Senaste nyheter
Hem / Katt / Bengal-den hundlika katten

Bengal-den hundlika katten

Bengalens ursprung är från USA. Det var en uppfödare som heter Jean Mill som i början på 60- talet började avla med asiatisk leopardkatt och tamkatt, resultatet blev bengalen.

I grunden så är det en vild katt på ena sidan och en tam katt på andra sidan. Hennes målsättning var att få fram en katt som såg ut som en liten leopard för att folk då skulle sluta ha massa vilda katter hemma. Man kunde ju lika gärna ha en tamkatt med det vilda utseendet. Bengalen har alltså ingen koppling till leoparden utan en liten vildkatt som heter asiatisk leopardkatt. Idag finns det ca 10 000 bengaler i Sverige.
bengal

Vi sitter hemma hos uppfödaren Gisela Grünwedl som driver  Fairy Queen’s uppfödning. Vi ber henne berätta hur hon fastnade för just bengal.

-Rina Matthiessen har gett ut en kattbok som heter kattraser A- till Ö, boken fick jag fatt på i början av 90- talet när den kom ut. Jag satt och bläddrade i boken och så dök bengalen upp. Jag tänkte att en sådan katt vill jag ha och man kunde läsa att dom fanns i USA. Min tanke var då att jag kan ju inte köpa katt ända från USA. Sedan gick det några år och så träffade jag Inger Söderberg som hade tagit. Hon hade tagit in en av de första bengalerna i Sverige. Hon berättade då för mig att de numera även fanns i England. -Det tyckte jag var smidigt berättar Gisela. På den tiden var det ingen karantän från England så jag beställde en bengal därifrån. Jag började föda upp bengal nästan direkt. Jag har hållit på med birmauppfödning.  Det blev därför naturligt att jag ville ha en avelskatt även av bengalen. År 1998 fick jag min första bengal.

Jag ställer ut mina katter. En typisk bengal idag är en kraftig katt, antingen är den spottad eller marmorerad( marble). Under årens lopp har man plockat in andra raser och då fått fram snöbengalerna. Till detta har man använt siames eller burma. Snöbengalen har blåa ögon och kallas lynx.

Bengalen är inte en katt för den som tänkt sig något litet gulligt som ligger i ens knä och inte har så mycket väsen för sig. Det här en katt som rör sig mycket, den gillar att ligga högt och det skall hända saker. Vill man ha en livlig katt så är bengalen en bra första katt.
bengal

Fördomar
Det finns en del fördomar om bengalen även om folk numera börjar lugna ner sig. När jag kom med min första bengal på utställning så var den precis godkänd i SVERAK  så jag kunde ställa ut den. Folk kom fram och undrade om det var en vildkatt. -Sån där kan man väl inte ha, sa folk.  De trodde att det var en aggressiv katt. Första tiden jag hade kattungar så ringde det ju rätt mycket i min telefon, folk sa att -vi vill köpa en sån där vildkatt. Då hade dom läst att det fanns Asiastisk leopardkatt i botten någonstans. Det var det ju genast en vildkatt och en sådan skulle man ju ha. Det var lite häftigt, tyckte folk. Jag fick ju snällt tala om att jag har inga vildkatter jag har bengaler, säger Gisela och skrattar.
bengal1

Livlig och påhittig
Man skall vara medveten om att det är en livlig katt som rör sig överallt. Den hoppar upp och talar om att man skall tex sätta på vattenkranen. Att man måste leka med den. Särskilt om man bara har en så måste man ju ägna mycket tid åt den. Har man hela huset fullt med kristallvaser så skall man nog ta sig en funderare. Bengaler pratar inte för pratandets skull men vill de någonting så låter dom. De är väldigt påhittiga. Som en utav våra äldre bengaler, hon lärde sig att öppna luckan till tvättmaskinen. –Haha, fast hon lärde sig inte att stänga av den när vi hade tvättat. Det här är några år sen. Jag började skälla på min gubbe och sa -om du ändå öppnar luckan, kan du inte stänga av tvättmaskinen? -Jag har inte gjort något, svarade han. Jag tänkte att han ljög tills jag fick syn på att katten satt och drog i luckan tills den öppnade sig. Hon går även och spolar i toaletten när hon har tråkigt. De apporterar gärna. Jag tränar inte mina katter på något speciellt sätt, men i USA används bengaler till t.ex. agility. Bengaler är väldigt läraktiga och smarta av sig och man kan lära dem mycket genom t.ex. klickerträning.
bengal3

Gör man någonting kan de sitta och titta på. De kollar hur saker och ting går till, som tex öppna luckan till tvättmaskinen och så lär dom sig hur de skall göra.

