Olika kaninraser, från små till ovanliga kanin-sorter

Kaniner är fantastiska och här får du bekanta dig med 13 kaninraser. Från dvärgkaninraser till små kaninraser och stora kaninraser. Som bonus får du också veta mer om ovanliga kaninsorter.

5 dvärgkaninraser och små kaninraser

1. Hermelin – en liten kaninras med stor personlighet

Hermelinen är en söt liten kanin sort som väger mellan 0,8-1,3 kg. Kroppen är liten och kompakt och har små öron. Den har en stor personlighet och med rätt hantering får du en social och nyfiken kanin.

 

2. Dvärgvädur – en populär dvärgkaninras

Dvärgväduren väger 1,4-1,9 kg och är en kaninras som är lätt att hantera. Den gör sig bra som sällskapskanin men även till tävlingar som hopp-eller utställning. Dvärgväduren har hängande öron och finns i många olika färger och teckningar. En perfekt första kanin.

 

3. Lejonhuvad kanin – en originell liten kaninsort

Den Lejonhuvade kaninen väger runt 1,3-1,7 kg och är en kaninsort med en lugn personlighet. Den har pigga öron som sticker upp och en lejonman. Lejonhuvad kanin passar familjer men den kräver mycket pälsvård. Du kan räkna med att ta fram borsten varje dag.

 

4. Lejonhuvat dvärgvädur – liten med mycket päls

Lejonhuvad dvärgvädur väger 1,4-1,9 kg. Det är en sällskaplig kanin som gärna umgås och lär sig hoppa. Precis som den klassiska dvärgväduren har den Lejonhuvade dvärgväduren hängde öron, men denne har mycket mer päls. Denna rasen kräver därför mycket pälsvård än de flesta och kan fälla en hel del.

 

5. Lilla Chinchilla – en vacker kanin

Lilla Chinchilla har varit mycket populär som husdjur tack vare sitt trevliga temperament. Rasen ska väga mellan 2,5 upp till 3,5 kg och kroppen vara liten och kompakt. Lilla Chinchilla tillhör små kaninraser och har en kort päls som är gråflammig.

 

5 stora kaninraser som imponerar

 

1. Belgisk jätte – en sällskaplig jättekanin

Kaninrasen Belgisk jätte har funnits sedan år 1825 och som fullvuxen kan den väga över 9 kg. Belgisk jätte trivs tillsammans med människor och kan bli hundlik i beteendet. Den behöver stora utrymmen och mycket motion för att trivas. Gillar du stora djur kan du också läsa om världens största katt.

 

2. Tysk jättescheck – en ovanlig jätte

Tysk jättescheck väger över 6 kg och är en mycket livlig kanin. Pälsen är i grunden vit med fläckar i färgerna svart, lila eller olika nyanser av brunt. Tysk jättescheck är en lite mer ovanlig jätte i Sverige med stora öron. Den behöver mycket motion för att trivas.

 

3. Fransk vädurskanin – en stor kanin som trivs med människor

Fransk vädur kan väga över 5 kg och har precis som sin mindre släkting hängande öron. Den har kort päls och är ofta viltfärgad med kort och satt kropp. Om det Franska väduret blir socialiserat i tidig ålder blir det ett utmärkt sällskapsdjur.

 

4. Blue of Sint-Niklaas – ovanlig och vacker kaninras

Blue of Sint-Niklaas finns i olika blå toner och har används mycket inom pälsindustrin då den är så vacker. Den imponerande vikten kan nå över 5 kg. Blue of Sint-Niklaas är inte den sällskapligaste rasen, men är en lugn och vänlig kanin som trivs om den har utrymme att röra sig på.

 

 5. Blå beveren – en nyfiken och snäll jätte

Den blå beveren är en glad och mycket snäll jättekanin på över 4,6 kg som är vacker att titta på. För att Blå beveren ska trivas behöver den få vara utomhus och röra på sig. Den här kaninsorten är nyfiken och passar dig som har en trädgård som den kan få utforska.

 

3 ovanliga kanin-sorter

 

1. Hotot – vacker och ovanlig kaninras

Hotot är en mycket ovanlig kaninsort och har ett mycket karakteristiskt utseende. Den är vit med svarta ringar runt ögonen. Vikten ligger runt 5 kg så den tillhör stora kaninraser. Hotot används mest till utställning och är inte vanlig som sällskapskanin.

 

2. Silver fox-kanin – en kaninras med silkeslen päls

Silver fox-kanin är framför allt kända för sin härliga päls. Den är en tjock päls som är len som silke. Färgerna är svart, blå och choklad, men är ljusare runt ögonen och med vita inslag på bröstet. Vikten är runt 3,5 kg och för att den ska trivas med människor ska den socialiseras mycket tidigt.

 

3. Meissner vädur – sällsynt men trevlig kanin

Meissner vädur väger runt 4 kg och är en trevlig kanin som sina mer vanliga släktingar. Den är dock väldigt sällsynt. Meissner väduren kräver som alla andra kaninsorter rätt skötsel för att må bra. Den är silverfärgad i olika nyanser, från svart till viltgul.