Bengaliska katter: en katt som ser ut som leopard

I den här artikeln går vi igenom allt du kan vilja veta om leopardfärgade bengaliska katter.

 

Var kommer bengalkatter ifrån?

Bengalkatter kommer från USA och har funnits i Sverige sedan runt mitten på 1990-talet. Bengaliska katter är ursprungligen en blandning mellan tamkatt, rasen Egyptian Mau och Asiatisk Leopardkatt. Därför räknas rasen som en vildkattshybrid även om det är en tamkatt.

 

Fakta om bengalkatter

  • Bengalen är en stor katt
  • Bengalkatter är intelligenta och aktiva
  • Rasen kräver mycket stimulans och lek
  • Sällskaplig och gillar människor
  • Bengalkatter pratar gärna med sina människor
  • Påhittig och busig
  • Lätt för att lära och gillar utmaningar

Bengaler är en ras för personer som gillar att umgås med sin katt. De lär sig snabbt och gillar att röra på sig. Du lär lätt en bengal att gå i koppel och de lär sig snabbt tricks som att apportera.

Bengalkatten gillar att mysa och gosa, när den får tillräckligt med stimulans är det en perfekt familjekatt. Om du däremot är rädd om möbler och prydnadssaker är det inte en ras för dig. Blomkrukor och vaser åker gärna i golvet när bengalen flyger fram.

Bengalkatt

Bengalkattens personlighet

Bengalkattens personlighet präglas av att den är ett litet energiknippe. Den gillar att fiska och klättra. Rasen gillar även vatten. Det innebär att du inte ska bli förvånad om din bengal helt plötsligt kommer in i duschen. I personligheten ingår även bengalkattens intelligens.

Bengalen kan lära sig tricks, men även upptåg som utmanar ägare. Det kan vara sådant som att öppna kranar, luckor till skåp och till och med dörrar. Du får en rolig kompis som får dig att skratta, men även att sucka ibland.

Bengaler gillar människor och umgås gärna med sina ägare även om det inte är den traditionella katten som sitter i ditt knä och myser. Den är helt enkelt tillgiven på sina villkor, men väldigt lojal.

Vanliga frågor om bengaliska katter

 

Hur stor blir en bengalkatt?

En fullvuxen hankatt väger upp mellan 4,5 kg och 7 kg. En fullvuxen hona väger något mindre, vanligen runt 4,5 kg men kan väga upp till 6 kg. Bengalkatten har muskulös, atletisk kropp och tillhör de större katterna.

 

Vilka mönster har bengaliska katter?

Du hittar vanligen bengalkatten i två olika mönster. En fläckig variant, spotted och en marmorerad. Färgerna som är vanligast är svart och brunt. Det finns även snöbengal som är ljus men den är mer ovanlig. Pälsen skimrar vackert och det är katt som tål att tittas på.

 

Hur länge lever bengalkatter?

Bengalkatter lever normalt 9 till 15 år.