Mina katter vet ju också vart de kan hitta saker. Vi har tex en skrivbordslåda där min pc står. Stella, en av honorna har ju lärt sig att där finns ju roliga saker som tex pennor. Har hon tråkigt går hon och öppnar där och plockar åt sig lite saker.  Bengaler gillar även vatten. De plaskar gärna runt i vatten och leker om man lägger ner leksaker i tex en plastbalja. Har även bekanta vars bengal gärna simmar i sjön vid deras lantställe.

Kattungar
När det kommer kattungeköpare vill jag att de kommer hit i ca 1-2 timmar och tex fikar så man får prata och jag kan fråga frågor tex om de haft katt förut, hur mycket kunskap de har för att få ut så mycket information jag kan. Sen har jag en annan liten egenhet att alla de kattungeköpare som bor i Stockholmstrakten och ca 10 mil omkring åker jag till och lämnar kattungarna. Jag har märkt att kattungarna tycker det är mycket trevligare att bli levererade än att bli hämtade. Kattungarna känner ju både mig och Lasse (Giselas man).  De har en helt annan trygghet när vi åker i väg med dem. Vi kan gosa med dom och prata med dom när vi kommer fram. Kattungarna känner ju igen våra röster och lukter så det blir tryggare. Det tar visserligen lite tid och kostar pengar men jag tycker det är värt det.

Jag vill ju att det skall bli så bra som möjligt för kattungarna. Jag tror att ju mer tid jag lägger på att informera kattungeköparna desto bättre går det. Det finns ju dom som tror att de kan åka hit och bara hämta en katt. Det går inte. De måste komma hit och vara här ett tag så man hinner känna av vad det är för slags människor.

Hur fungerar då bengalen med andra husdjur
Det jag sett är att bengaler och hundar är en mycket bra kombination, de leker på ett liknande sätt. Bengaler gillar att jaga runt precis som hundar så det går alldeles utmärkt. Vi har inga andra djur men har hört från olika håll att det går bra med bengaler och andra djur. Bengalen är nyfiken och social av sig.
bengal5

Bengaler och barn
Bengaler gillar när det är mycket människor och det händer saker så de brukar komma bra överens med barn. Det är många barnfamiljer som har bengal och det är inga problem med det.

Bengalen, omtyckt av män
Det som jag lade märke till första åren när jag hade kattungar så var det nästan bara män som ringde och ville ha bengal. Det verkar vara en ras som tilltalar männen.

Jag blev så förvånad för jag har ju fött upp birma i jättemånga år och då var det oftast kvinnorna som ringde, helt plötsligt så började de ringa mycket mer män som skulle ha katt säger Gisela och skrattar.

Jag har hört många såna historier att kvinnan i familjen bestämt att dom skall skaffa katt, då börjar mannen inse att det kommer in en katt i familjen, då börjar han bli intresserad och bestämmer då att skall vi ha en katt så skall vi ha bengal.

Rassjukdomar
En bengal lever ett normalt kattliv ca 15 år om de inte drabbas av sjukdom. De finns inga direkta rassjukdomar hos bengalen men det problem som funnits men minskat är att kattungarna drabbas av flatchest en så kallad kollaps av bröstkorgen som kan ha dödlig utgång.  Då är det en del kattungar som stryker med för de inte klarar det.

Innan man börjar avla på en bengal så testar man för HCM och PK. Det är hjärtsjukdom och immunsskyddssjukdom.

Har man bengal skall man inte släppa ut den, dels är den stöldbegärlig eftersom den har ett flashigt utseende, sen skaffar sig en del bengaler ett väldigt stort revir så att de försvinner.

Text: Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Foto: Christian Wreming

Rasring för Bengal. 

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Hoppa till verktygsfältet