t.ex. trä eller använda en vanlig papplåda. Många har en kaninbur som igelkottens kryp in där den har sitt hus och sina saker.

Hur det är att ha igelkotten med andra husdjur?
För det allra mesta kommer igelkottar och katter bra överens, eftersom igelkotten inte luktar som ett bytesdjur och katterna lär sig fort att taggarna sticks. Hundar och igelkottar kan komma överens, om hunden inte har allt för mycket jaktinstinkt. Det finns även de som har iller tillsammans med igelkott och det fungerar oftast bra.

Igelkott som husdjur

Frågan man ofta får som igelkottägare är om de sticks? Självklart kan de stickas, men en tam igelkott har oftast taggarna slätt bakåt och man kan då klappa dem utan att bli stucken. Blir igelkotten skrämd av något, spärrar den upp taggarna som då sticks.

Vill du ha en nattpigg liten kompis och är beredd på ansvaret det innebär ca 6-10 år framåt, kan igelkotten vara något för dig!

Författare & foto: Heidi Purmonen

heidi@vimeddjur.se

 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

4 kommentarer

 1. Hej Heidi.

  Jättefin artikel. Du gör mig verkligen intresserad av igelkottar. Jag är bara van vid de vi haft i trädgården, och de skulle jag inte vilja klappa.
  Lycka till, kram

  • Hej Yvonne 🙂
   Tack! Kul att du blev intresserad. De i trädgården är ju härliga de med men håller med de vill man nog inte klappa för de brukar ha lite fripassagerare 😉
   Du är välkommen och följa med Maria när hon kommer hit någon gång så får du se vår lille tamkotte.

   Kram Heidi

 2. Hej! Jag är sååå sugen på att bli med kotte. Säljer ni eller har ni tips på seriösa säljare?:)

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet