Fakta om Rhodesian ridgeback: den afrikanska lejonhunden

Från lejonjägare på den afrikanska savannen till älskad familjevän i hela världen. Rhodesian ridgeback, den afrikanska lejonhunden, har en fascinerande historia bakom sig. Här får du bland annat veta mer om varifrån rasen kommer och vad som är så speciellt med dess päls.

 

Vad utmärker en Rhodesian ridgeback?

Det mest utmärkande draget hos en Rhodesian ridgebacks utseende är förstås den hårkam du ser längs hunden rygg. Här växer pälsen i motsatt riktning i förhållande till resten av kroppen. Svenska kennelklubben kallar den här hårkammen för rasens “adelsmärke”.

Det är också en stor och tung ras. En stor hane kan väga över 40 kilo, och tikarna brukar ligga mellan 29-34 kilo. Den afrikanska lejonhunden är med andra ord ingen hund för dig som föredrar små hundraser.

Rhodesian ridgeback är i grunden en jakthund, och jaktinstinkten finns fortfarande kvar i rasen även om den idag oftast fyller funktionen att vara ett sällskap till familjen. 

5 fakta om afrikansk lejonhund

  1. Tikarnas mankhöjd kan bli upp till 66 centimeter och hanarnas hela 69 centimeter.
  2. En Rhodesian ridgeback lever mellan 10 till 12 år.
  3. Rasen finns enbart i vetefärg, även om nyanserna kan variera.
  4. Mastiff, Blodhund, Grand Danois och Greyhound är raser som använts för att avla fram “ridgebacken” till den hund det är idag.
  5. Rasen kommer ursprungligen från Sydafrika och Zimbabwe.

 

Rhodesian Ridgeback – en motionskrävande och vaktig familjehund

Vaktegenskaperna är starka hos Rhodesian ridgeback. Däremot skäller den inte i onödan. Det ska väldigt mycket till för att en ridgeback ska bli verbal, och blir den det gäller det verkligen någonting viktigt.

Trots sina gener för att både jaga och vakta finns det ingen som kan klaga på att ha en afrikansk lejonhund i familjen. Rasen är nämligen otroligt lojal till sin ägare. Den är dock en hund som behöver motioneras ordentligt. Var därför beredd på att ta dig ut i naturen och rör på dig tillsammans med din ridgeback!