Skvallerträning tar sikte på positiva hundmöten

För en hund som blir stressad av andra hundar kan promenaderna bli ett mardrömsinslag i vardagen. Det kan vara jobbigt även som ägare. I den här artikeln får du tips på hur du kan använda skvallerträning för att göra hundmöten lättare både för dig och din hund att hantera.

 

Vad är skvallerträning?

Skvallerträning är en metod som bygger på att din hund ska “skvallra” på distraherande störningar. Syftet är att din hund tar kontakt med dig istället för att reagera på det störande objektet, till exempel en annan hund. En effektiv metod med positiv förstärkning.

 

Därför är skvallerträning ett bra alternativ

Det är inte ovanligt att en hundägare drar till med ett högt och bestämt “nej!” när hunden utför ett, i människans ögon, oönskat beteende. Rent pedagogiskt kan det vara en ganska destruktiv metod.

Du ger nämligen inte hunden någon information om vad den tjänar på att göra istället. Dessutom riskerar du att addera ännu ett stresspåslag för hunden i en redan stressad situation.

Om din hund skäller på ett sätt som orsakar problem för omgivningen och hunden själv, är skvallerträning en bättre metod. På många sätt är det schysstare mot hunden och en positivare upplevelse. Det menar inte minst Svenska brukshundklubben.

 

Fördelar med skvallerträning

  • Bättre kontakt och samarbete med din hund.
  • Hunden bygger upp en positiv förväntan istället för negativ stress.
  • Du förebygger en stressig situation innan den hinner uppstå.
  • Det önskade beteende håller sig över längre tid.

Skvallerträning av Cocker spaniel

Skvallerträning börjar med grunderna

Som med all träning gäller det att börja från början i en lugn och trygg miljö där hunden har förutsättningar att lyckas. Att vänja din hund vid en klicker kommer ni båda ha stor nytta av generellt, men i allra högsta grad vid skvallerträning.

När hunden har lärt sig att klicket är en belöningssignal för “rätt” beteende kan du gradvis utmana hunden för att fortsätta forma beteendet. I det här fallet till att skvallra.

 

5 steg för att träna skvallerträning med din hund

  1. Klicka när din hund får syn på en annan hund och presentera belöningen. Upprepa flera gånger.
  1. Är hunden inte mottaglig för belöningen befinner du dig för nära. Backa då ett steg med träningen och utöka avståndet till skvallerobjektet. Kom ihåg att hunden måste få förutsättningar för att kunna lyckas.
  1. Håll igen klicket när hunden tittar på en annan hund. Detta ska du göra först efter att du är säker på att du jobbat upp en förväntan hos hunden på klicksignalen.
  1. Förhoppningsvis tar hunden nu kontakt med dig. Den har lärt sig att det brukar klickas när ni får syn på en hund, och undrar nu var i hela friden godisbiten blir av.
  1. När hunden tittar på dig – då klickar du och belönar. Grattis! Hunden har nu skvallrat på den mötande hunden.

Låt skvallerträning ta den tid som krävs

Ha med dig i bakhuvudet att resultat inte sker över en natt. Det gäller att ha tålamod i hundträning och att sätta upp delmål som hunden successivt kan beta av. Låt hunden få chans att göra rätt istället för att försöka korrigera den när den gör “fel”.

Både stora som små hundraser kan ha stor nytta av skvallerträning. Tränar du skvallerträning flitigt och tålmodigt kommer hundpromenaderna i framtiden bli väldigt mycket trevligare för er båda två!