Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Rhodesian ridgeback -en ras med många användningsområden

Rhodesian ridgeback -en ras med många användningsområden

Marjo Digertz träffade en Rhodesian ridgeback på -80-talet första gången, och blev väldigt förtjust i rasen.  En Rhodesian ridgeback är en hundras som fortfarande används till jakt, men har många fler användningsområden.

 

Marjo Digertz från Nykvarn köpte sin första Rohdesian ridgeback år 2007 och det har hunnit bli fler sedan dess. Idag föder hon själv upp rasen.
Det jag föll för i rasen var dess karakteristiska utseende och trevliga temperament, berättar Marjo.

Marjos Kennel Boobah, finns i ett äldre hus från 1900-talet där hundarna har flera tusen kvadrat att springa fritt på. Hon har många valpköpare till sina kullar och vet inte om det är deras linjer som lockar. En valp kostar idag mellan 18000–20000 kronor. Att hitta rätt valpköpare är viktigt för henne. Marjo är också utbildad instruktör via Svenska Kennelklubben och certifierad testledare via SKK för Beteende-och personlighetsbeskrivning hund, BPH -för alla hundar. 

Jag har trevliga och allsidiga hundar som gör att jag kan vistas tillsammans med andra hundar och folk, fortsätter Marjo.
Hundarna behöver tränas i olika grenar, för att psyket ska må bra. Jag gör mycket med mina hundar som tillexempel att träna agility, rallylydnad, bruks och nosework.
Vi jagar själva, berättar Marjo vidare, och då använder vi våra hundar. Vi har också avel och vi väntar en kull med beräknad födsel i mitten av mars.

 

Vi, fortsätter Marjo, vill alltid träffa en eventuell framtida köpare både innan valparna föds och innan vi säljer dem. Vi känner av om det är en seriös valpköpare eller inte. Det går inte att köpa eller tinga en valp på telefon för jag vill se hur det ser ut. Marjo tar en långpromenad på 10 kilometer varje dag med dem, där möten med andra hundar och människor är problemfria.  Marjo berättar vidare att hundarna, förutom att de är familjehundar, gärna hänger med henne eftersom hon är den som håller på med dem mest. Hundarna följer med Marjo överallt, som till jobbet tillexempel.

Mina hundar är sociala, vilket naturligtvis beror på att jag har socialiserat dem. De är glada och trevliga och min första hund kommer från en bra uppfödare och det betyder mycket, avslutar Marjo. 

 

 

Kort om rasen:
Rhodesian ridgeback är ännu den enda erkända hundrasen med ursprung i södra Afrika. Ursprunget kan härledas till Kap kolonin i södra Afrika där de tidiga nybyggarnas hundar korsades med halvdomesticerade. Ridgen (ryggens hårkam), är formad av hår som växer i motsatt riktning mot den övriga pälsen. Ridgen är rasens adelsmärke. Den skall vara klart definierad, symmetrisk och avsmalna mot den punkt på ryggen, där höftbenen framträder. Ridgen skall börja omedelbart bakom skuldrorna och fortsätta mot höftbenen. Ridgen får bara ha ”två kronor”, som skall vara likadana och placerade mitt emot varandra. Den nedre delen av kronan får inte sträcka sig längre än till en tredjedel av ridgens längd. Bredden på ridgen är i medeltal upptill 5 cm.  

Rasen har en hel del vakt- och jaktinstinkt. Den är också ganska självständig som individ.

Källa: Fakta från SKK.

Yvonne fabach

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet