10 stycken små hundraser

Storleken har ofta en avgörande betydelse för den som ska köpa hund. Här får du läsa om tio olika små hundraser och du får dessutom svaret på vilken som är världens minsta hundras.

 

1. Chihuahua – världens minsta hundras

Chihuahua - Världens minsta hundras
Chihuahuan är världens minsta hundras och väger mellan ett och tre kilo som fullvuxen. En chihuahua behöver dock fortfarande behandlas med den aktivering som
Jordbruksverket kräver. Idag är rasen en vanlig sällskapshund och kan ha både kort och lång päls.

 

2. Jack russell terrier

Jack Russel
Trots sin lätta vikt på 5-6 kilo och mankhöjd på 25-30 centimeter är Jack russelln ingen accessoar du stoppar i handväskan. Däremot någon som gärna kryper in under täcket under natten. Jack russell terrier har ett starkt jaktdriv – framför allt för gnagare och grytdjur.

 

3. Dvärgpinscher

Dvärgpinscher
Dvärgpinschern larmar när en inkräktare avslöjar sig, men är en lojal familjevän som sprudlar av positiv energi. Räkna med att hunden vill vara nära du går till sängs på kvällen. Dvärgpinschern är ungefär lika hög som en Jack russell terrier, men något kilo lättare.

 

4. Mops

Mops
Mopsen är en nyfiken och kompakt krabat på 6,5-8 kilo. Tyvärr lider rasen av en del sönderavling av det gulliga runda ansiktet.
Svenska kennelklubben varnar därför för att mopsen kan lida av andningssvårigheter.

 

5. Staffordshire bullterrier

Staffordshire Bullterrier
Med en vikt på 13-17 kilo för hanar och 11,5-15 kilo för tikar är Staffordshire bullterrier på gränsen till en liten hundras. Ibland förväxlas den med kamphundar som
pitbull eller amstaff. Även om staffen har en stark vilja är den idag en utpräglad sällskapshund.

 

6. Papillon

Papillion
Papillon är generellt en frisk och populär ras i Sverige. Den karaktäriseras av att vara mycket eftertänksam och väldigt lättlärd. Trots den långa pälsen är pälsvården förvånansvärt lättskött. De väger i regel under fem kilo och har en mankhöjd på omkring 28 centimeter.

 

7. Cavalier king charles


Social, lättlärd, lekfull och lätthanterlig är egenskaper som Svenska kennelklubben beskriver rasen med. En Cavalier king charles kräver dock regelbunden pälsvård. Storleken varierar, men normalvikt ligger mellan fem och åtta kilo och mankhöjden 30-35 centimeter.

 

8. Bostonterrier


Bostonterrier är en aktiv liten hund som även älskar att mysa på soffan. Normalvikt på en bostonterrier ska inte överstiga elva kilo. Den kräver minimalt med pälsvård, men kan vara bra att borsta med gummiborste eller bada med jämna mellanrum.

 

9. Russkiy toy

Russkiy Toy

Russkiy toy är en pigg och kvicktänkt liten rackare på bara tre kilo som gärna följer med på sociala aktiviteter. Agility, lydnad, spår och freestyle är också utmärkta aktiviteter. Precis som att mysa i soffan tillsammans med sin ägare. Rasen kräver knappt någon pälsvård alls.

 

10. Shih tzu

Shih Tzu
Shih Tzu är en hundras framavlad för sällskap. Det är generellt en frisk ras som älskar sin familj och har en positiv inställning till livet. Räkna med att behöva vårda pälsen en hel del. Mankhöjden ska inte vara högre än 27 centimeter, men vikten kan variera mellan 4,5-8 kilo.